ΕΛΛΑΔΑ

Με ρυθμούς… Σουρινάμ και Αφγανιστάν η απονομή Δικαιοσύνης

Δημοσίευση 20 Ιουλίου 2019, 18:00 / Ανανεώθηκε 20 Ιουλίου 2019, 18:04
Με ρυθμούς… Σουρινάμ και Αφγανιστάν η απονομή Δικαιοσύνης
Facebook Twitter Whatsapp

Ίδρυση Εργατοδικείων εξετάζει η κυβέρνηση

Το παλιό αίτημα νομικών και δικηγόρων για ίδρυση Εργατοδικείων, εξετάζει σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Δικαιοσύνης σε μια προσπάθεια να βελτιώσει τους ρυθμούς απονομής της Δικαιοσύνης στο σκέλος εκείνο που αφορά στις εργατικές διαφορές.

Αν και οι σκέψεις για την ίδρυση Εργατοδικείων είναι ακόμη σε πρώιμο στάδιο, εντούτοις το ενδεχόμενο σύστασης τους, κατά τα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, είναι ανοιχτό και εφόσον υλοποιηθεί θα αφορά και στους τρεις βαθμούς δικαιοδοσίας, όπως είναι τα Πρωτοδικεία τα Εφετεία και ο Άρειος Πάγος.

Ειδικότερα, οι πρώτες σκέψεις που έχουν γίνει από τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης προβλέπουν όχι μόνο τη σύσταση Εργατοδικείων αλλά και την ειδίκευση των δικαστών σε «εργατοδίκες», οι οποίοι θα εκδικάζουν μόνο εργατικές διαφορές (απολύσεις εργαζομένων, διαφορές αποδοχών και επιδομάτων, κ.ά), οι οποίες εκκρεμούν κατά χιλιάδες στα ελληνικά δικαστήρια.

Τα Εργατοδικεία λειτουργούν με επιτυχία επί σειρά ετών σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και οι δικαστές που τα απαρτίζουν εξειδικεύονται στο Εργατικό Δίκαιο. Στην Ελλάδα, μέχρι στιγμής λειτουργούν στον Άρειο Πάγο δυο  Εργατικά Τμήματα, το Β1 και Β2.

Γενικότερα, πάντως, το μείζον ζήτημα της αργής απονομής δικαίου στη χώρα μας, απασχολεί ιδιαίτερα τη νέα ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, η οποία αναζητεί λύσεις για να αντιμετωπίσει το «έμφραγμα» που απειλεί τα δικαστήρια από τον όγκο των υποθέσεων που καλούνται να εκδικάσουν.

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στο law&order.gr