ΕΛΛΑΔΑ

Δικηγόροι οικογένειας Γρηγορόπουλου: Πράξη ευσυνειδησίας η παρέμβαση του Αρείου Πάγου για την αποφυλάκιση Κορκονέα

Δημοσίευση 2 Αυγούστου 2019, 18:00 / Ανανεώθηκε 2 Αυγούστου 2019, 18:46
Δικηγόροι οικογένειας Γρηγορόπουλου: Πράξη ευσυνειδησίας η παρέμβαση του Αρείου Πάγου για την αποφυλάκιση Κορκονέα
Facebook Twitter Whatsapp

Τι δηλώνουν ο Νίκος Κωνσταντόπουλος και η Ζωή Κωνσταντοπούλου

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

«Πράξη καθήκοντος και ευσυνείδητης λειτουργίας» χαρακτηρίζουν οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής της οικογένειας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου την σημερινή ενέργεια της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου να ζητήσει την απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας που επέβαλε κάθειρξη 13 ετών στον πρώην ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή, το 2008 στα Εξάρχεια.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το law&order.gr, ο Νίκος Κωνσταντόπουλος και η Ζωή Κωνσταντοπούλου σε κοινή δήλωσή τους, επικροτούν τη συγκεκριμένη κίνηση της εισαγγελίας και επισημαίνουν πως και οι ίδιοι ως συνήγοροι πολιτικής αγωγής θα υποβάλουν και περαιτέρω επιχειρήματα για την αναίρεση της απόφασης, που επί της ουσίας επέτρεψε την αποφυλάκιση του πρώην ειδικού φρουρού, αν και κρίθηκε ένοχος για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση με άμεσο δόλο.

Αναλυτικά, η δήλωση των δυο συνηγόρων πολιτικής αγωγής έχει ως εξής:

«Η ενέργεια της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου να ζητήσει την απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας αποτελεί δικαίωση της αντίδρασης της πολιτικής αγωγής, αλλά και της κοινωνίας σε αυτήν την προβληματική, προκλητική και προσβλητική για τη Δικαιοσύνη και το αίσθημα δικαίου της κοινωνίας απόφαση. Το γεγονός ότι ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου μετά τη γνωστοποίηση της απόφασης και την άμεση δική μας αντίδραση σε αυτή, ζητεί να ενημερωθεί για το ακριβές σκεπτικό του δικαστηρίου συνιστά πράξη καθήκοντος και ευσυνείδητης λειτουργίας του.

Από τη πλευρά της πολιτικής αγωγής της οικογένειας του Αλεξάνδρου Γρηγορόπουλου, όπως έχουμε ήδη ανακοινώσει, θα υποβάλουμε και περαιτέρω επιχειρήματα για την αναίρεση της απόφασης τόσο στο στάδιο αυτό όσο και αφού γίνει γνωστό το γραπτό σκεπτικό, που, όποιο κι αν είναι, δεν μπορεί να δικαιολογήσει την απόφαση.

Θεωρούμε ότι η δημοσιότητα που δόθηκε στην υπόθεση μετά την απαγγελία της απόφασης έδρασε καταλυτικά στην αποκάλυψη των πραγματικών συνθηκών αποφυλάκισης του Κορκονέα και θεωρούμε σημαντικό για την αποκάλυψη της αλήθειας οι πολίτες να συνεχίσουν να ενημερώνονται από τα ΜΜΕ για τις εξελίξεις στην υπόθεση».

Η παρέμβαση του Αρείου Πάγου

Υπενθυμίζεται ότι η εισαγγελία του Αρείου Πάγου ζήτησε σήμερα να της διαβιβαστεί αντίγραφο της απόφασης του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας, μόλις αυτή καθαρογραφεί, προκειμένου να τη μελετήσει και να αποφασίσει αν θα ασκήσει ή όχι αναίρεση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Lawandorder.gr με την απόφαση της Μεικτού Ορκωτού Εφετείου της Λαμίας η οποία εκδόθηκε την περασμένη Δευτέρα ο Επ. Κορκονέας κρίθηκε ένοχος για τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου 2008, στα Εξάρχεια. Το αδίκημα για το οποίο καταδικάσθηκε ο Κορκονέας ήταν αυτό της ανθρωποκτονίας από πρόθεση με άμεσο δόλο. Ωστόσο, το δικαστήριο του αναγνώρισε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου. Το γεγονός αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μειωθεί δραστικά η πρωτόδικη ποινή της ισόβιας κάθειρξης που είχε επιβληθεί πρωτόδικα στον Κορκονέα και να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης 13 ετών.

Ένα 24ωρο μετά την έκδοση της απόφασης ο πρώην ειδικός φρουρός βρίσκονταν εκτός φυλακής καθώς είχε ήδη συμπληρώσει το χρόνο για την αποφυλάκισή του (11 έτη).

Αν πάντως ασκηθεί αναίρεση στην απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου τότε η δίκη θα επαναληφθεί μέσα στο νομικό πλαίσιο που θα καθορίζει η αναιρετική απόφαση.