ΕΛΛΑΔΑ

Πατριάρχης και Αρχιεπίσκοπος στη δεξίωση της Γιάννας και η συζήτηση για το «Ουκρανικό»

του Σωτήρη Τζούμα - Δημοσίευση 16 Σεπτεμβρίου 2019, 11:00 / Ανανεώθηκε 16 Σεπτεμβρίου 2019, 11:41
Πατριάρχης και Αρχιεπίσκοπος στη δεξίωση της Γιάννας και η συζήτηση για το «Ουκρανικό»
Facebook Twitter Whatsapp

Κατά την παραμονή του στην Αθήνα ο Πατριάρχης συναντήθηκε δύο φορές με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος επισκέφθηκε για 24 ώρες την Αθήνα προσκεκλημένος του ζεύγους Θεοδώρου και Γιάννας Αγγελοπούλου, προκειμένου να παραστεί και να συμπροσευχηθεί στην βάφτιση της εγγονής του ζεύγους.

Κατά την παραμονή του στην Αθήνα ο Πατριάρχης συναντήθηκε δύο φορές με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο.
Μία στο επίσημο τραπέζι της οικογένειας μετά τη βάφτιση, για το οποίο να πούμε είχε ληφθεί πρόνοια από την οικογένεια να είναι αυστηρά νηστίσιμο λόγω της μεγάλης νηστείας του Σταυρού, ώστε να μη φέρουν σε δύσκολη θέση τον Πατριάρχη και τον Αρχιεπίσκοπο που θα ευλογούσαν τα εδέσματα, ο ένας στην έναρξη και ο άλλος στη λήξη του γεύματος.

Η δεύτερη φορά που συναντήθηκαν Πατριάρχης και Αρχιεπίσκοπος ήταν στο γεύμα που παρέθεσε η Εκκλησία της Ελλάδος προς τιμήν του Πατριάρχη και της συνοδείας του, λίγο πριν αναχωρήσει για τη Ρώμη, στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία στο οποίο κατέλυσε ο Πατριάρχης.
Πριν το γεύμα, οι δυο κορυφές συναντήθηκαν για πολλή ώρα οι δυό τους και όπως λένε οι πληροφορίες μας το κλίμα ήταν άριστο και συζήτησαν τα πάντα ή τουλάχιστον είχαν τον χρόνο για κουβεντιάσουν τα πάντα.

Από το φλέγον Ουκρανικό θέμα, μέχρι μερικούς «πονοκεφάλους» που αντιμετωπίζει αυτή την περίοδο ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και άπτονται των σχέσεών του με το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Για το Ουκρανικό διαβεβαίωσε τον Πατριάρχη ο Αρχιεπίσκοπος ότι κατά την προσεχή Ιεραρχία το θέμα θα μπεί στην τελική του ευθεία και η Εκκλησία της Ελλάδος θα εκφράσει δημοσίως την επίσημη θέση της, η οποία αναμένεται να είναι πλήρως εναρμονισμένη με τη θέση του Φαναρίου. Ο Αρχιεπίσκοπος λέγεται ότι θα φέρει το θέμα εκτός ημερησίας διατάξεως στην Ιεραρχία (θα το ζητήσουν γραπτώς 25 Ιεράρχες όπως προβλέπεται από τον κανονισμό) και θα ζητήσει να αποφασίσει η Ιεραρχία με ονοματική φανερή ψηφοφορία, ώστε να είναι όλοι υπεύθυνοι για τη θέση που θα πάρουν.

Καποιες επιφυλάξεις που εκφράστηκαν για την κατάσταση που επικρατεί στην Ουκρανία και τα όσα διαμείβονται εκεί με τις εναλλαγές των διαθέσεων του «αμετροεπούς» Φιλαρέτου, ο Πατριάρχης διαβεβαίωσε ότι όλα αυτά σε λίγο θα ηρεμήσουν.

Για τους πονοκεφάλους που έχει η Εκκλησία της Ελλάδος και προσωπικά ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος μάθαμε ότι του εξέφρασε ευθέως τις «δυνητικές πιθανές εξελίξεις» για το κάθε θέμα και ο Πατριάρχης του έξέφρασε την «πλήρη στήριξη σε όλα». Επιφυλαττόμεθα να αναλύσουμε σε επόμενη ανάρτηση τον όρο «δυνητικές πιθανές εξελίξεις», με τον οποίο κωδικοποιήσαμε μία συνομιλία των δύο Προκαθημένων που κράτησε περισσότερο από ώρα.
Για τον Προμπονά δεν είπαν τίποτα. Περιμένουν τη Δικαιοσύνη να αποφανθεί και τότε θα δούμε τις διαθέσεις και των δύο πλευρών.