ΕΛΛΑΔΑ

Πέθανε ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας - Σοκ στον καλλιτεχνικό κόσμο

Δημοσίευση 9 Σεπτεμβρίου 2019, 08:00 / Ανανεώθηκε 9 Σεπτεμβρίου 2019, 11:24
Facebook Twitter Whatsapp

Σε ηλικία 63 ετών μετά από καρδιακή προσβολή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σοκ έχει προκαλέσει στον καλλιτεχνικό κόσμο η είδηση ότι τα ξημερώματα έφυγε από τη ζωή ο αγαπημένος τραγουδοποιός Λαυρέντης Μαχαιρίτσας σε ηλικία 63 ετών.

Ο γνωστός καλλιτέχνης πέθανε τα ξημερώματα ύστερα από καρδιακή προσβολή που υπέστη. Όπως έγινε γνωστό, η κλήση στο ΕΚΑΒ έγινε στις 4:30, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας διακομίστηκε άμεσα στο νοσοκομείο Βόλου, ωστόσο ήταν ήδη νεκρός και απλώς διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Σημειώνεται πως ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας τις τελευταίες ημέρες βρισκόταν στον Βόλο, στο σπίτι που διατηρούσε στον Πτελεό, μετά τη συναυλία που πραγματοποίησε με τον Νίκο Πορτοκάλογλου στον Βόλο.

Για αύριο, Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου, οι δύο αγαπημένοι καλλιτέχνες ήταν προγραμματισμένο να δώσουν συναυλία για το «Μαζί για το Παιδί» στο Ηρώδειο, ενώ όπως είχε αποκαλύψει ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας στην τελευταία του συνέντευξη στο Newpost, τον Νοέμβριο θα κυκλοφορούσε νέο δίσκο.

Ποιος ήταν ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας

Γεννήθηκε στις 5 Νοεμβρίου 1956 στη Νέα Ιωνία του Βόλου. Από πολύ μικρή ηλικία ήρθε σε επαφή με την μουσική. Αργότερα θα εργαστεί χειρωνακτικά στην αποθήκη κάποιας δισκογραφικής εταιρείας, στην οποία αργότερα κατά σύμπτωση θα κυκλοφορήσει το πρώτο του άλμπουμ το 1978 με αγγλικό στίχο με τους “P.L.J. Band” με τίτλο ‘Gaspar’, ένας δίσκος extended play 45’ στροφών.

Ακολουθούν διάφορες δουλειές, ενώ μετά τη στρατιωτική του θητεία αρχίζει να τραγουδάει αντάρτικα με τον Πάνο Τζαβέλα στη «Συντροφιά». Στα 20 του χρόνια δημιουργεί με τον Παύλο Κικριλή και τον Τάκη Βασαλάκη το συγκρότημα P.L.J. Το 1983 οπότε και κυκλοφορεί ο δεύτερος δίσκος του συγκροτήματος, το τελευταίο μετονομάζεται σε «Τερμίτες», όνομα που παραπέμπει στους Beatles (σκαθάρια). Το 1989 ξεκινά η προσωπική του σταδιοδρομία ως συνθέτης και ερμηνευτής.

Είχε συνεργαστεί δισκογραφικά και έχουν τραγουδήσει τραγούδια του οι: Μαρία Φαραντούρη, Γιώργος Νταλάρας, Διονύσης Σαββόπουλος, Δήμητρα Γαλάνη, Δημήτρης Μητροπάνος, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Πυξ Λαξ, Γιάννης Κότσιρας, Γιώργος Μαργαρίτης, Βαγγέλης Κονιτόπουλος, Αναστασία Μουτσάτσου, Μίλτος Πασχαλίδης, Κατερίνα Στανίση[1], Χαρούλα Αλεξίου, Γιάννης Βαρδής, Δήμητρα Γαλάνη, Γιάννης Ζουγανέλης, Ελεωνόρα Ζουγανέλη, “Émigré”, Χάρης & Πάνος Κατσιμίχας, Ελισσάβετ Καρατζόλη, “Κίτρινα Ποδήλατα”, Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος, “Μagic De Spell”, Γιώργος Μαργαρίτης, Νότης Μαυρουδής, Παναγιώτης Μάργαρης, Αντώνης Μιτζέλος, Σάκης Μπουλάς, Δημήτρης Μπάσης, Φλέρυ Νταντωνάκη, Φίλ.Πλιάτσικας, Δημήτρης Σταρόβας, Μπάμπης Στόκας, Διονύσης Τσακνής, “W.C.” κ.α.

Επίσης, είχε συνεργαστεί επί σκηνής με την Ελευθερία Αρβανιτάκη, τη Χαρούλα Αλεξίου, το Δημήτρη Μητροπάνο, το Βασίλη Παπακωνσταντίνου, το Νότη Μαυρουδή, την Αναστασία Μουτσάτσου, τον Κώστα Μακεδόνα κ.ά.

Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας είχε δηλώσει επανελλημένα πως είναι οπαδός της Νίκης Βόλου.

Δισκογραφία

Ο Μαγαπάς και η Σαγαπώ (1989)
Διδυμότειχο Blues (1991)
Ρίξε Κόκκινο Στην Νύχτα (1993)
Η Νύχτα Θα Το Πει (1994)
Παράθυρα Που Κούρασε Η Θέα (1995)
Παυσίλυπον (1997)
Έτσι Δραπετεύω Από Τις Παρέες (1999)
Ένας κι Ένας (2000)
Το Διάλειμμα Κρατάει Δυο Ζωές (2001)
Στο Αφιερώνω (2003)
Χρειάζεται ένα θαύμα εδώ (2004)
Αλκυονίδες Μέρες (2005)
Ήρωες με Καρμπόν (2006)
Τόσα χρόνια μια ανάσα (2007)
Η Ενοχή των Αμνών (2010)
Οι άγγελοι ζουν ακόμα στη Μεσόγειο (2012)
Μία τρύπα στον καιρό … κύριε Μάνο (2014)
Άλλαξαν πολλά (2017)

Μουσική για θέατρο

Έχει γράψει μουσική για το θέατρο στις παραστάσεις:

"Όπως σας αρέσει" του θεάτρου Τέχνης
"Τρικυμία" του Σαίξπηρ
"Ομήρου Ιλιάδα"
"Ο πρίγκιπας και ο φτωχός"
"Χωρίς οικογένεια"
"Η θαλλασοχώρα"
"Ο πεταλουδόσαυρος"
"Τρωάδες"