ΕΛΛΑΔΑ

Οδηγός για το πρώτο κουδούνι: Ποια σχολεία θα μείνουν κλειστά – Οι τιμές στα κυλικεία και τα σχολικά είδη

του Γιάννη Κούσουλα - Δημοσίευση 10 Σεπτεμβρίου 2019, 22:00 / Ανανεώθηκε 10 Σεπτεμβρίου 2019, 22:13
Οδηγός για το πρώτο κουδούνι: Ποια σχολεία θα μείνουν κλειστά – Οι τιμές στα κυλικεία και τα σχολικά είδη
Facebook Twitter Whatsapp

Τι πρέπει να προσέχουν μαθητές, γονείς και καθηγητές

Μαθητές, γονείς και καθηγητές είναι πλέον έτοιμοι για τη νέα σχολική χρονιά που ξεκινάει αύριο, ωστόσο ορισμένα συγκροτήματα σε Δήμους της Αθήνας δεν θα λειτουργήσουν λόγω ζημιών που υπέστησαν από το σεισμό της 19ης Ιουλίου που είχε επίκεντρο τη Μαγούλα.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ηρακλείου, Νίκο Μπάμπαλο, ο αγιασμός αύριο θα γίνει κανονικά σε όλα τα σχολεία του Δήμου, ενώ την Πέμπτη και την Παρασκευή δεν θα λειτουργήσουν δύο δημοτικά και ένα γυμνάσιο για να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι και επισκευές στα συγκροτήματα. Πρόκειται για το 4ο δημοτικό Ηρακλείου, το 5ο δημοτικό Ηρακλείου και το 1ο γυμνάσιου Ηρακλείου. Τα παραπάνω σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά από την Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου.

Παράλληλα, στην Πετρούπολη σοβαρές ζημιές έχει υποστεί το 2ο γενικό λύκειο το οποίο σύμφωνα με τα δελτία σεισμικού ελέγχου που πραγματοποίησαν οι ΚΤΥΠ Α.Ε. κρίθηκε ακατάλληλο προς χρήση. Σύμφωνα με τον Δήμο Πετρούπολης, έχουν πραγματοποιηθεί ήδη οι απαιτούμενες ενέργειες, προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που έχει προκύψει σχετικά με την λειτουργία της συγκεκριμένης μονάδας, ενώ δεν έχει γίνει ακόμα γνωστός ο τρόπος με τον οποίο θα λειτουργήσει το συγκεκριμένο ΓΕΛ. Αναφορικά με τις ζημιές που έχουν προκληθεί στα υπόλοιπα σχολεία της πόλης, έχουν αναλάβει την αποκατάστασή τους τα τεχνικά συνεργεία του Δήμου.

Την ίδια ώρα αλλαγές θα υπάρξουν και σε κάποια σχολεία του δήμου Αιγάλεω. Σύμφωνα με τον Σταύρο Αδάμη, Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γ’ Αθήνας, τα παιδιά που πηγαίνουν σε σχολεία που έχουν ζημιές θα πάνε σε διπλανά δηλαδή σχολεία, ενώ δεν θα γίνουν μετακινήσεις μαθητών. Πιο αναλυτικά το 17ο Δημοτικό Αιγάλεω θα πάει ακριβώς δίπλα που είναι το 2ο Γυμνάσιο, που είναι σχεδόν συστεγαζόμενα. Το 7ο Δημοτικό Αιγάλεω θα πάει δίπλα που είναι το 4ο Γυμνάσιο και το 11ο Δημοτικό θα πάει στο 20ο Δημοτικό σχολείο Αιγάλεω.

Ο αντιδήμαρχος Παιδείας του δήμου Αιγάλεω Νίκος Ασημακόπουλος δήλωσε ότι τέσσερα έως πέντε σχολεία παρουσίασαν προβλήματα και πρόσθεσε πως έχουν βρεθεί λύσεις σε συνεργασία με την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Αρκετές ήταν οι πληροφορίες και για σχολεία που ίσως έμεναν κλειστά στο Χαϊδάρι, ωστόσο ο Δήμος ξεκαθάρισε ότι όλα τα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά.

Οι τιμές στα σχολικά κυλικεία

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς, υπενθυμίζεται σε μαθητές, διδακτικό προσωπικό, γονείς και επιχειρηματίες που ασχολούνται με εκμετάλλευση σχολικών κυλικείων ότι την τρέχουσα σχολική χρονιά θα ισχύουν τα εξής:

Συγκεκριμένα, για τα σημεία πώλησης (κυλικεία, αναψυκτήρια, καντίνες κ.λπ.) που δραστηριοποιούνται εντός των δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων (δημοτικών, γυμνασίων, λυκείων, ημερήσιων και νυχτερινών), τα είδη που αναγράφονται στον παρακάτω πίνακα διατίθενται σε ανώτατες προκαθορισμένες τιμές ως ακολούθως:

Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης πως απαγορεύεται η διάθεση στους μαθητές των δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων ροφημάτων καφέδων. Τα είδη αυτά προορίζονται μόνο για το διδακτικό και λοιπό προσωπικό του σχολείου.

Επιπλέον, διευκρινίζεται πως η παρασκευή, κατοχή και διάθεση των ανωτέρω ειδών είναι υποχρεωτική όλες τις ώρες λειτουργίας των πωλητών, που δραστηριοποιούνται εντός των χώρων δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων.

Για την προστασία της σωματικής ακεραιότητας των μαθητών των δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων, επιτρέπεται η κατοχή και διάθεση εμφιαλωμένων νερών μόνο σε πλαστικές φιάλες και φυσικών χυμών σε πλαστική ή χάρτινη συσκευασία.

Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται οι υγειονομικές διατάξεις περί κανόνων υγιεινής σχολικών κυλικείων, καντινών και χώρων εστίασης εντός των σχολείων και ο καθορισμός των προϊόντων που διατίθενται από αυτά εντός δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπως κάθε φορά ισχύουν.

Πόσο θα κοστίσει η σχολική τσάντα;

Την ίδια ώρα, η προσέλευση στα βιβλιοχαρτοπωλεία και τα καταστήματα με είδη σχολικών αναμένεται να κορυφωθεί ειδικά όταν οι μαθητές και οι μαθήτριες πάρουν στα χέρια τους τον κατάλογο με τα απαραίτητα είδη που θα ζητήσουν δάσκαλοι και καθηγητές.

Η κάλυψη των σχολικών αναγκών των παιδιών αποτελεί κάθε χρόνο «βραχνά» για τις οικογένειες οι οποίες καλούνται να προσθέσουν κι άλλα έξοδα στον μηνιαίο προϋπολογισμό τους.

Οι αρμόδιοι της αγοράς τονίζουν ότι οι τιμές των σχολικών ειδών έχουν ένα πολύ μεγάλο εύρος και κυμαίνονται σε, σχεδόν, ίδια επίπεδα με πέρσι με κάποιες μικρές αυξήσεις, κυρίως σε επώνυμα προϊόντα. Παράλληλα, έρευνα του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών καταδεικνύει ότι για ένα παιδί στο Δημοτικό οι τιμές κυμαίνονται από 15,82 ευρώ έως 446,31 ευρώ, ενώ για ένα παιδί στο Γυμνάσιο ή το Λύκειο, από 26,27 ευρώ έως 501,74 ευρώ. Ασφαλώς, σύμφωνα με τους επαγγελματίες του κλάδου, τα κόστη αυτά διαμορφώνονται ανάλογα με τις επιλογές και τις ανάγκες του εκάστοτε μαθητή και μαθήτριας.

Σημαντικός παράγοντας για τη διαμόρφωση του συνολικού κόστους των αγορών που θα πραγματοποιήσουν οι μαθητές αποτελεί και η ηλικία των ενδιαφερόμενων, καθώς, όπως επισημαίνει ο κ. Παρασκευόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου Βιβλιοχαρτοπωλών και Εκδοτών Πειραιά, διαφορετικές ανάγκες έχει ένας μαθητής Λυκείου και διαφορετικές ένας μαθητής δημοτικού.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι επαγγελματίες του κλάδου, για ακόμη μία χρονιά τα βιβλιοπωλεία έρχονται αντιμέτωπα με τον ανταγωνισμό των πολυκαταταστημάτων. «Η κίνηση στο ανεξάρτητο βιβλιοπωλείο έχει πέσει και έχει μετακινηθεί σε ευκαιριακές αγορές και σε αλυσίδες», τονίζει η κ. Μανουσαρίδου. Την άποψη ότι όλο και περισσότεροι στρέφονται για τις αγορές τους, στα πολυκαταστήματα, εκφράζει και η Μαρία Στίγκα που διατηρεί οικογενειακό βιβλιοχαρτοπωλείο στους Αγίους Αναργύρους Αττικής, από το 1962.