ΕΛΛΑΔΑ

Μόρια, η μεγαλύτερη φαβέλα της Ευρώπης – Μία σπίθα αρκεί για να γίνει μακελειό - Τι καταγγέλλουν πρόσφυγες και κάτοικοι

Δημοσίευση 30 Σεπτεμβρίου 2019, 20:00 / Ανανεώθηκε 30 Σεπτεμβρίου 2019, 21:05
Facebook Twitter Whatsapp

Τραγικές συνθήκες διαβίωσης – Τι καταγγέλλουν οι πρόσφυγες στον απόηχο της φονικής πυρκαγιάς

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τις συγκλονιστικές στιγμές που έζησαν κατά την πυρκαγιά στον καταυλισμό στη Μόρια, περιγράφουν πρόσφυγες και μετανάστες που μίλησαν στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha. Οι πρόσφυγες περιέγραψαν το πώς κατάφεραν να σώσουν το μωρό που παραλίγο να καεί ζωντανό, ωστόσο δεν τα κατάφερε η μητέρα του, η οποία και απανθρακώθηκε.

Μάλιστα, καταγγέλλουν βιαιοπραγίες από μερίδα αστυνομικών σε βάρος προσφύγων οι οποίοι επιχείρησαν να συνδράμουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Τρόφιμοι του καταυλισμού, καταγγέλλουν πως ρόλο υποκινητή στις εξεγέρσεις που κατά καιρούς σημειώνονται, παίζουν διάφορες ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Η κατάσταση είναι εκρηκτική. Σε αντίστοιχες καταγγελίες έχουν προχωρήσει και κάτοικοι της κοινότητας.

Η μεγαλύτερη φαβέλα της Ευρώπης

Το κέντρο υποδοχής της Μόριας, είναι το δεύτερο μεγαλύτερο χωριό της Λέσβου με πληθυσμό 13.000 ατόμων καθώς επίσης και η μεγαλύτερη φαβέλα της Ευρώπης, αφού η αρχική χωρητικότητα του καταυλισμού ήταν 3.000. Οι πρόσφυγες έστησαν έναν νέο καταυλισμό γύρω από το περιφραγμένο κέντρο υποδοχής. Κάποιοι με σακούλες προσπαθούν να πλύνουν τα υπάρχοντά τους. Άλλοι επιχειρούν να πάρουν ρεύμα από μία κολώνα της ΔΕΗ. Μία σπίθα, αρκεί για να φέρει την καταστροφή.

Πρόσφυγες και μετανάστες, μέσα στα σκουπίδια επιχειρούν να παρασκευάσουν φαγητό, με τις εικόνες που κατέγραψε η κάμερα του Alpha να είναι συγκλονιστικές.

Το χρονικό της πυρκαγιάς

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Alpha ξέσπασαν δύο εστίες πυρκαγιάς σε μικρό χρονικό διάστημα: Μία εκτός του hot spot και μία εντός. Ακολούθησε γενικευμένη εξέγερση, η οποία κατεστάλη από αστυνομικές δυνάμεις.

Μία ημέρα μετά, η ηρεμία έχει αποκατασταθεί στον καταυλισμό. Μάλιστα, έχει αποκλειστεί το καμένο τμήμα του camp και τα κατεστραμμένα κοντέινερ προκειμένου να γίνουν έρευνες. Παρόλο όμως που έχουν περάσει τόσες ώρες από την εξέγερση των μεταναστών και τα δραματικά γεγονότα που ακολούθησαν, οι πληροφορίες παραμένουν συγκεχυμένες.

Οι αρχικές πληροφορίες έκαναν λόγο για δύο νεκρούς, μία γυναίκα και το παιδί της. Νωρίς το πρωί, το υπουργείο Υγείας εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία ο απολογισμός της φωτιάς είναι μία νεκρή γυναίκα, ενώ ακόμα 17 άτομα διακομίστηκαν στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής ευρήματα της νεκροψίας, η απανθρακωμένη σορός που εντοπίστηκε εντός του κέντρου υποδοχής μεταναστών ανήκει σε γυναίκα.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες από την Αστυνομία, στα εργαστήρια μεταφέρθηκε και μία κουβέρτα η οποία αρχικά περιφερόταν από ομάδα μεταναστών και στην οποία υποστήριζαν ότι υπάρχει καμένο μωρό, εντός της οποίας εντοπίστηκαν καμένα ρούχα. Σε άλλη κουβέρτα βρέθηκε ανθρώπινος ιστός και έχει ληφθεί δείγμα DNA, προκειμένου να διαπιστωθεί αν πρόκειται για ιστολογικό υλικό της θανούσας.

Την ίδια ώρα, Πυροσβεστική και Αστυνομία κάνουν εκτεταμένες έρευνες στον καταυλισμό, προκειμένου να διαπιστώσουν τα αίτια της πυρκαγιάς.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική, τα μέχρι στιγμής στοιχεία συγκλίνουν στο ενδεχόμενο του βραχυκυκλώματος, καθώς δεν έχουν εντοπιστεί ίχνη εμπρησμού.

Ωστόσο, από την πλευρά του, μιλώντας σήμερα το πρωί στον Alpha και την εκπομπή «Εκτός Γραμμής» με τον Τάκη Χατζή και τη Λίδα Μπόλα, ο πρόεδρος Πυροσβεστών Βορείου Αιγαίου, Γιώργος Ντίνοςεκτίμησε πως επρόκειτο για εμπρησμό.