ΕΛΛΑΔΑ

Εκκλησιαστικός πυρετός ενόψει της αναγνώρισης του Αυτοκέφαλου της Ουκρανίας

του Σωτήρη Τζούμα - Δημοσίευση 26 Σεπτεμβρίου 2019, 16:00 / Ανανεώθηκε 26 Σεπτεμβρίου 2019, 16:53
Εκκλησιαστικός πυρετός ενόψει της αναγνώρισης του Αυτοκέφαλου της Ουκρανίας
Facebook Twitter Whatsapp

Πιέζει η Ρωσική Εκκλησία για μη αναγνώριση της αυτοκεφαλίας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Πιέσεις προς τις Εκκλησίες Αλεξανδρείας και Ελλάδας ασκεί το Πατριαρχείο της Ρωσίας, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την έκδοση απόφασης που θα αναγνωρίσει την νέα Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας.

Οι δύο Εκκλησίες Αλεξανδρείας και Ελλάδος, είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του ρωσικού πατριαρχείου αφού τον ερχόμενο Οκτώβριο οι Ιεραρχίες τους θα συνέλθουν στις τακτικές ετήσιες Συνόδους τους και ενδεχομένως να αποφασίσουν  για το τί μέλλει γενέσθαι σχετικά με τη νέα Αυτοκέφαλη Εκκλησία.

Όλοι είδαμε τον ισχυρό άνδρα της ρωσικής εκκλησιαστικής διπλωματίας, τον μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα καθ´ολο το καλοκαίρι αλλά και προσφάτως να επισκέπτεται άλλες Εκκλησίες και να πιέζει ευγενικά να μην αναγνωρίσουν τη νέα Εκκλησία.

Η αίσθηση που  αποκομίζουν από τις συναντήσεις αυτές οι περισσότεροι εκ των συνομιλητών του Ιεράρχη της Ρωσίας, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, είναι  πως στην περίπτωση που όποια Εκκλησία προχωρήσει σε αναγνώριση, η διακοπή κοινωνίας με τη Ρωσία θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν πως αυτό  θα επηρεάσει και τις διακρατικές σχέσεις.

Για την Εκκλησία της Ρωσίας η στάση που θα κρατήσει η Εκκλησία της Ελλάδος θεωρείται σημαντική αφού θα σημάνει και την αρχή του τί θα κάνουν οι ελληνορθόδοξες Εκκλησίες , δεδομένης της θέσης και της επιρροής της Ελλάδας στον ορθόδοξο χώρο.

Ο Ιλαρίων δεν θα ήθελε επ´ουδενί να αναγνωρίσει η Ελλάδα τη νέα Αυτοκέφαλη Εκκλησία και αυτό το κατέστησε σαφές στις συναντήσεις του με Ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος αλλά και στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Αυτός είναι ο λόγος που ο Αρχιεπίσκοπος ζήτησε και ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη ο οποίος κατέστησε σαφές στον Αρχιεπίσκοπο ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να αναμιχθεί σε εκκλησιαστικά θέματα αλλά  δεν πρέπει να αφήσουμε και το Οικουμενικό Πατριαρχείο μόνο του.

Κι ενώ η  ρωσική εκκλησιαστική  διπλωματία φροντίζει να πιέζει σε λογικά πλαίσια την Ελλάδα, στην περίπτωση του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά.  Με μια επιστολή προς τον Επίσκοπο Μοζαμβίκης Χρυσόστομο, ο Βολοκολάμσκ Ιλαρίων επέλεξε να κάνει αισθητή την παρουσία του πριν λίγες ημέρες.

Ειδικότερα, επέπληξε άμεσα και προσωπικά  έναν Ιεράρχη  που ανήκει στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας επειδή συλλειτούργησε με ιεράρχη της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας στην Μητρόπολη Λαγκαδά.