ΕΛΛΑΔΑ

Ανοίγει ο φάκελος «ανοιχτά καταστήματα όλες τις Κυριακές»

Δημοσίευση 26 Αυγούστου 2019, 09:00 / Ανανεώθηκε 26 Αυγούστου 2019, 09:01
Ανοίγει ο φάκελος «ανοιχτά καταστήματα όλες τις Κυριακές»
Facebook Twitter Whatsapp

Αρχίζει διάλογος με κοινωνικούς φορείς 

Ανοίγει ο φάκελος για πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές, στο πλαίσιο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που έχει αποφασίσει να δρομολογήσει για την απελευθέρωση αγορών και την προσέλκυση επενδύσεων.

Στόχος της κυβέρνησης, αναφέρουν έγκυρες πηγές, είναι η όσο το δυνατόν περαιτέρω αλλά ακόμη και η πλήρης απελευθέρωση του ανοίγματος των επιχειρήσεων λιανικής πώλησης αγαθών τις Κυριακές.

«Ως προς το χρονικό momentum για το άνοιγμα του φακέλου των Κυριακών θα εξαρτηθεί από το μέγεθος των αναπτυξιακών συνθηκών που θα δημιουργηθούν στην αγορά καθώς και απο την τόνωση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών», σημειώνουν καλά πληροφορημένες πηγές στα «ΝΕΑ».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, θα ανοίξει διάλογο με τις κοινωνικές ομάδες, ενώ θα εκπονηθεί και σχετική μελέτη.

Σύμφωνα με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο που διαμορφώθηκε στα χρόνια των Μνημονίων, η προαιρετική λειτουργία όλων των καταστημάτων επιτρέπεται τις εξής οκτώ Κυριακές:

1. Την πρώτη Κυριακή κατά την έναρξη των δύο τακτικών εκπτωτικών περιόδων.

2. Τις δύο Κυριακές πριν από τις ημέρες των Χριστουγέννων.

3. Την Κυριακή των Βαΐων.

4. Την τελευταία Κυριακή κάθε έτους.

5. Δύο Κυριακές κατά τη διάρκεια των ενδιάμεσων εκπτωτικών περιόδων, που καθορίζονται με απόφαση του οικείου αντιπεριφερειάρχη.

Επιπλέον, επιτρέπεται η προαιρετική λειτουργία εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές την περίοδο από τον μήνα Μάιο έως και το μήνα Οκτώβριο, εκτός από τη δεύτερη Κυριακή του μήνα Αυγούστου, στις εξής περιοχές:

1. Στον Δήμο Αθηναίων και 2. Σε περιοχές του Δήμου Πειραιά, της Περιφερειακής Ενότητας Νοτίου Τομέα Αθηνών, του ιστορικού κέντρου Θεσσαλονίκης (το οποίο περικλείεται από τις οδούς Εγνατία, 26ης Οκτωβρίου, Καρατάσου, Ναυάρχου Κουντουριώτου, Λεωφ. Νίκης, Παύλου Μελά, Καθηγητού Αντωνίου Κεραμόπουλου και Στέφανου Τάττη) και στην περιοχή γύρω από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών.

Πλέον, το επόμενο βήμα που απομένει είναι η πλήρης απελευθέρωση της δυνατότητας των επιχειρήσεων να ανοίγουν ακόμη και όλες τις Κυριακές τον χρόνο.

Αντιδράσεις

Στον αντίποδα, βέβαια, υπάρχουν αντιδράσεις τόσο σε επίπεδο μεγάλων αλυσίδων όσο και μικρότερων επιχειρήσεων για το περαιτέρω άνοιγμα των καταστημάτων με το επιχείρημα πως ακόμη και με τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί τα τελευταία έξι χρόνια, η αγορά δεν έχει κερδίσει πολλά πράγματα.

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί πως το 2013 η εργαλειοθήκη ανταγωνισμού του ΟΟΣΑ είχε μελετήσει τις επιπτώσεις από το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές. Η μελέτη έλεγε πως η πλήρης απελευθέρωση θα είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία 30.000 νέων θέσεων εργασίας στο εμπόριο και την άνοδο του τζίρου στον κλάδο κατά 2,5 δισ. ευρώ ετησίως.

Το συμπέρασμα αυτό μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί αφού αφενός το μέτρο δεν εφαρμόστηκε ποτέ και αφετέρου τα μνημονιακά χρόνια τα εισοδήματα καταβαραθρώθηκαν και η ανεργία εκτοξεύτηκε με αποτέλεσμα να μην έχει ανέβει ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων.