ΕΛΛΑΔΑ

Οδοιπορικό στο Μάτι: Δικαιοσύνη ζητούν οι πυρόπληκτοι

Δημοσίευση 19 Σεπτεμβρίου 2019, 20:00 / Ανανεώθηκε 19 Σεπτεμβρίου 2019, 20:06
Facebook Twitter Whatsapp

Σε εφέτη ειδικό ανακριτή η τραγωδία

Δικαιοσύνη ζητούν οι πυρόπληκτοι στο Μάτι όπως αναδεικνύεται από ρεπορτάζ της τηλεόρασης του Alpha, με αφορμή απόφαση της δικαιοσύνης να ανατεθεί σε ειδικό εφέτη ανακριτή για την πολύνεκρη τραγωδία.

Κάτοικος της περιοχής ο οποίος έχασε τον αδελφό του στην πυρκαγιά, καταγγέλει ότι έχουν αγνοηθεί στοιχεία της δικογραφίας σχετικά τόσο με τα αίτια της φωτιάς όσο και για τις ευθύνες πέραν αυτών που είναι ήδη γνωστές και αφορούν τον συντονισμό των υπηρεσιών. Ενώ δεν έχουν διερευνηθεί και όλες οι εντολές που είχαν δοθεί στους αστυνομικούς. Αλλη κάτοικος αποδίδει ευθύνες και στην πυρισβεστική για το ότι δεν ειδοποίησε κανένας για τον όλεθρο που ερχόταν.

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Ιωάννης Μωραϊτάκης ζητά με έγγραφό του προς τον προϊστάμενο του τριμελούς Συμβουλίου διοίκησης του Εφετείου, Κωνσταντίνο Σταμαδιάνο τη σύγκληση της Ολομέλειας Εφετών, έτσι ώστε να οριστεί εφέτης ειδικός ανακριτής που θα χρεωθεί την κύρια ανάκριση για την καταστροφική πυρκαγιά που τον κόστισε την ζωή 102 ανθρώπων, τον περασμένο Ιούλιο.

Στο έγγραφό του προς τον κ. Σταμαδιάνο, σο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών τονίζει ότι λόγω «της σοβαρότητας, της εξαιρετικής φύσης και της ευρύτατης δημοσιότητας» της υπόθεσης, επιβάλλεται η κύρια ανάκριση να διενεργηθεί από εφέτη ανακριτή και επίκουρο αυτού.

Υπενθυμίζεται ότι για την ολέθρια πυρκαγιά στο Μάτι διενεργήθηκε πολύμηνη εισαγγελική έρευνα από τους εισαγγελείς Ηλία Ζαγοραίο, Νίκο Φυστόπουλο και Κώστα Σπυρόπουλο η οποία κατέληξε στην άσκηση ποινικών διώξεων, σε βαθμό πλημμελήματος κατά είκοσι κρατικών λειτουργών και στελεχών της αυτοδιοίκησης, μεταξύ των οποίων η τότε περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, ο τέως δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης, ο δήμαρχος Ραφήνας Ευάγγελος Μπουρνούς, ο πρώην γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης και στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, της ΕΛΑΣ, της Πυροσβεστικής αλλά και ο 65χρονος που ευθύνεται για την έναρξη της φωτιάς στο Νταού Πεντέλης.

Η δίωξη αφορά τα αδικήματα του εμπρησμού από αμέλεια, της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή και διά παραλείψεως και των σωματικών βλαβών κατά συρροή, διά παραλείψεως και από αμέλεια από υπόχρεους και μη.

Εφόσον κινηθεί η διαδικασία για τη σύγκληση της Ολομέλειας, το Σώμα μετά από προτάσεις θα ψηφίσει τον εφέτη και τον επίκουρο του που θα χειριστούν τη υπόθεση.