ΕΛΛΑΔΑ

Το σχέδιο της κυβέρνησης για την αναβάθμιση του Αρχαιολογικού Μουσείου – Τι θα γίνει με το ΕΜΠ

Δημοσίευση 17 Αυγούστου 2019, 17:00 / Ανανεώθηκε 17 Αυγούστου 2019, 17:44
Το σχέδιο της κυβέρνησης για την αναβάθμιση του Αρχαιολογικού Μουσείου – Τι θα γίνει με το ΕΜΠ
Facebook Twitter Whatsapp

Το φιλόδοξο πρότζεκτ – Στόχος η αλλαγή εικόνας στην περιοχή γύρω από τα Εξάρχεια

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ύψιστη προτεραιότητα στην ανάπτυξη του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, η οποία και θα σημάνει την πλήρη αλλαγή της εικόνας στις περιοχές γύρω από τα Εξάρχεια δίνει η κυβέρνηση. Και αυτή η προτεραιότητα είχε επιβεβαιωθεί και κατά τη σύσκεψη που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, όπου έγινε εκτενής συζήτηση για το φιλόδοξο πρότζεκτ.

Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση σχεδιάζει την υπόγεια ανάπτυξη του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, και τη σύνδεσή του με το Ακροπόλ. Εκεί θα λειτουργήσει πωλητήριο του ΤΑΠΑ και εστιατόριο, στον έκτο όροφο. Οι πόροι για τις μελέτες, όπως ανέφερε ο κ. πρωθυπουργός, έχουν εξασφαλιστεί από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Η υπόγεια επέκταση του Μουσείου κρίνεται επιτακτική, ώστε να εξασφαλίζονται οι αναγκαίοι χώροι για την σωστή έκθεση των πολύτιμων Συλλογών του, που το καθιστούν διεθνώς μοναδικό. Σημειώνεται πως οι ασφυκτιούν όχι μόνο οι συλλογές του Εθνικού Αρχαιολογικού, αλλά και του Επιγραφικού Μουσείου, που βρίσκεται στην νότια πτέρυγα του Εθνικού, και περιγράφεται ως το μεγαλύτερο στο είδος του διεθνώς.

Τι θα γίνει με την Αρχιτεκτονική Σχολή

Παράλληλα, επιβεβαιώθηκε πως η Αρχιτεκτονική Σχολή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου θα παραμείνει στους χώρους της. Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο δημιουργούν έναν υπερτοπικό πολιτιστικό πόλο και ήδη έχουν ξεκινήσει συζητήσεις για τη δημιουργία συνεργειών. έχουν κατατεθεί σχέδια για αξιοποίηση και των ιστορικών κτιρίων του ΕΜΠ, με τρόπο που θα διατηρηθεί ο εκπαιδευτικός χαρακτήρας. Σύμφωνα με τα όσα είπε πρόσφατα στην «Καθημερινή» ο απερχόμενος Κοσμήτορας της Αρχιτεκτονικής Δ. Ησαΐας:

Στην οδό Τοσίτσα σχεδιάζεται να βελτιωθεί το οδόστρωμα, να επισκευαστούν τα παγκάκια, να συντηρηθεί το πράσινο, να ενισχυθεί ο φωτισμός, να τοποθετηθούν κολονάκια που θα δυσχεραίνουν την παράνομη στάθμευση. Επίσης, έχει συζητηθεί η λειτουργία καφενείου.

Για τα κτίρια του ΕΜΠ υπάρχει πρόταση για δημιουργία Μουσείου Τεχνολογίας αλλά και για την έκθεση των έργων των δασκάλων της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.

Όσο για το «αγκάθι» του κτιρίου Γκίνη, που συχνά είναι κατειλημμένο από εξωπανεπιστημιακούς, ενώ χρησιμοποιείται ως ορμητήριο και αποθήκη «πυρομαχικών» σε επεισόδια ομάδων από τα Εξάρχεια εναντίον της αστυνομίας, έχει ακουστεί ότι θα μετατραπεί σε συνεδριακό χώρο ή ξενώνα για επισκέπτες του ΕΜΠ ή θα εγκατασταθεί εκεί το ΤΕΕ. Οι προτάσεις αυτές είναι εύλογο βήμα, από τη στιγμή που εδώ και 15 χρόνια –κομβική χρονιά το 2004 των Ολυμπιακών Αγώνων– έχουν υπάρξει επιτροπές για την ανάπλαση της περιοχής και για όλο το κέντρο της πρωτεύουσας, άνθρωποι του ΕΜΠ, όπως ο καθηγητής του ιδρύματος Νίκος Μπελαβίλας, έχουν εμπλακεί με ζέση.

Πρόσφατα, η υπουργός Πολιτισμού, είχε εξηγήσει πως συνολικός στόχος της κυβέρνησης με το εν λόγω σχέδιο, είναι η παρέμβαση να φτάσει έως τα Χαυτεία, περνώντας από το «κρυμμένο» με μουσαμάδες ιστορικό «Μινιόν» και την πλατεία Ομονοίας, το στίγμα της οποίας στην πρωτεύουσα έχει χαθεί.