current views are: 1

12 Ιουλίου 2019
Δημοσίευση20:02

Δραματικές περιγραφές κατοίκων στην Χαλκιδική: «Ακούγαμε κραυγές, επικρατούσε πανικός»

«Τα παιδιά που ήταν έξω ούρλιαζαν»

Δημοσίευση 20:02’
αρθρο-newpost

«Τα παιδιά που ήταν έξω ούρλιαζαν»

Τις πληγές της μετράει η Χαλκιδική μετά την φονική κακοκαιρία που στοίχησε την ζωή σε επτά ανθρώπους και προκάλεσε ανυπολόγιστες καταστροφές. Συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες στον ΑΝΤ1, όσων έζησαν τη μανία της φύσης.

«Ο ανεμοστρόβιλος σήκωσε λαμαρίνες, αυτοκίνητα, τροχόσπιτα. Ήταν τυχερά που δεν έπαθαν τίποτα τα παιδιά που έπαιζαν στις αυλές», δήλωσε κάτοικος της Χαλκιδικής.

«Εκείνη την ώρα είχαμε τρελαθεί. Φωνάζαμε τα ονόματα των δικών μας για να μην τους χάσουμε, ακούγαμε κραυγές ανθρώπων, επικρατούσε πανικός. Στη συνέχεια έπεφταν δοκάρια και πράγματα από τα σπίτια», τόνισε άλλη μία κάτοικος της περιοχής.

«Τα παιδιά που ήταν έξω ούρλιαζαν, επικράτησε πανικός και έσβησαν τα φώτα. Είμασταν κλεισμένοι μέσα στο σπίτι και είπαμε πως είναι το τελευταίο μας».

Μία ανάσα από τον θάνατο έφτασε άνθρωπος που καθόταν στην ταβέρνα στα Νέα Πλάγια, εκεί που έχασε τη ζωή της η 38χρονη Ρουμάνα και ο 8χρονος γιός της. Εγκλωβίστηκε μαζί με την άτυχη γυναίκα κάτω από το σκέπαστρο που κατέρρευσε.

«Φώναζε η καημένη γιατί την πλάκωσαν και εμένα και αυτή, δεν μπορούσε να κουνηθεί κανένας. Ήταν πολλά τα άτομα, έτρεξαν ποιος θα πρωτοβγεί. Και εγώ με το ζόρι βγήκα, έσπρωξα τα συντρίμμια και κατάφερα και βγήκα», δήλωσε.

Αποκαταστάθηκε η βλάβη στο δίκτυο υψηλής τάσης

Αποκαταστάθηκε η βλάβη στη Γραμμή Μεταφοράς Υψηλής Τάσης 150 kV Μουδανιών – Κασσανδρείας και εντός των επόμενων ωρών αναμένεται η ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης και στο Δίκτυο Μέσης και Χαμηλής Τάσης του ΔΕΔΔΗΕ.

Παράλληλα έχουν εξασφαλιστεί γεννήτριες για την ηλεκτροδότηση κρίσιμων υποδομών (νοσοκομεία, κέντρα υγείας, πυροσβεστική, αστυνομικά τμήματα κλπ.).

Σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ η αποκατάσταση της γραμμής υψηλής τάσης ολοκληρώθηκε στις 11:28, νωρίτερα από τις αρχικές εκτιμήσεις και μετά από κινητοποίηση του μηχανισμού του ΑΔΜΗΕ και των συνεργατών του από όλη την Ελλάδα.

Ο ΑΔΜΗΕ σημειώνει ότι καθοριστική συμβολή είχαν επίσης οι υπεργολάβοι του – που συνέβαλαν με τις δικές τους δυνάμεις στην επιχείρηση της αποκατάστασης -, αλλά και ο συντονισμός που υπήρξε από την πρώτη στιγμή με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, το υπουργείο Ενέργειας, το υπουργείο Μεταφορών, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και τις τοπικές αρχές. Αναφέρει ακόμη ότι η βλάβη δεν είχε προηγούμενο στα χρονικά του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Η ΓΕΝΟΠ σε σχετική ανακοίνωση τονίζει πως η ηλέκτριση της γραμμής που τροφοδοτεί την πληγείσα περιοχή (Γραμμή Μεταφοράς (ΓΜ) 150 kV Μουδανιών – Κασσανδρείας) επιτρέπει στους τεχνικούς της Διανομής (ΔΕΔΔΗΕ) να επιχειρήσουν άμεσα για την αντιμετώπιση των βλαβών στη μέση (ΜΤ) και χαμηλή τάση (ΧΤ).

Επί ποδός ο κρατικός μηχανισμός – Τα συνεργεία δουλεύουν πυρετωδώς

Τα συνεργεία της τοπικής αυτοδιοίκησης, στελέχη των σωμάτων ασφαλείας και των ενόπλων δυνάμεων βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές για την αντιμετώπιση των συνεπειών της καταστροφικής κακοκαιρίας.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από κυβερνητικές πηγές, το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο έχει αποκατασταθεί πλήρως (πλην του οδικού αξονα Μουδανιών-Κασσάνδρας, όπου και κατέρρευσαν οι πυλώνες της ΔΕΗ), ενώ δέκα κάτοικοι που αντιμετώπισαν πρόβλημα στέγασης εξασφάλισαν περίθαλψη και φιλοξενία σε ξενοδοχεία και δωμάτια της περιοχής.

Κατά τις ίδιες πηγές, διατέθηκε υλικοτεχνική υποδομή για την αποκατάσταση καταυλισμού και τη φιλοξενία Ρομά στη Νέα Ποτίδαια, ενώ 15 συνεργεία με 30 μηχανικούς της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, από τις πρώτες πρωινές ώρες και μέχρι αυτή την ώρα συνεχίζουν τις αυτοψίες για τον εντοπισμό ζημιών σε βασικές υποδομές και επιχειρήσεις. Παράλληλα, μηχανικοί της ΔΑΕΦΚ του υπουργείου Υποδομών προχωρούν σε αυτοψίες, μετά από αιτήσεις των πολιτών.

Ακόμη, κλιμάκιο του ΙΓΜΕ μετέβη στην περιοχή Συκιάς του δήμου Σιθωνίας, προκειμένου να διενεργήσει έλεγχο ευστάθειας επικίνδυνων πρανών και βράχων. Σε συνεργασία με το 3ο Σώμα Στρατού, διατέθηκαν γεννήτριες για τη λειτουργία των αντλιοστασίων σε δήμους και σε στρατηγικής σημασίας υποδομές (ΑΤ Κασσανδρείας, ΑΤ Προποντίδος, πυροσβεστικός σταθμός Μαρμαρά, δημαρχείο Μουδανιών κλπ), όπου τα προβλήματα ηλεκτροδότησης παραμένουν.

Παράλληλα, δημιουργήθηκαν χώροι διάθεσης πόσιμου εμφιαλωμένου νερού για τους κατοίκους και στους τρεις δήμους του νομού, για χωριά όπου δεν λειτουργούν τα αντλιοστάσια. Νερό διατέθηκε επίσης για λόγους υγιεινής και σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και επιχειρήσεις.

Ακόμη, αποκαταστάθηκαν τα προβλήματα ηλεκτροφωτισμού σε Ιερισσό-Ουρανούπολη-Πολύγυρο-Νικήτη, ενώ συνεχίζεται η σταδιακή αποκατάσταση των βλαβών στον υπόλοιπο νομό. Στον Μαρμαρά, τη Σάρτη, τη Συκιά και την Τορώνη γίνεται προσπάθεια να ολοκληρωθεί η αποκατάσταση (σε κάθε περίπτωση έχουν αποσταλλεί γεννήτριες για τη λειτουργία αντλιοστάσιων και γεωτρήσεων και την εξασφάλιση νερού).

Επίσης, δρομολογήθηκε η αποστολή πολυπληθούς κλιμακίου μηχανικών από το υπουργείο Υποδομών, το οποίο μεταβαίνει από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη για την καταγραφή των ζημιών σε κτήρια, σχολεία και υποδομές.

Κατά τις ίδιες πήγες, σε συνεργασία με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμιο Λέκκα, και την ομάδα του, ολοκληρώθηκε η από αέρος (μέσω drones) καταγραφή των ζημιών, και αναμένονται σήμερα το βράδυ τα αποτελέσματα της μαγνητοσκόπησης για περαιτέρω ανάλυση. Νωρίτερα, ο κ. Λέκκας προχώρησε στη δημοσίευση υπομνήματος, με αφορμή τα καταστροφικά καιρικά φαινόμενα στη Β. Ελλάδα, στο οποίο αναφέρονται τα χαρακτηριστικά των ακραίων φαινομένων, ενώ προτείνεται αναδιαμόρφωση και επικαιροποίηση των σχεδίων Πολιτικής Προστασίας.

Στο μεταξύ, αίτημα για την άμεση ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ε.Ε. για φυσικές καταστροφές έστειλε, με αφορμή την τραγωδία στη Χαλκιδική, το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, όπως έκανε γνωστό ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Τα πρώτα μέτρα από την κυβέρνηση

Ειδική ενίσχυση θα δοθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών στους τρεις δήμους (Ν. Προποντίδας, Κασσάνδρας, Σιθωνίας) που επλήγησαν από την κακοκαιρία όπως ανέφερε χθες ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας τόνισε πως αποφασίστηκε η άμεση εκταμίευση έκτακτης επιχορήγησης και η διάθεση των απαιτούμενων ποσών για τις αποζημιώσεις των κατοίκων που επλήγησαν από τις καταστροφές.

Για τις καταστροφές που άφησε πίσω του το κύμα κακοκαιρίας που χτύπησε τη Βόρεια Ελλάδα και κυρίως την Χαλκιδική μίλησε χθες σε έκτακτη ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης.

«Από την πρώτη στιγμή που είδαμε αυτά τα φαινόμενα, επικοινώνησα με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Θανάση Κουρεμπέ, ζητώντας του άμεσα να πάνε κλιμάκια επιθεωρητών σε όλες τις πληγείσες περιοχές», είπε σχετικά ο κ. Βορίδης και συμπλήρωσε: «Θα διαπιστώσουν και θα καταγράφουν τις ζημίες, προκειμένου να κινηθεί άμεσα η διαδικασία των αποζημιώσεων, προτού παρέλθουν οι νόμιμες προθεσμίες που υπάρχουν για τις δηλώσεις που κάνουν οι παραγωγοί».

Σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επισήμανε ότι θα δοθεί προτεραιότητα στις καλλιέργειες που βρίσκονται στο στάδιο της συγκομιδής.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, μεγάλες ζημιές από χαλάζι, ανεμοθύελλα και βροχοπτώσεις έχουν παρατηρηθεί στις παρακάτω περιοχές:

Π.Ε. Έβρου – Ελιές, Βαμβάκια, Οπωροφόρα

Π.Ε. Ροδόπης – Βαμβάκια, καπνά, ακτινίδια, κηπευτικά

Π.Ε. Καβάλας – Αροτριαίες καλλιέργειες

Π.Ε. Χαλκιδικής – Ελιές, αμπέλια, θερμοκήπια κηπευτικών

Π.Ε. Θεσσαλονίκης – Αμπέλια, αροτριαίες καλλιέργειες

Π.Ε. Ημαθίας – Οπωροφόρα

Π.Ε. Πιερίας – Οπωροφόρα, κηπευτικά, καπνά,

Π.Ε. Λάρισας – Οπωροφόρα, κηπευτικά, βαμβάκια

Π.Ε. Φλώρινας – Φασόλια, οπωροφόρα

Π.Ε. Μαγνησίας – Οπωροφόρα, ελιές

Π.Ε. Καρδίτσας – Αροτριαίες καλλιέργειες

Π.Ε. Βοιωτίας – Κρεμμύδια, Βαμβάκια


σχετικα αρθρα