ΕΛΛΑΔΑ

Επιχείρηση της Αστυνομίας σε υπό κατάληψη κτίρια στην πλατεία Βάθη - Εντοπίστηκαν πάνω από 200 μετανάστες

του Μιχάλη Τεζάρη - Δημοσίευση 19 Σεπτεμβρίου 2019, 07:00 / Ανανεώθηκε 25 Σεπτεμβρίου 2019, 14:11
Facebook Twitter Whatsapp

Στο ένα κτίριο διέμεναν περισσότεροι από 150 μετανάστες

Σε εξέλιξη είναι από νωρίς το πρωί μεγάλη επιχείρηση της Αστυνομίας για την εκκένωση δύο υπό κατάληψη κτιρίων κοντά στην πλατεία Βάθη. Παράλληλα, διεξάγονται έρευνες και για ναρκωτικά.

Ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ από νωρίς το πρωί, μαζί με αξιωματικούς της ασφάλειας Αττικής έχουν μπει στα κτίρια, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως κατά το παρελθόν είχαν γίνει εκκλήσεις από τον δήμο Αθηναίων για εκκένωση, δίχως αποτέλεσμα. 

Στο πρώτο κτίριο, στη συμβολή των οδών Αχαρνών και Μάγερ, που παλαιότερα φιλοξενούσε δημοτικό σχολείο και γυμνάσιο και βρισκόταν υπό κατάληψη από το 2016, διέμεναν περίπου 150 παράτυποι μετανάστες, Σύροι, Αφγανοί και Κούρδοι ανάμεσά τους και αρκετά παιδιά. 

Οι μετανάστες που διέμεναν εκεί μεταφέρονται στη Διεύθυνση Αλλοδαπών και μετά την ταυτοποίησή τους, πρόκειται να οδηγηθούν σε οργανωμένες δομές φιλοξενίας. 

Στο άλλο κτίριο, στην Αχαρνών, εντοπίστηκαν περίπου 100 άτομα. Ήταν μία από τις «σκληρές» καταλήψεις, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως στις γωνίες του κτιρίου υπήρχαν μέχρι και τσιλιαδόροι, προκειμένου να ενημερώνουν για την ύπαρξη αστυνομικων ή τυχόν μέσων μαζικής ενημέρωσης τους οποίους έδιωχναν και απειλούσαν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά το παρελθόν έξω από το κτίριο είχαν σημειωθεί επεισόδια ανάμεσα σε ομάδες αλλοδαπών, με την πιο επικίνδυνη και σοβαρή να είναι εκείνη τον Οκτώβριο του 2018, που φαίνεται ότι είχαν βγει και όπλα.

Το συγκεκριμένο κτίριο είναι ένα από τα 11 κτίρια για τα οποία είχαν υποβάλει μήνυση οι ιδιοκτήτες για την εκκένωσή τους είχαν εκδοθεί εισαγγελικές παραγγελίες, αλλά δεν εκτελούνταν. Aπό τα 11, στα 7 έχουν καταλύσει παράτυποι μετανάστες ενώ σε τέσσερα βρίσκονται ομάδες αντιεξουσιαστών. Η σημερινή είναι η πέμπτη κατά σειρά εκκένωση κτιρίου από την ΕΛ.ΑΣ, που γίνεται ύστερα από εισαγγελική εντολή. 

Υπενθυμίζεται ότι χθες η πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση «Σύντροφοι/Συντρόφισσες για τη Διάχυση των Εξαρχείων», με ανάρτηση της σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, ανέλαβε την ευθύνη για τις 12 επιθέσεις σε γραφεία της Νέας Δημοκρατίας και υποκαταστήματα τραπεζών αντιδρώντας στις επιχειρήσεις εκκένωσης της ΕΛΑΣ.