current views are: 1

6 Μαΐου 2019
Δημοσίευση16:17

Το δίλημμα του Πατριάρχη Βαρθολομαίου

Συνέρχεται από την Πέμπτη 9 Μαΐου εως και το Σάββατο 11 Μαΐου η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Θρόνου.

Δημοσίευση 16:17’
αρθρο-newpost

Συνέρχεται από την Πέμπτη 9 Μαΐου εως και το Σάββατο 11 Μαΐου η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Θρόνου.

Εβδομάδα σημαντικών εξελίξεων και αποφάσεων για το Οικουμενικό Πατριαρχείο και προσωπικά για τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο αυτή που ξεκίνησε, καθώς συνέρχεται από την Πέμπτη 9 Μαΐου εως και το Σάββατο 11 Μαΐου η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Θρόνου.

Και ενώ όλοι περιμένουν ότι η Σύνοδος θα προβεί στην πλήρωση των δύο κενών θέσεων για τις Αρχιεπισκοπές Αμερικής και Αυστραλίας και ενδεχομένως και Θυατείρων στην Αγγλία, νεώτερες πληροφορίες από το Φανάρι μας λένε ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος βρίσκεται σε μεγάλο δίλημμα στο αν θα προχωρήσει τώρα στις εκλογές ή αφού διευθετήσει πρώτα όλα τα διαδικαστικά και τις αλλαγές που θέλει να κάνει.

Οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι ο Πατριάρχης θέλει να ωριμάσουν οι αλλαγές που κυοφορούνται εδώ και καιρό στις ηγεσίες των μεγάλων αυτών επαρχιών του Θρόνου και να προχωρήσει στη συνέχεια σε εκλογές νέων ποιμένων σε μιά επόμενη Σύνοδο, ας πούμε του Ιουνίου ή ενδεχομένως σε κάποια έκτακτη που θα συγκληθεί με αυτό το σκοπό: πλήρωση κενών Επαρχιών.

Αυτό που προβληματίζει τον Πατριάρχη και προχωρά με αργά βήματα και σκέφτεται πολύ κάθε κίνηση που κάνει είναι ότι οι κυοφορούμενες αλλαγές στην Αυστραλία στις οποίες έχει καταλήξει ο ίδιος, θέλει να περάσουν από την Σύνοδο προκειμένου να συζητηθούν, να προστεθούν νέες ιδέες και προτάσεις,να αντιμετωπιστούν οι οποίες επιφυλάξεις και ενδοιασμοί που ακούγονται από διαφόρους και να καταλήξει σε ένα σχήμα απόλυτα αποδεκτό από όλους. Αλλωστε με αυτό το σχήμα θα πορευτεί η Εκκλησία μας στην Αυστραλία τα επόμενα χρόνια.

Η εκλογή επίσης του νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής δεν είναι μία εύκολη υπόθεση, στην οποία μπορεί να προχωρήσει βιαστικά και χωρίς να μελετήσει όλες τις παραμέτρους.

Μία λάθος επιλογή προσώπου- που θα είναι το τρίτο λάθος μέσα σε 23 χρόνια- θα σημάνει την πλήρη αποσύνθεση της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, η οποία μπορεί να αναγεννήθηκε από την τέφρα της πολλές φορές, αλλά αυτό δεν θα γίνεται επ’ άπειρον.

Άλλωστε, ήταν άλλα χρόνια τότε και ασφαλώς εντελώς διαφορετική η ζωή και οι συνθήκες που βίωνε την πίστη και την συμμετοχή της στην Εκκλησία, η ομογένεια στις Η.Π.Α., πριν από 23 ολόκληρα χρόνια.

Η νέα γενιά ομογενών Ελλήνων, είναι διαφορετική. Έχει άλλες απαιτήσεις από την Εκκλησία και δεν ανέχεται όπως οι παλιοί ομογενείς τα επαναλαμβανόμενα λάθη,ίσως διότι έχει πλέον πολλές επιλογές αλλά διότι δεν υπάρχουν πλέον ισχυρές αντιστάσεις, αφού τα ακούσματα και τα ερεθίσματα των νέων είναι διαφορετικά και τα βλέπει όλα ίδια.Και αυτός είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος από τον οποίο πρέπει να προφυλαχθεί η εκεί Εκκλησία μας.

Γι’ αυτό ο Πατριάρχης έχει διπλή ευθύνη αυτή τη φορά στην επιλογή των προσώπων των νέων Ιεραρχών για τις τρείς μεγάλες Επαρχίες του Θρόνου, στους οποίους θα απευθύνει το «μαθητεύσατε πάντα τα έθνη».

Όπως είπαμε οι νέοι Ιεράρχες που θα ηγηθούν αυτών των Επαρχιών, θα υπάρχουν και μετά από τον Πατριάρχη και θα έχουν την πλήρη ευθύνη να κρατήσουν όρθια την Ορθόδοξη Εκκλησία στον έξω κόσμο και να μεταλαμπαδεύσουν το μήνυμα του Ευαγγελίου.

Η παραίτηση του Γέροντος Αμερικής Δημητρίου μπορεί να ελευθέρωσε τα χέρια του Πατριάρχη Βαρθολομαίου για να κάνει αυτό που πρέπει αλλά όλα δείχνουν ότι θέλει να είναι έτοιμος για το πρόσωπο που θα καταλήξει και θα προτείνει στη Σύνοδο. Πολλοί γαρ εισί κλητοί,ολίγοι δε οι εκλεκτοί και ένας ο ενδεδειγμένος που θα κάνει τη διαφορά.

Τέλος και για την Αρχιεπισκοπή Θυατείρων και Μ. Βρετανίας δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη το τοπίο δεδομένου ότι η παραίτηση του Γέροντα Αρχιεπισκόπου Γρηγορίου μολονότι είναι γνωστό ότι θα υποβληθεί δεν έχει ανακοινωθεί κάτι τέτοιο επισήμως. Μετά την παραίτησή του οι πληροφορίες λένε ότι ο Πατριάρχης θα εισηγηθεί τις όποιες αλλαγές και την διχοτόμηση.

Να υπενθυμίσουμε ότι η Ελληνορθόδοξη Εκκλησία στην Αγγλία ιδρύθηκε το 1922 και αναδείχθηκε σε Αρχιεπισκοπή το 1954. Κατά το έτος 1962 είχε διαιρεθεί εκ νέου σε τέσσερα τμήματα που ενώθηκαν σε ξανά το 1968 σε ένα , το οποίο ανυψώθηκε σε Αρχιεπισκοπή.

Τώρα μετά παρέλευση πενήντα ετών ο Πατριάρχης μελετά την διχοτόμησή της, προκειμένου να πορευτεί τον επόμενο αιώνα.
Όλα αυτά τα διαδικαστικά, λοιπόν, ενδέχεται να μεταφέρουν τις εκλογές εν ευθέτω χρόνω σε μία επόμενη Σύνοδο, η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα είναι η Σύνοδος που θα συνέλθει τον προσεχή Ιούνιο, μήνα κατά τον οποίο ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος άγει τα ονομαστήριά του(11 Ιουνίου).

Εκτός και αν ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ακολουθήσει την παλιά πετυχημένη συνταγή του Φαναρίου: προκειμένου να αποφύγει την όποια εσωστρέφεια και τις πιέσεις για πρόσωπα και αλλαγές, προχωρήσει άμεσα σε εκλογές και πληρώσει τις θέσεις και να διευθετήσει τις λεπτομέρειες των νέων σχημάτων στην επόμενη Σύνοδο. Ιδωμεν. Ούτως ή άλλως, η Σύνοδος Μαίου είναι μία κρίσιμη Σύνοδος.


σχετικα αρθρα