ΕΛΛΑΔΑ

Με την αγωνία των μετασεισμών ζουν οι κάτοικοι της Αττικής

Δημοσίευση 20 Ιουλίου 2019, 22:00 / Ανανεώθηκε 20 Ιουλίου 2019, 22:07
Facebook Twitter Whatsapp

«Πόλεμος» σεισμολόγων για τη δόνηση 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Με την αγωνία των μετασεισμών ζουν οι κάτοικοι της Αττικής, αν και η κανονικότητα επέστεψε σιγά – σιγά στην πρωτεύουσα. Στο ερώτημα, ήταν ή δεν ήταν ο κύριος σεισμός, η επιστημονική κοινότητα δεν δίνει σαφή απάντηση. Αποκλίνουσες θέσεις φαίνεται να υπάρχουν και στο ερώτημα αν υπάρχει χρονικό περιθώριο για την εκτόνωση του φαινομένου, ενώ ο καθηγητής Άκης Τσελέντης επέκρινε τον ρόλο του ΟΑΣΠ.

Συνεχίζονται οι έλεγχοι

Οι έλεγχοι των μηχανικών συνεχίζονται, όπως και οι παρεμβάσεις εκεί όπου χρειάζεται, ενώ Πυροσβεστική και Αστυνομία θα παραμείνουν σε αυξημένη επιφυλακή όλο το Σαββατοκύριακο.

Τα κτίρια άντεξαν, εκτός από τα κάποια εγκαταλελειμμένα και ήδη μισογκρεμισμένα, στο κέντρο της Αθήνας.

Συνολικά, 15 κτίρια κυρίως εγκαταλελειμμένα και ακατοίκητα έπαθαν τις μεγαλύτερες ζημιές. Σε άλλα 75, που είχαν πριν το σεισμό κριθεί επικίνδυνα, επανατοποθετήθηκαν κορδέλες για να κρατήσουν μακριά τους περαστικούς.

Μέχρι την Δευτέρα θα έχουν ολοκληρωθεί οι αυτοψίες και στους 75 βρεφονηπιακούς σταθμούς της Αθήνας.

Στον Πειραιά εκτός από τα παλαιά κτίρια ο σεισμός προκάλεσε σοβαρές ζημιές στο εργοστάσιο υφαντουργίας που έχει κριθεί διατηρητέο στην οδό Σκυλίτση.

Τα 5,1 ρίχτερ λάβωσαν και την Μονή Δαφνίου, στο Χαϊδάρι. Σύμφωνα με την πρώτη καταγραφή έγινε κατακρήμνιση του ανατολικού τμήματος του βορείου εξωτερικού περιβόλου και έπεσαν σοβάδες.

Την ίδια στιγμή, τρία άτομα παραμένουν στα νοσοκομεία μετά τη δόνηση. Στο Αγλαΐα Κυριακού νοσηλεύεται ένα παιδί για προληπτικούς λόγους και στο ΚΑΤ δύο γυναίκες με κατάγματα οι οποίες πρόκειται να χειρουργηθούν, όπως ενημέρωσε το υπουργείο Υγείας με ανάρτηση στο λογαριασμό του στο Twitter, επισημαίνοντας παράλληλα ότι όλα τα νοσοκομεία βρίσκονται σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας. Σημειώνεται ότι η έγκυος Βελγίδα τουρίστρια που τραυματίστηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο (όταν κατά λάθος ένας πανικόβλητος άνδρας τη χτύπησε με τον αγκώνα του) και είχε μεταφερθεί σε νοσοκομείο πήρε σήμερα εξιτήριο, καθώς και ένα ακόμη παιδί από το Αγλαΐα Κυριακού. 

«Πόλεμος» σεισμολόγων

Στο ερώτημα, ήταν ή δεν ήταν ο κύριος σεισμός, η επιστημονική κοινότητα δεν δίνει σαφή απάντηση. Αποκλίνουσες θέσεις φαίνεται να υπάρχουν και στο ερώτημα αν υπάρχει χρονικό περιθώριο για την εκτόνωση του φαινομένου, ενώ ο καθηγητής Άκης Τσελέντης επέκρινε τον ρόλο του ΟΑΣΠ.

Όλα ξεκίνησαν με τον Άκη Τσελέντη να κάνει σοβαρές καταγγελίες εναντίον του ΟΑΣΠ. Ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου καθηγητής Άκης Τσελέντης δήλωσε:

«Αν δεν ήταν ο [υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης] Χρυσοχοΐδης τα πράγματα θα ήταν βαριά. Ο ΟΑΣΠ δεν έπαιξε το ρόλο του».

Διαμαρτυρήθηκε επίσης γιατί δεν κλήθηκε χθες το βράδυ στην συνεδρίαση της επιτροπής εκτίμησης σεισμικής επικινδυνότητας, παρότι είναι Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, επειδή «δεν είναι αυλοκόλακας» σαν κάποιους – δεν τους κατονόμασε – που «προσπαθούν να διατηρήσουν τις θέσεις τους».

Όπως είπε ο καθηγητής Τσελέντης από την Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικής Επικινδυνότητας «τον είχε αποκλείσει ο κ. Σπίρτζης, αλλά χθες έπρεπε να είχε κληθεί. Ο μόνος που με πήρε τηλέφωνο χθες για να ενημερωθεί ήταν ο κ. [Αντώνης] Σαμαράς», πρόσθεσε, αναφερόμενος στον πρώην πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με τον κ. Τσελέντη, ο ΟΑΣΠ πρέπει να κοπεί στα δύο: «Ένα τμήμα του να περιλαμβάνει επιστήμονες και να δημιουργηθεί άλλο ένα, επιχειρησιακό, που να μεριμνά για την αντισεισμική θωράκιση της χώρας».

Ανέφερε επίσης ότι ο ΟΑΣΠ σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων έπρεπε να είχε κάνει καταγραφή όλων των διατηρητέων κτιρίων της πόλης και να φροντίσουν για την άρση της επικινδυνότητάς τους». Ζήτησε επίσης να γίνει αντισεισμικός έλεγχος σε όλα τα σχολεία.

«Ανταποκριθήκαμε άμεσα και αποτελεσματικά», υποστήριξε στο «Καλημέρα» με τον Γιώργο Αυτιά ο κ. Λέκκας και πρόσθεσε: «Είμαστε σε ύφεση. Εκείνο όμως στο οποίο εγώ θέλω να παρέμβω γιατί το άκουσα και εξοργίστηκα είναι ότι δεν εκλήθη ο κ. Τσελέντης. 20 χρόνια που ήταν στην επιτροπή εκτίμησης σεισμικού κινδύνου ο κ. Τσελέντης δεν ήρθε ούτε μία φορά. Τελευταία φορά που έγινε η σύσταση της επιτροπής σεισμικού κινδύνου ο κ. Τσελέντης ήταν στον εισαγγελέα και γι’ αυτό δεν μπήκε στην επιτροπή (….) Ο κ. Τσελέντης απαξιώνει συστηματικά το να παρευρεθεί στην επιτροπή γιατί του δίνεται η ελευθερία εκτός επιτροπής να διατυπώνει απόψεις που δεν ευσταθούν».

Ο κ. Τσελέντης από τη δική του πλευρά τόνισε: «Εγώ δεν είχα ποτέ πρόβλημα με τον εισαγγελέα».

«Ποτέ δεν ήμουν υπόδικος. Λέει ψέματα. Τον κ. Χουλιάρα εννοεί. Δεν ήμουν ποτέ υπόδικος», πρόσθεσε.

«Θα πω και γω δύο πράγματα. Ακούστε με. Κατ’ αρχάς ένα ερώτημα. Είστε σεισμολόγος; Έχετε διοριστεί με επιστημονικά κριτήρια στον ΟΑΣΠ; Ή με πολιτικά κριτήρια; Σας όρισε ο κ. Σπίρτζης; Έχει λήξει η θητεία σας;».