ΕΛΛΑΔΑ

Πώς δρούσε το κύκλωμα με τις ψευδείς βεβαιώσεις στο νοσοκομείο της Σάμου

του Μιχάλη Τεζάρη - Δημοσίευση 18 Ιουλίου 2019, 20:00 / Ανανεώθηκε 18 Ιουλίου 2019, 20:45
Πώς δρούσε το κύκλωμα με τις ψευδείς βεβαιώσεις στο νοσοκομείο της Σάμου
Facebook Twitter Whatsapp

Η δράση του κυκλώματος είχε ξεκινήσει από τον περασμένο Μάρτιο και έναντι 300 έως 500 ευρώ εφοδίαζε ενδιαφερόμενους αλλοδαπούς με ψευδείς ιατρικές βεβαιώσεις, γνωματεύσεις ή παραπεμπτικά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Με την σύλληψη δέκα ατόμων, οκτώ Ελλήνων και δυο αλλοδαπών, ολοκληρώθηκε η έρευνα της υπηρεσίας εσωτερικών υποθέσεων σωμάτων ασφαλείας στο νοσοκομείο της Σάμου, για την υπόθεση των  ψευδών βεβαιώσεων, με σκοπό τη διευκόλυνση της μετακίνησης αλλοδαπών στο εσωτερικό της χώρας. Διαπιστώθηκε η έκδοση τουλάχιστον 30 τέτοιων εγγράφων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, η δράση του κυκλώματος είχε ξεκινήσει από τον περασμένο Μάρτιο και έναντι 300 έως 500 ευρώ εφοδίαζε ενδιαφερόμενους αλλοδαπούς με ψευδείς ιατρικές βεβαιώσεις, γνωματεύσεις ή παραπεμπτικά.

Τα έγγραφα αυτά πιστοποιούσαν ψευδώς ότι οι κάτοχοί τους χρήζουν, είτε εξέτασης από ιατρό ειδικότητας που δεν υπήρχε στο τοπικό νοσοκομείο, είτε εξέτασης με ιατρικά μηχανήματα που επίσης δεν υφίστανται στο νοσοκομείο. 

Στόχος των εμπλεκόμενων στην απάτη, ήταν να άρουν τον γεωγραφικό περιορισμό διαμονής τους στο νησί ή να διαθέτουν έγγραφο το οποίο δυσχεραίνει την Υπηρεσία Ασύλου να προβεί σε διαδικασίες επαναπροώθησής τους.

Τα κέρδη της σπείρας στο διάστημα της δράσης της, έφτασαν τις 15.000 ευρώ, ενώ ένα από τα μέλη της οργάνωσης, εκμεταλλευόμενο τη θέση του, διέθετε σε αλλοδαπούς φαρμακευτικά σκευάσματα που εμπίπτουν στη νομοθεσία για τις εξαρτησιογόνες ουσίες.

Για την υπόθεση σχηματίστηκε δικογραφία για τα - κατά περίπτωση - αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, της πλαστογραφίας, της δωροληψίας υπαλλήλου κατ' επάγγελμα και εξακολούθηση, της δωροδοκίας υπαλλήλου, της συνέργειας και ηθικής αυτουργίας σε ψευδείς ιατρικές πιστοποιήσεις κατ' εξακολούθηση, της παράβασης καθήκοντος, της υπεξαίρεσης και της νομοθεσίας για τις εξαρτησιογόνες ουσίες.