current views are: 1

19 Ιουλίου 2019
Δημοσίευση16:27

Σεισμός στην Αθήνα: Διχάζει τους σεισμολόγους το επίκεντρο και αν ήταν ο κύριος ή θα ακολουθήσει μεγαλύτερος

Σε επιφυλακή για την σεισμική ακολουθία

Δημοσίευση 16:27’
αρθρο-newpost

Σε επιφυλακή για την σεισμική ακολουθία

Διίστανται οι απόψεις των σεισμολόγων για το αν ο σεισμός των 5,1 Ρίχτερ που σημειώθηκε στο μεσημέρι στην Αθήνα ήταν το κύριο γεγονός ή όχι αλλά και για το επίκεντρο της δόνησης, καλώντας ωστόσο τον κόσμο να παραμείνει ψύχραιμος και να ακολουθήσει πιστά τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας.

Οι σεισμολόγοι βρίσκονται σε επιφυλακή και παρακολουθούν από την πρώτη στιγμή την σεισμική ακολουθία ωστόσο δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν πρόκειται για τον κύριο σεισμό ή τις επόμενες ώρες ακολουθήσει νέος ίσης ή μεγαλύτερης έντασης. Διιχασμένοι εμφανίζονται και για το επίκεντρο της δόνησης, αν προήλθε δηλαδή από το ρήγμα της Πάρνηθας, που έδωσε τον μεγάλο σεισμό του 1999 ή όχι.

Παπαζάχος: Δύσκολο το Σαββατοκύριακο

Μιλώντας στο Newpost.gr ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος εξήγησε ότι το Σαββατοκύριακο αναμένεται να είναι αρκετά δύσκολο από πλευράς μετασεισμών.
«Τις επόμενες 48 ώρες θα έχουμε ισχυρούς μετασεισμούς, εντάσεως 4 με 4,5 Ρίχτερ» και πρόσθεσε ότι «θα έχουμε ένα δύσκολο Σαββατοκύριακο», με «έντονη μετασεισμική ακολουθία».

Όπως είπε ο σεισμός που ταρακούνησε την Αθήνα είχε επίκεντρο τον ορεινό όγκο της Πάρνηθας πάνω από τη Μάνδρα και τη Μαγούλα. Ο καθηγητής σημείωσε πως ο σεισμός είναι πιθανόν προέρχεται από τον ίδιο εστιακό χώρο του σεισμού του 1999.

Ο σεισμός ήταν μικρού εστιακού βάθους για αυτό συνοδεύτηκε από μεγάλη ένταση και βοή και έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Αθήνα. Επίσης, συνέστησε ψυχραιμία καιπροσοχή στη φημολογία που μπορεί να εμφανιστεί τις επόμενες ώρες ή ημέρες για επικείμενο μεγάλο σεισμό.

Λέκκας: Δεν είμαστε σίγουροι ότι ο σεισμός προκλήθηκε από το ρήγμα της Πάρνηθας

Από την πλευρά του μιλώντας στο Newpost.gr αλλά και στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας διευκρίνισε ότι δεν έχει εξακριβωθεί ακόμα το ρήγμα που τον προκάλεσε, δηλαδή εάν προέρχεται από το ίδιο ρήγμα που προκάλεσε τον φονικό σεισμό του 1999 ή από κάποιο παρακλάδι αυτού. Ο κ. Λέκκας τόνισε ότι θα πρέπει οι πολίτες για τις επόμενες ώρες να είναι ήρεμοι, ενώ επισήμανε ότι οι επιστήμονες παρακολουθούν τη μετασεισμική δραστηριότητα μέχρι να βεβαιωθούν εάν ήταν ο κύριος σεισμός.

Τσελέντης: Πρόκειται για τον κύριο σεισμό

Την εκτίμηση πως ο σεισμός 5,1 Ρίχτερ που σημειώθηκε στην Αττική το μεσημέρι της Παρασκευής ήταν η κύρια δόνηση έκανε ο Άκης Τσελέντης.

«Ο σεισμός ήταν 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ είχε εστιακό βάθος 13 χλμ γι’ αυτό και έγινε πάρα πολύ αισθητός στην Αθήνα. Έγινε στην περιοχή Δερβενοχώρια – Θριάσιο πεδίο έσπασε το δυτικό κομμάτι του ρήγματος του 1999. Η δικιά μου εκτίμηση είναι το κυρίως γεγονός αν και είναι παρακινδυνευμένο ένας σεισμολόγος να λέει κάτι τέτοιο μετά από λίγα λεπτά. Πάντως η δικιά μου εκτίμηση είναι πως πρόκειται για το κυρίως γεγονός», είπε στον ΣΚΑΪ ο γνωστός σεισμολόγος και πρόσθεσε: «Είναι πολύ πιθανό να έχουμε αρκετή μετασεισμική ακολουθία, πλούσια λόγω του μικρού εστιακού βάθους η οποία θα γίνεται αισθητή στο Λεκανοπέδιο».

Συνολάκης: Δεν ξέρουμε αν θα έχουμε κάποιο μεγαλύτερο σεισμό

Ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών Κώστας Συνολάκης μίλησε στην εκπομπή One Report για τον σεισμό στην Αθήνα.

«Δεν έχουμε την τεχνολογία ούτε ξέρουμε εάν σε μία ή δύο μέρες θα έχουμε κάποιο μεγαλύτερο σεισμό» υποστήριξε ο καθηγητής Κ. Συνολάκης και εξήγησε πως «τα πράγματα εξελίσσονται όπως πρέπει εάν αυτός είναι ο κύριος σταθμός».
Ακόμα έδωσε οδηγίες προς τους πολίτες, συνιστώντας του να παραμείνουν στα κτήρια που βρίσκονται εάν δεν έχουν υποστεί ζημιές, ενώ να αποχωρήσουν και να μην επιστρέψουν μέχρι «να τα δει κάποιος πολιτικός μηχανικός ή άνθρωπος της Πολιτικής Προστασίας», εφόσον υπέστησαν ζημιές.

Σκορδίλης: Δεν ξέρουμε πώς μπορεί να εξελιχθεί

Ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ, Μανώλης Σκορδίλης, μιλώντας στην κάμερα του Οpen TV, ανέφερε ότι ο σεισμός που σημειώθηκε στην Αττική στις 14:13 ήταν πιθανότατα ο κύριος σεισμός, ενώ οι σεισμολόγοι παρακολουθούν τη δραστηριότητα για να εξάγουν πιο ασφαλή συμπεράσματα. «Δεν μπορεί να μιλησει καποιος κατηγορηματικα ότι πρόκειται για προέκταση του ίδιου ρήγματος της Πάρνηθας που προκάλεσε τον μεγάλο σεισμό του 1999, γιατί βρίσκεται 6χλμ. βορειότερα. Χρειάζεται μια προσοχή γιατί δεν ξέρουμε πώς μπορεί να εξελιχθεί. Προσεισμοί πάντως δεν προηγήθηκαν».


σχετικα αρθρα