ΕΛΛΑΔΑ

Σε οριακό σημείο η δημόσια υγεία - Χωρίς αναισθησιολόγο το νοσοκομείο Βέροιας

Δημοσίευση 26 Αυγούστου 2019, 17:00 / Ανανεώθηκε 26 Αυγούστου 2019, 17:53
Σε οριακό σημείο η δημόσια υγεία - Χωρίς αναισθησιολόγο το νοσοκομείο Βέροιας
Facebook Twitter Whatsapp

Καλές οι καταγγελίες για τα πεπραγμένα της προηγούμενης κυβέρνησης, καλή η απόδοση ευθυνών, αλλά η κατάσταση στη δημόσια υγεία παραμένει οριακή

Σχεδόν δύο μήνες έχουν περάσει από την ανάληψη των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης και μπορεί σε γενικές γραμμές το κυβερνητικό έργο να υλοποιείται σε ταχείς ρυθμούς, ωστόσο δεν λείπουν και οι αρνητικές εξαιρέσεις. Μία εξ αυτών παρατηρείται στο υπουργείο Υγείας, όπου η πολιτική ηγεσία φαίνεται κινείται με ρυθμούς χελώνας και φαίνεται πως δεν έχει συνειδητοποιήσει πως το κυβερνητικό έργο δεν πρέπει να περιορίζεται σε επικοινωνιακά «πυροτεχνήματα» και πρακτικές δημοσίων σχέσεων.

Γιατί καλές οι καταγγελίες για τα πεπραγμένα της προηγούμενης κυβέρνησης, καλή η απόδοση ευθυνών, αλλά η κατάσταση στη δημόσια υγεία παραμένει οριακή, οι ελλείψεις σε γιατρούς, νοσηλευτές και εξοπλισμό είναι τεράστιες και δύο ολόκληρους μήνες δεν έχει γίνει τίποτα προς την ανακούφιση των νοσοκομείων.

Του λόγου το αληθές καταδεικνύει και η καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ, σύμφωνα με την οποία το Νοσοκομείο Βέροιας, από σήμερα το πρωί και έως την 1η Σεπτεμβρίου, μένει χωρίς αναισθησιολόγο αν και εφημερεύει καθημερινά. Μάλιστα, όπως καταγγέλλεται, «όταν δεν υπάρχει αναισθησιολόγος ουσιαστικά παύει να λειτουργεί το νοσοκομείο και κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή ζωές ασθενών». 

Εξηγεί ότι στο Νοσοκομείο της Βέροιας υπηρετούν τρεις αναισθησιολόγοι και, όπως σημειώνει, «ο ένας είναι, καιρό τώρα, ασθενής με σοβαρά προβλήματα υγείας. Η δεύτερη αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας και λόγω εξάντλησης (20 ημέρες βρίσκονται νυχθημερόν στο Νοσοκομείο) βρίσκεται σε αναρρωτική άδεια. Ο τρίτος, μετά από συνεχείς εφημερίες, είναι με ρεπό λόγω εξάντλησης». 

Η Ομοσπονδία προσθέτει ότι «από την Παρασκευή 23 Αυγούστου έως σήμερα το πρωί για τρία ολόκληρα 24ωρα κάλυψε το Νοσοκομείο αναισθησιολόγος από τη Νάουσα. Ο ίδιος αναισθησιολόγος χωρίς να γνωρίζει ότι θα προκύψει το πρόβλημα στη Βέροια είχε αποδεχθεί να καλύψει το Νοσοκομείο Σαντορίνης για δύο εβδομάδες που αρχίζουν από σήμερα το πρωί για να πάρει άδεια ο εκεί μοναδικός 62χρονος αναισθησιολόγος που δουλεύει για 10 μήνες σερί μόνος του. Σήμερα, θα βρίσκεται στο Νοσοκομείο Σαντορίνης»

Η ΠΟΕΔΗΝ τονίζει ότι «η κατάσταση των Νοσοκομείων, ειδικά της περιφέρειας, είναι απελπιστική εξαιτίας της έλλειψης αναισθησιολόγων» και καλεί τον υπουργό Υγείας να παρέμβει για να επιλυθεί το πρόβλημα στη Βέροια και τα άλλα Νοσοκομεία.