current views are: 10

14 Οκτωβρίου 2019
Δημοσίευση06:19

Δραματικό SOS για τα ασυνόδευτα παιδιά

«Στηρίξτε την Ελλάδα» το μήνυμα της UNICEF με επιστολή – καταπέλτη προς την ΕΕ

 

Δημοσίευση 06:19’

«Στηρίξτε την Ελλάδα» το μήνυμα της UNICEF με επιστολή – καταπέλτη προς την ΕΕ

 

Τη «βαθιά ανησυχία της» για την κατάσταση των παιδιών που φθάνουν ως πρόσφυγες και μετανάστες στην Ευρώπη μέσω θαλάσσης, ειδικά δε των ασυνόδευτων, μεταφέρει η UNICEF με επιστολή στη φινλανδή υπουργό Εσωτερικών, της οποίας η χώρα έχει τώρα την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Σύμφωνα με τα «ΝΕΑ», ο διεθνής οργανισμός αναγνωρίζει ότι στην Ελλάδα «οι Αρχές και οι τοπικές κοινωνίες έχουν επιδείξει μεγάλη γενναιοδωρία στην υποδοχή και στη φροντίδα των οικογενειών των μεταναστών και των προσφύγων».

Κρούει ωστόσο τον κώδωνα του κινδύνου, ζητώντας από σύσσωμη την ευρωπαϊκή οικογένεια να προβλέψει όσα απαιτούνται για την περαιτέρω στήριξή τους.Τα νούμερα που περιλαμβάνονται στην επιστολή – καταπέλτη από μόνα τους τονίζουν την κρισιμότητα της κατάστασης. Και την ανάγκη αυτή να αντιμετωπιστεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, μια και οι ελληνικές προσπάθειες από μόνες τους δεν αρκούν – όπως άλλωστε επαναλαμβάνει η χώρα μας σε κάθε ευκαιρία.

Η αξία της είναι πολλαπλή. Αρχικά, για πρώτη φορά ένας διεθνής οργανισμός του επιπέδου της UNICEF αναμειγνύεται στο μείζον για την Ευρώπη συνολικά ζήτημα. Κι έπειτα, για πρώτη φορά ένας τέτοιος «παίκτης» – που βρίσκεται εκτός ΕΕ – τείνει στην ουσία χείρα βοηθείας στην Ελλάδα. Η επιστολή αναφέρεται σε όσα συμβαίνουν σε Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα. Εφόσον όμως τη διαβάσει κανείς προσεκτικά, θα παρατηρήσει πως όπου χρειάζονται παραδείγματα που να στηρίζουν τις ανησυχίες, αλλά και τις προτάσεις που γίνονται προς την Ευρώπη για την αντιμετώπιση των αναγκών των παιδιών προσφύγων και μεταναστών, τα νούμερα προέρχονται από τα ελληνικά νησιά.

Η επιστολή στάλθηκε στις 4 Οκτωβρίου εν όψει της Συνόδου Κορυφής των ηγετών των κρατών-μελών. Παρότι οι προσπάθειες των κυβερνήσεων των χωρών που δέχονται τον κύριο όγκο του μεταναστευτικού κύματος – άρα και της ελληνικής – εκτιμώνται ευθέως από τη διεθνή οργάνωση, τα μέλη της επισημαίνουν στην ΕΕ ότι «σε Ελλάδα, Ισπανία και Ιταλία τα ασυνόδευτα παιδιά μένουν σε εγκαταστάσεις που έχουν υπερβεί τον αριθμό των ατόμων που μπορούν να φιλοξενήσουν». Και ταυτόχρονα εκείνα «δεν έχουν πρόσβαση στα τοπικά συστήματα προστασίας ανηλίκων, ούτε στην κατάλληλη νομική υποστήριξη».

Τα πράγματα, λέει, η UNICEF είναι ακόμα χειρότερα για τους ανήλικους εκείνους «που έχουν πέσει θύματα βίας και χρήζουν ψυχολογικής υποστήριξης».

Οι αριθμοί 

Σύμφωνα με τη UNICEF αυτή τη στιγμή «στην Ελλάδα βρίσκονται 35.000 παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ από αυτά τα 4.400 είναι ασυνόδευτα και χωρισμένα από τις οικογένειές τους. Μεταξύ Ιανουαρίου και Αυγούστου του 2019 τα παιδιά που έφτασαν στα ελληνικά νησιά άγγιξαν τα 9.227, όταν το ίδιο διάστημα του 2018 ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 7.092». Με δυο λόγια, ο αριθμός των παιδιών προσφύγων και μεταναστών αυξάνεται ανησυχητικά. Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι η συγκεκριμένη επιστολή ήταν αποτέλεσμα συντονισμένων προσπαθειών της ελληνικής πλευράς για διεθνοποίηση του θέματος, τόσο επί ελληνικού όσο και επί νεοϋορκέζικου εδάφους στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Η γενική διευθύντρια της UNICEF, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται στην Ελλάδα το αμέσως προσεχές διάστημα, και η κυβέρνηση ελπίζει πως επισκέψεις σαν κι αυτή θα συνδράμουν ακόμα περισσότερο στην απόπειρά της να διεθνοποιήσει το πρόβλημα. Κάποιοι μάλιστα από τους μετέχοντες στο Υπουργικό Συμβούλιο ήδη κινούνται με στόχο τη διοργάνωση μια «Συνόδου δωρητών» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη UNICEF. Αν μια τέτοια πρωτοβουλία ευοδώσει, οι χώρες που θα λάβουν μέρος θα οφείλουν να εμπλακούν ενεργά στην αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού – και δη των αναγκών των παιδιών προσφύγων και μεταναστών. Θα πρέπει, για παράδειγμα, είτε να προσφέρουν κονδύλια είτε να υποδεχθούν εντός των συνόρων τους κάποια από τα ασυνόδευτα παιδιά.


σχετικα αρθρα