current views are: 1

23 Αυγούστου 2019
Δημοσίευση05:19

Ανοίγει ο δρόμος για την επένδυση στο Ελληνικό – «Πράσινο φως» και από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων

Εφ’ εξής οι μελέτες για κάθε επέμβαση στα χαρακτηρισμένα ως «νεώτερα μνημεία» και τις περιοχές προστασίας τους θα κατατίθενται στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού.

Δημοσίευση 05:19’
αρθρο-newpost

Εφ’ εξής οι μελέτες για κάθε επέμβαση στα χαρακτηρισμένα ως «νεώτερα μνημεία» και τις περιοχές προστασίας τους θα κατατίθενται στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού.

Ο δρόμος για την επένδυση στο Ελληνικό ανοίγει πλέον διάπλατα, αφού μετά και την προχθεσινή ομόφωνη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, ήρθε την Πέμπτη και η θετική απόφαση που έλαβε το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού, κ. Λίνα Μενδώνη, «η Ελλάδα μπορεί πλέον να βαδίζει σταθερά και δυναμικά στο δρόμο της ανάπτυξης, επιστρέφοντας στην κανονικότητα».

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης, αποφασίστηκε πως εφ’ εξής οι μελέτες για κάθε επέμβαση στα χαρακτηρισμένα ως «νεώτερα μνημεία» και τις περιοχές προστασίας τους θα κατατίθενται στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού.

Συγκεκριμένα, το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων αποδέχτηκε την δημιουργία υπόγειου πάρκινγκ εντός του χώρου του Ανατολικού Αεροδρομίου (κτίριο Σααρίνεν). Το πρόβλημα λύθηκε, δεδομένου ότι ο χώρος είναι υπόγειος και δεν αντίκειται στον αδόμητο χώρο, ενώ ζητήθηκε να κατατεθεί μελέτη για τις αθλητικές εγκαταστάσεις πλησίον αυτού.

Το εν λόγω κτίριο έχει χαρακτηριστεί «νεώτερο μνημείο» εντός Μητροπολιτικού πόλου που πήρε το όνομα «Σααρίνεν», από τον Φλαμανδό αρχιτέκτονα, ο οποίος είχε συμβάλει στην διαμόρφωσή του κατά τη δεκαετία του 1960.

Επιπλέον, στα νεώτερα μνημεία συγκαταλέγονται τα 3 υπόστεγα της Πολιτικής Αεροπορίας, καθώς και το υπόστεγο «ΠΑΓΟΔΑ», το οποίο μάλιστα βρίσκεται εντός του αρχαιολογικού χώρου. Επίσης, προβλέπειται να διατηρηθεί κα ο διάδρομος προσγείωσης και απογείωσης, ο οποίος θα συνδεθεί με το κτίριο «ΣΑΑΡΙΝΕΡ». Συνολικά, το υπουργείο Πολιτισμού θα έχει την επίβλεψη 750 στρεμμάτων του Μητροπολιτικού πόλου.

Σημειώνεται ότι στο Μητροπολιτικό Πόλο Ελληνικού – Αγίου Κοσμά υπάρχουν τα εξής κηρυγμένα νεότερα μνημεία:

• Το κτίριο του πρώην ανατολικού αεροδρομίου Αθηνών, έργο του διάσημου αρχιτέκτονα Έερο Σααρίνεν, που χαρακτηρίστηκε μνημείο το 2006. Ο χώρος περιμετρικά του κτιρίου (το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για εκθεσιακούς και συναφείς σκοπούς) και σε απόσταση 100 μέτρων από αυτό παραμένει αδόμητος με σκοπό την ανάδειξη του χαρακτηρισμένου μνημείου. Στον χώρο αυτόν καθαιρείται κάθε μεταγενέστερη του αρχικού κτιρίου προσθήκη. Το εμβαδόν του κτιρίου μαζί με την περιοχή προστασίας του είναι περίπου 77 στρέμματα.

• Τα τρία υπόστεγα της Πολεμικής Αεροπορίας, που χαρακτηρίστηκαν νεότερα μνημεία το 2009 και θα στεγάσουν το Ιστορικό Αεροπορικό Μουσείο της Αεροπορίας, το οποίο θα είναι αφιερωμένο στην ιστορία της Ελληνικής Αεροπορίας. Περιμετρικά ορίζεται ζώνη προστασίας, εμβαδού, μαζί με τα υπόστεγα, περίπου 120 στρέμματα.

• Το αγγλικό υπόστεγο (Παγόδα), δίπλα στον Λόφο Χασάνι, που χαρακτηρίστηκε το 2016. Το μνημείο εντάσσεται σε αρχαιολογικό χώρο και σε αυτόνομο οικοδομικό τετράγωνο, πανταχόθεν ελεύθερο, με χρήσεις πολιτισμού (έχει προταθεί να στεγάσει την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων, καθώς και αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής). Μαζί με το οικοδομικό τετράγωνο, το εμβαδόν του είναι γύρω στα 6 στρέμματα.

Όπως ειπώθηκε στο ΚΣΝΜ, στο Μητροπολιτικό Πόλο Ελληνικού – Αγίου Κοσμά, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού θα έχει επίβλεψη συνολικά σε περίπου 750 στρέμματα, στα οποία εντάσσονται αρχαιολογικοί χώροι και νεότερα μνημεία με τις περιοχές προστασίας τους.

Λίνα Μενδώνη: Η Ελλάδα μπορεί πλέον να βαδίζει σταθερά και δυναμικά στο δρόμο της ανάπτυξης

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνας Μενδώνη, μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης για το Ελληνικό στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, έκανε τις παρακάτω δηλώσεις:

«Η χθεσινή ομόφωνη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και η σημερινή, επίσης ομόφωνη γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για τα εκκρεμή ζητήματα της επένδυσης του Ελληνικού θα λάβουν αύριο τη μορφή εκτελεστής πράξης, με την υπογραφή της συνεπαγόμενης Υπουργικής Απόφασης, αποδεικνύοντας ότι η Ελλάδα, την 7η Ιουλίου 2019, γύρισε σελίδα. Η Ελλάδα μπορεί πλέον να βαδίζει σταθερά και δυναμικά στο δρόμο της ανάπτυξης, επιστρέφοντας στην κανονικότητα.

Η παρουσία και η προστασία των πολιτιστικών αγαθών, αρχαίων και νεότερων, που βρίσκονται εντός του χώρου του Ελληνικού προσδίδουν σημαντική προστιθέμενη αξία στην εμβληματική επένδυση. Συγχρόνως, μέσα από το επενδυτικό πρόγραμμα, εξασφαλίζονται οι πόροι για την συντήρηση, ανάδειξη και προβολή αυτού του μνημειακού πλούτου, που αποδίδεται στους πολίτες.

Οι αρμόδιες Υπηρεσίες και τα μέλη των δύο κορυφαίων γνωμοδοτικών οργάνων του Υπουργείου Πολιτισμού -με απόλυτο σεβασμό στον θεσμικό τους ρόλο- έδωσαν καθαρές λύσεις και διέξοδο, προκειμένου το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και τα συναρμόδια Υπουργεία να καθορίσουν τον χρόνο έναρξης υλοποίησης ενός αναπτυξιακού έργου με καθοριστικό ρόλο για την περαιτέρω οικονομική πορεία της χώρας.

Το Υπουργείο Πολιτισμού εγγυάται την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς μας και ταυτόχρονα ενισχύει τον αναπτυξιακό του ρόλο προς όφελος της χώρας και των πολιτών».


σχετικα αρθρα