current views are: 5

23 Σεπτεμβρίου 2019
Δημοσίευση20:24

Θα λυθεί ο γόρδιος δεσμός της γραφειοκρατίας; – Πότε θα δουν αλλαγές στην καθημερινότητά τους οι πολίτες

Τι δηλώνει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης – Το σχέδιο για ψηφιοποίηση του Δημοσίου

Δημοσίευση 20:24’

Τι δηλώνει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης – Το σχέδιο για ψηφιοποίηση του Δημοσίου

Τους επόμενους μήνες οι πολίτες θα διαπιστώσουν σημαντικές αλλαγές στη σχέση τους με το Δημόσιο, διαβεβαιώνει ο Κυριάκος Πιερρακάκης.  Ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης προσανατολίζεται σε έξυπνες και στοχευμένες παρεμβάσεις, και όχι σε φαραωνικά έργα παλαιάς κοπής, τα οποία ακυρώνονται προτού εφαρμοστούν από την πρόοδο της τεχνολογίας.

Εκτιμά ότι η Ελλάδα έπειτα από μια δεκαετή κρίση άλλαξε ριζικά και ότι το πολιτικό σύστημα βρίσκεται αντιμέτωπο «με νέα διλήμματα, τα οποία οριοθετούν νέες προσεγγίσεις, διακριτές από τα σκονισμένα βιβλία του χθες». Αυτή τη μεταβολή πιστεύει ότι αντανακλά η σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου, με το μείγμα πολιτικών και τεχνοκρατών, και όπως σημειώνει «το όφελος από το παραγόμενο αποτέλεσμα είναι ήδη ορατό». «Η χώρα πρέπει επιτέλους να αλλάξει αιώνα» προσθέτει.

«Η κατάσταση, σε γενικές γραμμές, είναι αυτή που περιμέναμε. Και αυτό γιατί προεκλογικά είχαμε επεξεργαστεί εντατικά όχι μόνο τις λύσεις στα προβλήματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, αλλά και τη δομή και τη φιλοσοφία του νέου υπουργείου. Συνεπώς, εκπλήξεις ιδιαίτερα δυσάρεστες δεν συναντήσαμε. Βεβαίως συχνά προκύπτουν ζητήματα, ειδικά όταν επιδιώκεις να μεταβάλεις χρόνιες και παγιωμένες καταστάσεις. Αντίδραση στην αλλαγή υπάρχει πάντοτε. Το ζήτημα είναι να υπάρχει και η πολιτική βούληση για ουσιαστικές παρεμβάσεις που να την υπερβαίνει. Και αυτό ακριβώς είναι που συμβαίνει σήμερα», αναφέρει ο υπουργός σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής απαντώντας σε ερώτηση για την κατάσταση που παρέλαβε.

Αναφερόμενος στο πότε θα υπάρξουν σαφείς αλλαγές στην καθημερινότητα των πολιτών, ο κ. Πιερρακάκης υπογραμμίζει: «Το νομοσχέδιο που κατατίθεται την επόμενη εβδομάδα δεν ονομάστηκε ούτε τυχαία ούτε άδικα “Επενδύω στην Ελλάδα”. Περιλαμβάνει τομές που διευκολύνουν άμεσα ή έμμεσα τον μεγάλο στόχο της κυβέρνησης, που δεν είναι άλλος από την προσέλκυση επενδύσεων, οι οποίες θα δημιουργήσουν νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας για τους συμπολίτες μας. Η επίλυση των χρόνιων προβλημάτων στην αδειοδότηση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας, η ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας, η σύσταση του ενιαίου ψηφιακού χάρτη και το Εθνικό Πρόγραμμα Απλούστευσης Διαδικασιών αποτελούν μέρος της δικής μας συνεισφοράς σε αυτό το νομοσχέδιο. Προτεραιότητά μας είναι σε ορίζοντα τετραετίας να αγγίξουμε τον μέσο όρο των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα ψηφιακού μετασχηματισμού. Και είναι αλήθεια ότι ο χρόνος είναι ίσως ο μεγαλύτερος αντίπαλός μας, καθώς πέρα από το ότι ως χώρα έχουμε ήδη καθυστερήσει αρκετά, απαιτούνται μεγάλα ψηφιακά έργα, τα οποία χρειάζονται χρόνο υλοποίησης. Υπάρχουν όμως ταυτόχρονα πολλές αλλαγές που μπορούν να έρθουν πολύ πιο άμεσα και αφορούν κυρίως τα λεγόμενα “γεγονότα ζωής” των πολιτών. Είτε μιλάμε για τη γραφειοκρατία γύρω από τη γέννηση ενός παιδιού ή από την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, είτε για την ανανέωση ενός διπλώματος οδήγησης, εκτιμούμε πως υπάρχει χώρος για σημαντικές απλουστεύσεις σε τέτοιου τύπου διαδικασίες, μέσα από τη χρήση απλών τεχνολογικών λύσεων και στοχευμένων διοικητικών παρεμβάσεων. Και, ως προς αυτά, τους επόμενους μήνες οι πολίτες θα είναι σε θέση να διαπιστώσουν σημαντικές αλλαγές στην αλληλεπίδρασή τους με το Δημόσιο».

Ο ίδιος διαβεβαιώνει πως προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι οι έξυπνες παρεμβάσεις και όχι τα φαραωνικά έργα: «Δυστυχώς ο χρόνος που αναφέρατε αποτέλεσε μια πραγματικότητα για αρκετά έργα, με πιο χαρακτηριστικό ίσως παράδειγμα αυτό του ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ. Στοχεύουμε στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος μέσα από καινοτόμες διαγωνιστικές διαδικασίες, διεύρυνση των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα στα έργα πληροφορικής και έμφαση περισσότερο σε έξυπνες και στοχευμένες παρεμβάσεις παρά σε φαραωνικά έργα παλαιάς κοπής».


σχετικα αρθρα