current views are: 1

4 Σεπτεμβρίου 2019
Δημοσίευση12:44

«Κραυγές» για το προσφυγικό: Επεισόδια με χημικά στη Μόρια – «Δύσκολος χειμώνας για τα ελληνικά νησιά»

Δυσοίωνες προβλέψεις 

Δημοσίευση 12:44’
αρθρο-newpost

Δυσοίωνες προβλέψεις 

Περίπου 10.000 άνθρωποι ζουν στοιβαγμένοι – κάτω από άθλιες συνθήκες διαβίωσης – στις δομές της Μόριας, ωστόσο οι ειδικοί αναλυτές προβλέπουν ότι τα χειρότερα στα ελληνικά νησιά… έρχονται τον προσεχή χειμώνα. Τις δυσοίωνες προβλέψεις ενισχύουν οι απειλές της Τουρκίας, που παίζει το δυνατό της «χαρτί: ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, ανακοίνωσε την πρόθεση 100.000 προσφύγων να εγκαταλείψουν την Κωνσταντινούπολη και να πάνε σε άλλες πόλεις. Σε αυτό το κλίμα η κυβέρνηση προσπαθεί να αποσυμφορήσει το κέντρο φιλοξενίας στη Μόρια, μεταφέροντας μετανάστες και πρόσφυγες στην ενδοχώρα, αλλά η… διαδρομή δεν είναι στρωμένη με ροδοπέταλα, μιας και οι αντιδράσεις κατοίκων που φοβούνται μην γίνει ο τόπος τους «νέα Μόρια», είναι ήδη έντονες.

Μόλις η κυβέρνηση έβαλε μπροστά το σχέδιο αποσυμφόρησης, εκατοντάδες μετανάστες και πρόσφυγες εκδήλωσαν έντονο ενδιαφέρον για τη μεταφορά τους στην ενδοχώρα. Το κλίμα στη δομή της Μόριας είναι εκρηκτικό. Ενδεικτικό αυτού είναι τα επεισόδια που διαδραματίστηκαν σήμερα στην περιοχή, με 300 ασυνόδευτους ανήλικους να διαμαρτύρονται και να ζητούν το εισιτήριο… εξόδου τους από το κολαστήριο της Λέσβου.

Αναφορές κάνουν λόγο για εκτόξευση πετρών και αντικειμένων προς τους αρμόδιους της δόμης, με την αστυνομία να επεμβαίνει και να κάνει χρήση χημικών. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, λόγω της τεταμένης κατάστασης αποφασίστηκε η εκκένωση της πτέρυγας ανηλίκων.

Καμπανάκι εν όψει χειμώνα

«Στα ελληνικά νησιά φθάνουν και πάλι τόσοι πρόσφυγες όσοι το 2016. Στα πρόθυρα αποτυχίας η προσφυγική συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας;» διερωτάται η Frankfurter Allgemeine Zeitung σε άρθρο με τίτλο «Νέα Προσφυγική κρίση με προαναγγελία». Η εφημερίδα σημειώνει: «Είναι πιθανότατα θέμα χρόνου έως ότου μεταφερθούν και πάλι πρόσφυγες στην ηπειρωτική χώρα για να αποσυμφορηθούν τα νησιά. Η τάση είναι σαφής: ενώ τον Ιανουάριο πέρασαν στα ελληνικά νησιά 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες, τον Ιούλιο ξεπέρασαν τις 5.600. Παρά την ύπαρξη της προσφυγικής συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας μια πτυχή της δεν λειτούργησε ποτέ. Η κυβέρνηση Τσίπρα ουδέποτε ενδιαφέρθηκε να δημιουργήσει τις αναγκαίες δομές για να επιταχυνθεί η διαδικασία χορήγησης ασύλου. Με αποτέλεσμα τη συνεχή αύξηση των προσφύγων στους καταυλισμούς των νησιών.»

Μεταφορές με πλοία όπως το Aqua Blue δείχνουν ότι η προσφυγική συμφωνία βρίσκεται πλέον στα πρόθυρα αποτυχίας. Πρόκειται όμως για μια αποτυχία που θα μπορούσε να αποτραπεί, συνεχίζει η FAZ. «Η τήρηση της συμφωνίας από την Άγκυρα εξαρτάται από τις πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό, αλλά και τα δις που λαμβάνει η Τουρκία από την ΕΕ. Όσον αφορά την Ελλάδα είναι γνωστό εδώ και καιρό τι πρέπει να γίνει. Χρειάζονται υποδομές και η πολιτική βούληση έτσι ώστε οι αρχές να αποφασίζουν πιο γρήγορα αν θα χορηγήσουν ή όχι άσυλο. Σε αντίθεση με τον Αλέξη Τσίπρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει να έχει την απαραίτητη πολιτική βούληση».

ΝZZ: «Πλησιάζει δραματικός χειμώνας στα ελληνικά νησιά»

«Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο έφθασαν στην Ελλάδα από την Τουρκία 12.000 αιτούντες άσυλο», γράφει η Neue Zürcher Zeitung σε άρθρο με τίτλο «Πλησιάζει δραματικός χειμώνας στα ελληνικά νησιά». Η ελβετική εφημερίδα παρατηρεί ότι οι λόγοι για την ενίσχυση των προσφυγικών ροών είναι ασαφείς. «Όλοι όμως γνωρίζουμε τις επιπτώσεις. Η άνοδος του αριθμού των προσφύγων σχετίζεται εν μέρει με τις πιέσεις που δέχονται οι περίπου 4 εκατομ. πρόσφυγες από τη Συρία στην Τουρκία. Λόγω της εντεινόμενης δυσαρέσκειας του τουρκικού πληθυσμού η Άγκυρα υιοθετεί σκληρότερη στάση έναντι, κυρίως, των Σύρων προσφύγων. Οι περισσότεροι πρόσφυγες που περνούν στην Ελλάδα ωστόσο είναι Αφγανοί.

Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι η άνοδος του αριθμού των προσφύγων έχει πολιτικό υπόβαθρο. Λέγεται μάλιστα ότι στη διένεξη με την Κύπρο με αφορμή τα κυριαρχικά δικαιώματα στην ανατολική Μεσόγειο, η Άγκυρα εντείνει συνεχώς την πίεση, γεγονός που αντανακλά και στην Ελλάδα καθώς και το ζήτημα των κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο. Και είναι αλήθεια εντυπωσιακό ότι αυτές οι προσφυγικές ροές περνούν απαρατήρητες από την τουρκική ακτοφυλακή. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η προσφυγική συμφωνία αποτελεί μέσο πίεσης της Άγκυρας στην ΕΕ. Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι και ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που αποτρέπουν τούρκοι συνοριοφύλακες από μια μετάβαση στα ελληνικά νησιά έχει αυξηθεί. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Τουρκία αθετεί συστηματικά τις υποχρεώσεις της που προκύπτουν από την προσφυγική συμφωνία με την ΕΕ».

Αντιδράσεις για τη μεταφορά προσφύγων στην ενδοχώρα

Πάντως, ήδη οι πρώτες αντιδράσεις έχουν κάνει την εμφάνισή τους σχετικά με τις μετακινήσεις, παρά το γεγονός ότι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει διευκρινίσει πως η παραμονή των αιτούντων άσυλο δεν θα διαρκέσει περισσότερο από 20 ημέρες.

Στη Νέα Καβάλα Κιλκίς, κατά τη διάρκεια του νέου Δημοτικού Συμβουλίου Παιονίας, ο δήμαρχος Κώστας Σιωνίδης υποστήριξε πως για τη μετακίνηση και εγκατάσταση των 1.000 ατόμων δεν υπήρξε ενημέρωση, ενώ αναφέρθηκε και σε ζητήματα που μπορεί να ανακύψουν από την πολυήμερη παραμονή των επιπλέον αυτών ανθρώπων στη δομή, όπως είναι η αποκομιδή των απορριμμάτων αλλά και η υδροδότηση του κέντρου.

Εν τω μεταξύ, μεγάλη αναστάτωση προκάλεσε στην ανατολική Φθιώτιδα ηείδηση ότι ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (Δ.Ο.Μ.) φτιάχνει νέο hot spot σε στρατόπεδο του Καραβόμυλου.

Από το βράδυ της Τρίτης ο Δήμος και οι κάτοικοι έκλεισαν την πρόσβαση στο δρόμο για το στρατόπεδο τοποθετώντας μηχανήματα και δηλώνουν ότι δεν θα επιτρέψουν να γίνει «Μόρια» η ανατολική Φθιώτιδα.

«Δεν θα δεχτούμε τετελεσμένα χωρίς ενημέρωση και διάλογο…», δηλώνει η νέα Δήμαρχος Στυλίδας, Βιργινία Στεργίου, η οποία συγκάλεσε έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο και βρέθηκε χθες έξω από το στρατόπεδο.

Σύμφωνα με το lamianow, το hot spot στήνεται από χθες το πρωί με πρόχειρες συνθήκες, ενώ πρόκειται να φιλοξενήσει 500-800 πρόσφυγες. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, όλα αναμένονται να είναι έτοιμα την ερχόμενη Παρασκευή έτσι ώστε από το Σάββατο ως τη Δευτέρα να μετακινηθούν πρόσφυγες και να τοποθετηθούν στο συγκεκριμένο σημείο.

Απειλές από την Τουρκία

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχοντας να αντιμετωπίσει τα εσωτερικά προβλήματα της χώρας του, συνεχίζει απτόητος τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο ανεβάζοντας το «θερμόμετρο» στις σχέσεις με την Ελλάδα. Εκτός από το να φωτογραφηθεί μπροστά από τον χάρτη-πρόκληση της «γαλάζιας πατρίδας» και να εκδώσει Navtex για ασκήσεις στην ευρύτερη περιοχή του Καστελόριζου, ο «σουλτάνος» έχει ένα ακόμα όπλο στη φαρέτρα του, το οποίο δεν είναι άλλο από το προσφυγικό/μεταναστευτικό.

Στο πλαίσιο του κλίματος έντασης που δημιουργεί, ο Ερντογάν απειλεί Ελλάδα και Ευρώπη με «καραβιές» προσφύγων και μεταναστών, ανοίγοντας κατά… βούληση την κάνουλα των ροών.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, χθες ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, ανακοίνωσε την πρόθεση 100.000 προσφύγων να εγκαταλείψουν την Κωνσταντινούπολη και να πάνε σε άλλες πόλεις.

«Εργαστήκαμε σκληρά για να επιστρέψουν οι πρόσφυγες από τη Συρία στις πόλεις που είναι καταγεγραμμένοι. Πρέπει να σας πω πως με την προσπάθειά μας έχουν φύγει από την Κωνσταντινούπολη 9.000 οικογένειες, δηλαδή μιλάμε για 35.000 άτομα. Επίσης, έχουμε άλλες 16.000 οικογένειες που έχουν ζητήσει και αυτές να φύγουν. Άρα, με την πρώτη φορά έφυγαν 35.000 άτομα και τώρα άλλοι 65.000 άνθρωποι ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν την Κωνσταντινούπολη. Συνολικά, μιλάμε για 100.000 άτομα», δήλωσε χαρακτηριστικά.


σχετικα αρθρα