ΕΛΛΑΔΑ

Κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα για τον Πέτρο Τατσόπουλο - Οι συγκλονιστικές στιγμές στο πλατό του «Εκτός Γραμμής»

Δημοσίευση 2 Οκτωβρίου 2019, 05:00 / Ανανεώθηκε 2 Οκτωβρίου 2019, 07:37
Facebook Twitter Whatsapp

«Ήταν πάρα πολύ τυχερός. Η καρδιά του επρόκειτο να σταματήσει σύντομα», λέει ο πλαστικός χειρουργός Γιάννης Λύρας, που ήταν εκείνη την ώρα στο πλατό.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αντιμέτωπος με την κρίσιμη μετεγχειρητική πορεία βρίσκεται ο Πέτρος Τατσόπουλος, ύστερα από το κρίσιμο καρδιολογικό συμβάν που υπέστη στον αέρα της εκπομπής «Εκτός Γραμμής» στον Alpha και τη σοβαρή χειρουργική επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε.

Ο 59χρονος συγγραφέας και πρώην βουλευτής κατέρρευσε στον αέρα της τηλεοπτικής εκπομπής «Εκτός Γραμμής» με τον Τάκη Χατζή και τη Λίδα Μπόλα, έχοντας εκδηλώσει συμπτώματα που παρέπεμπαν σε έμφραγμα.

Η κινητοποίηση ήταν πολύ γρήγορη, καθώς κλήθηκε αμέσως ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, ενώ σωτήρια ήταν η διαχείριση του περιστατικού -μέχρι την άφιξη του ασθενοφόρου- από τον γιατρό και πλαστικό χειρουργό Γιάννη Λύρα, ο οποίος βρισκόταν στο πλατό.

Η κρίσιμη χειρουργική επέμβαση

Ο Πέτρος Τατσόπουλος διακομίστηκε στο νοσοκομείο «Ιπποκράτειο», όπου οι γιατροί διέγνωσαν διαχωριστικό ανεύρυσμα αορτής, μια πολύ σοβαρή πάθηση.

Ειδικότερα, οι γιατροί διέγνωσαν οξύ διαχωριστικό ανεύρυσμα της αορτής, με αποτέλεσμα η απόφαση για χειρουργική επέμβαση να είναι μονόδρομος.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του Newpost, ο συγγραφέας προτού εισαχθεί στο χειρουργείο έπαθε ανακοπή.

«Εγένετο χειρουργική αποκατάσταση της νόσου, η επέμβαση που διήρκεσε 5 ώρες περίπου ολοκληρώθηκε επιτυχώς και ο ασθενής διακομίσθηκε σταθερός στην Μονάδα Καρδιοχειρουργικής Ανάνηψης στις 18.15» αναφέρεται στο ιατρικό ανακοινωθέν που εκδόθηκε.

Ο κ. Τατσόπουλος νοσηλεύεται στην εντατική, βρίσκεται σε καταστολή και διασωληνωμένος. Θα παραμείνει στη ΜΕΘ μέχρι νεοτέρας και αφού πρώτα οι γιατροί βεβαιωθούν πως έχουν αποκατασταθεί οι σωματικές και εγκεφαλικές λειτουργίες του ασθενούς.

Πώς περιγράφει ο Τάκης Χατζής το επεισόδιο

Την ίδια στιγμή, συγκλονίζει η περιγραφή του επεισοδίου από τον δημοσιογράφο Τάκη Χατζή. «Ζήσαμε σήμερα το πρωί, στην εκπομπή, μια συγκλονιστική στιγμή με το Πέτρο Τατσόπουλο όταν ξαφνικά ένιωσε μια αδιαθεσία κι έναν ισχυρό πόνο στο στήθος ενώ είχε λιποθυμική τάση. Κάναμε ένα διαφημιστικό διάλλειμα για να μπορέσουμε να τον βγάλουμε από το πλατό. Ξάπλωσε στο διπλανό πλατό, των ειδήσεων. Ηταν κι ένας γιατρός μαζί μας, ο κ. Λύρας. Προσπαθήσαμε να κάνουμε κάτι ώστε να συνέλθει κάπως. Η αλήθεια είναι ότι συνήλθε ωστόσο σύντομα έφτασε το ασθενοφόρο και τον πήρε» είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha.

«Ήταν πάρα πολύ τυχερός. Η καρδιά του επρόκειτο να σταματήσει σύντομα» δήλωσε στο δελτίο ειδήσεων ο Γιάννης Λύρας.

«Έτυχε να είμαι μπροστά, έτυχε να προσκληθώ αμέσως και να μου δοθεί ο χώρος για να δράσω, πριν έρθει το ασθενοφόρο. Η διάγνωση της καρδιακής ανεπάρκειας έγινε γρήγορα. Είχε μία καρδιά που δεν έσπρωχνε αίμα» πρόσθεσε.

Ο κ. Λύρας τόνισε πως «ο Πέτρος Τατσόπουλος ήταν πάνω από δέκα λεπτά αναίσθητος. Διεκομίσθη σταθερός και έχοντας τις αισθήσεις του στο νοσοκομείο» και πρόσθεσε πως οι γιατροί πριν γίνουν πλαστικοί είναι εκπαιδευμένοι και στην ανάνηψη και στην σταθεροποίηση των ασθενών στα επείγοντα.

Μάλιστα, παρομοίασε αυτό που συνέβη στον Πέτρο Τατσόπουλο «σαν να πέφτει ένα αεροπλάνο ή ένα αυτοκίνητο με 200 χιλιόμετρα πάνω σε έναν τοίχο. Δεν το ξέρει κανένας ότι θα συμβεί. Ούτε ο κ. Τατσόπουλος το ήξερε. Είναι μία αιφνίδια κατάσταση».

Τι είναι το διαχωριστικό ανεύρυσμα της αορτής

Πρόκειται για μια σοβαρή και πολύπλοκη πάθηση του καρδιαγγειακού συστήματος.

Στις επείγουσες περιπτώσεις απαιτεί άμεση χειρουργική αντιμετώπιση από εξειδικευμένη καρδιοχειρουργική ομάδα, καθώς παρουσιάζει ιδιαίτερα υψηλή προεγχειρητική αλλά και περιεγχειρητική θνητότητα. Εντούτοις, πρόκειται για μια όχι συχνή κατάσταση, με 5-30 περιπτώσεις ανά εκατομμύριο πληθυσμού να καταγράφονται ετησίως.

Η αορτή είναι μια μεγάλη αρτηρία που μεταφέρει αίμα από την καρδιά και ο διαχωρισμός της αορτής είναι το επίμηκες “σχίσιμο” των χιτώνων της. Υπάρχουν δύο τύποι διαχωρισμού της αορτής: Ο διαχωρισμός τύπου Α, που ξεκινά από την ανιούσα αορτή και επεκτείνεται σε ένα μέρος ή σε όλο το μήκος της κατιούσας αορτής και ο διαχωρισμός τύπου Β, ο οποίος ξεκινά μετά την έκφυση της αριστερής υποκλειδίου και επεκτείνεται σε ένα μέρος ή σε όλο το μήκος της κατιούσας αορτής.

Η πάθηση μπορεί να είναι οξεία ή χρόνια. Οξύς διαχωρισμός θεωρείται αυτός που έχει «ηλικία» μικρότερη των δύο εβδομάδων, ενώ άνω των δύο εβδομάδων θεωρείται χρόνιος. Η επίπτωση των διαχωρισμών στο γενικό πληθυσμό είναι 2/3 για τον τύπου Α και 1/3 για τον τύπου Β.

Η φυσική εξέλιξη του αορτικού διαχωρισμού είναι η ανευρυσματική διάταση, δηλαδή η δημιουργία διαχωριστικού ανευρύσματος και τελικά η ρήξη, μια εξαιρετικά επείγουσα κατάσταση, απειλητική για τη ζωή.

Τα συμπτώματα μπορεί να είναι δύσκολο να διακριθούν από εκείνα άλλων καρδιακών παθήσεων, όπως το έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Ο πόνος στο στήθος, σε συνδυασμό με την αίσθηση «σχισίματος» και ο πόνος στο άνω μέρος της πλάτης είναι τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της πάθησης. Ο πόνος συνήθως εμφανίζεται ξαφνικά και γίνεται αισθητός σα να κινείται.

Μερικοί άνθρωποι έχουν πιο ήπιο πόνο, ο οποίος μερικές φορές να εκλαμβάνεται ως μυϊκή καταπόνηση, αλλά αυτή η περίπτωση είναι λιγότερο συχνή.

Άλλα σημεία και συμπτώματα περιλαμβάνουν δύσπνοια, λιποθυμία, εφίδρωση, αδυναμία, ή παράλυση στη μία πλευρά του σώματος, προβλήματα στην ομιλία, ζάλη ή σύγχυση.

Σύμφωνα με την κλινική Mayo, ο κίνδυνος αυξάνεται με την ηλικία και είναι υψηλότερος στους άνδρες και στις δεκαετίες των ’60 ή των ’80.

Υπάρχουν, ωστόσο, και άλλοι παράγοντες κινδύνου, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, το κάπνισμα, η αθηροσκλήρωση καθώς και καταστάσεις όπως το σύνδρομο Marfan ( οι ιστοί του σώματος είναι πιο αδύναμοι από το φυσιολογικό), προηγούμενη χειρουργική επέμβαση στην καρδιά, σοβαροί τραυματισμοί στο θώρακα, συγγενής στένωση αορτής, βλάβη στην αορτική βαλβίδα, χρήση κοκαΐνης (μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ανωμαλίες στο καρδιαγγειακό σύστημα) και εγκυμοσύνη.

Η διάγνωση του διαχωρισμού της αορτής τίθεται με κλινική εξέταση και ηλεκτροκαρδιογράφημα. Επιπλέον, μπορεί να χρειαστεί ακτινογραφία θώρακος, μαγνητική τομογραφία και διοισοφάγειο ηχοκαρδιογράφημα (ένας τύπος καρδιογραφήματος με υπερήχους).

Ο διαχωρισμός τύπου Α απαιτεί επείγουσα χειρουργική επέμβαση, ενώ ο τύπου Β συχνά είναι προτιμότερο να αντιμετωπιστεί με φαρμακευτική αγωγή, παρά με χειρουργείο.

Η φαρμακευτική αγωγή περιλαμβάνει ισχυρά αναλγητικά καθώς και αντι-υπερτασικά φάρμακα.

Κατά τη χειρουργική επέμβαση, το «σχισμένο» τμήμα της αορτής αφαιρείται και αντικαθίσταται με ένα συνθετικό μόσχευμα.

Στις περιπτώσεις διαχωρισμού τύπου Β, ενδέχεται να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση εάν η κατάσταση εξακολουθεί να επιδεινώνεται ακόμη και όταν η αρτηριακή πίεση βρίσκεται υπό έλεγχο.