ΕΛΛΑΔΑ

«Πόλεμος» σεισμολόγων μετά τα 5,1 Ρίχτερ – Καταγγελίες Τσελέντη για τον ΟΑΣΠ

Δημοσίευση 20 Ιουλίου 2019, 12:00 / Ανανεώθηκε 20 Ιουλίου 2019, 12:14
«Πόλεμος» σεισμολόγων μετά τα 5,1 Ρίχτερ – Καταγγελίες Τσελέντη για τον ΟΑΣΠ
Facebook Twitter Whatsapp

Τι απαντά ο Ευθύμης Λέκκας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Συνεχίζεται ο χορός των μετασεισμών μετά τη δόνηση 5,1 Ρίχτερ που αναστάτωσε την Παρασκευή την Αττική.

Για την ώρα έχουν καταγραφεί σαράντα εννέα μετασεισμικές δονήσεις ενώ η μετασεισμική ακολουθία έχει φθίνουσα πορεία.

Η μεγαλύτερη μετασεισμική δόνηση που έχει καταγραφεί μέχρι και αυτή την ώρα ήταν 4,3 Ρίχτερ στις 15.13 χθες.

Την ίδια ώρα μαίνεται ο «πόλεμος» μεταξύ των σεισμολόγων με τον Ευθύμη Λέκκα και τον Άκη Τσελέντη να συγκρούονται στον τηλεοπτικό «αέρα».

Τσελέντης: Ο ΟΑΣΠ δεν ανταποκρίθηκε στο ρόλο του

Όλα ξεκίνησαν με τον Άκη Τσελέντη να κάνει σοβαρές καταγγελίες εναντίον του ΟΑΣΠ. Ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου καθηγητής Άκης Τσελέντης δήλωσε:

«Αν δεν ήταν ο [υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης] Χρυσοχοΐδης τα πράγματα θα ήταν βαριά. Ο ΟΑΣΠ δεν έπαιξε το ρόλο του».

Διαμαρτυρήθηκε επίσης γιατί δεν κλήθηκε χθες το βράδυ στην συνεδρίαση της επιτροπής εκτίμησης σεισμικής επικινδυνότητας, παρότι είναι Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, επειδή «δεν είναι αυλοκόλακας» σαν κάποιους – δεν τους κατονόμασε – που «προσπαθούν να διατηρήσουν τις θέσεις τους».

Όπως είπε ο καθηγητής Τσελέντης από την Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικής Επικινδυνότητας «τον είχε αποκλείσει ο κ. Σπίρτζης, αλλά χθες έπρεπε να είχε κληθεί. Ο μόνος που με πήρε τηλέφωνο χθες για να ενημερωθεί ήταν ο κ. [Αντώνης] Σαμαράς», πρόσθεσε, αναφερόμενος στον πρώην πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με τον κ. Τσελέντη, ο ΟΑΣΠ πρέπει να κοπεί στα δύο: Ένα τμήμα του να περιλαμβάνει επιστήμονες και να δημιουργηθεί άλλο ένα, επιχειρησιακό, που «να μεριμνά για την αντισεισμική θωράκιση της χώρας».

Ανέφερε επίσης ότι ο ΟΑΣΠ σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων έπρεπε να είχε κάνει καταγραφή όλων των διατηρητέων κτιρίων της πόλης και να φροντίσουν για την άρση της επικινδυνότητάς τους». Ζήτησε επίσης να γίνει αντισεισμικός έλεγχος σε όλα τα σχολεία.

Η απάντηση Λέκκα και η αντιπαράθεση στον «αέρα»

«Ανταποκριθήκαμε άμεσα και αποτελεσματικά», υποστήριξε στο «Καλημέρα» με τον Γιώργο Αυτιά ο κ. Λέκκας και πρόσθεσε: «Είμαστε σε ύφεση. Εκείνο όμως στο οποίο εγώ θέλω να παρέμβω γιατί το άκουσα και εξοργίστηκα είναι ότι δεν εκλήθη ο κ. Τσελέντης. 20 χρόνια που ήταν στην επιτροπή εκτίμησης σεισμικού κινδύνου ο κ. Τσελέντης δεν ήρθε ούτε μία φορά. Τελευταία φορά που έγινε η σύσταση της επιτροπής σεισμικού κινδύνου ο κ. Τσελέντης ήταν στον εισαγγελέα και γι’ αυτό δεν μπήκε στην επιτροπή (….) Ο κ. Τσελέντης απαξιώνει συστηματικά το να παρευρεθεί στην επιτροπή γιατί του δίνεται η ελευθερία εκτός επιτροπής να διατυπώνει απόψεις που δεν ευσταθούν».

Ο κ. Τσελέντης από τη δική του πλευρά τόνισε: «Εγώ δεν είχα ποτέ πρόβλημα με τον εισαγγελέα». 

«Ποτέ δεν ήμουν υπόδικος. Λέει ψέματα. Τον κ. Χουλιάρα εννοεί. Δεν ήμουν ποτέ υπόδικος», πρόσθεσε.

«Θα πω και γω δύο πράγματα. Ακούστε με. Κατ’ αρχάς ένα ερώτημα. Είστε σεισμολόγος; Έχετε διοριστεί με επιστημονικά κριτήρια στον ΟΑΣΠ; Ή με πολιτικά κριτήρια; Σας όρισε ο κ. Σπίρτζης; Έχει λήξει η θητεία σας;».