current views are: 1

12 Αυγούστου 2019
Δημοσίευση10:13

Αυτές είναι οι παραλίες με τσούχτρες στην Ελλάδα (χάρτης)

Οργάνωση παρουσιάζει σε χάρτη τις παραλίες της Ελλάδας που έχουν εντοπιστεί τσούχτρες τη φετινή χρονιά, ενώ δίνει και συμβουλές για πρώτες βοήθειες μετά το τσίμπημα από τσούχτρα.

Δημοσίευση 10:13’
αρθρο-newpost

Οργάνωση παρουσιάζει σε χάρτη τις παραλίες της Ελλάδας που έχουν εντοπιστεί τσούχτρες τη φετινή χρονιά, ενώ δίνει και συμβουλές για πρώτες βοήθειες μετά το τσίμπημα από τσούχτρα.

Η μη κερδοσκοπική οργάνωση «Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας» παρακολουθεί και καταγράφει τις παραλίες της Ελλάδας που έχουν εντοπιστεί τσούχτρες.

Με τη βοήθεια πολιτών, η οργάνωση έχει δημιουργήσει χάρτη που εμφανίζει τις παραλίες της Ελλάδας που έχουν βρεθεί τσούχτρες όλους τους μήνες του 2019.

 Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2018. Πλέον έχει δημιουργηθεί και σχετική σελίδα στο Facebook με το όνομα «Μέδουσες και Τσούχτρες στην Ελλάδα» όπου πολίτες μπορούν να παρουσιάζουν τα ευρήματά τους.

Στη συνέχεια, τα μέλη της ομάδας παίρνουν τις καταγραφές, τις αναγνωρίζουν, τις περνούν σε βάση δεδομένων και τέλος κάνουν τη σχετική χαρτογράφηση.

Όπως τονίζεται, τα δεδομένα είναι ανοιχτά και ελεύθερα για χρήση, ενώ η βάση δεδομένων είναι διαθέσιμη για όποιον τη ζητήσει.

Το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας λειτουργεί στη βάση της «επιστήμης του πολίτη» (citizen science), όπως σημειώνεται.

Τα διάφορα είδη τσούχτρας
Στην ιστοσελίδα που διατηρεί η οργάνωση, παρουσιάζονται αναλυτικά οι μέδουσες στις θάλασσες της Ελλάδας, δηλαδή τα 17 γνωστά είδη, τα χαρακτηριστικά του κάθε είδους και φυσικά ο βαθμός επικινδυνότητας που μπορεί να είναι «τελείως ακίνδυνο», «ήπιο τσίμπημα» και «δυνατό τσίμπημα».

Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα δεν έχουμε θανατηφόρες μέδουσες.

Σύμφωνα με την οργάνωσή, πληθυσμιακή έξαρση σε τσούχτρες εντοπίζεται πιο συχνά σε κλειστούς κόλπους όπως είναι ο Κορινθιακός και ο Σαρωνικός.

Πρώτες βοήθειες και αντιμετώπιση για τσούχτρες και μέδουσες
Το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας, εκτός των άλλων, δίνει και ορισμένες συμβουλές για την αντιμετώπιση των μεδουσών, καθώς και τις πρώτες βοήθειες μετά από τσίμπημα από τσούχτρα:

-Για τσιμπήματα από συγκεκριμένο είδος μέδουσας, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξίδι. Διαφορετικά, εάν δεν είναι υπάρχει ξίδι, μπορεί να τοποθετηθεί νερό της θάλασσας.
-Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται φρέσκο νερό διότι η «αλλαγή της ωσμωτικής τονικότητας μπορεί να απελευθερώσει επιπλέον δηλητήριο», όπως σημειώνεται. Επίσης, πρέπει να αποφεύγεται ο κνησμός, η χρήση οινοπνεύματος ή αμμωνίας.
-Η αφαίρεση των πλοκαμιών πρέπει να γίνεται με ειδικά γάντια. Μετά την αφαίρεση, μπορεί να τοποθετηθεί ξυρίσματος και με την άκρη ενός μαχαιριού, με ένα ξυράφι να αφαιρεθούν όλα τα εναπομείναντα κνιδοκύτταρα.
-Για να μειωθεί ο κνησμός, μπορούν να χορηγηθούν αντιισταμινικές ουσίες. Εναλλακτικά για την απομάκρυνση του δηλητηρίου, μπορεί να χρησιμοποιηθούν οδοντόκρεμα με σόδα και πάγος.
-Το τσίμπημα από τσούχτρα μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα σε αλλεργικά άτομα. Για τον λόγο αυτό τα  αλλεργικά άτομα , θα πρέπει να βγουν αμέσως έξω από το νερό. Συνίσταται, επίσης, να έχουν πάντα μαζί τους ένεση αδρεναλίνης ή κορτιζόνης, σύμφωνα και με τις υποδείξεις του γιατρού.


σχετικα αρθρα