ΕΛΛΑΔΑ

Σαρώνει η εγκληματικότητα στη Νέα Πέραμο: SOS από τους κατοίκους

του Μιχάλη Τεζάρη - Δημοσίευση 15 Οκτωβρίου 2019, 08:00 / Ανανεώθηκε 15 Οκτωβρίου 2019, 08:34
Σαρώνει η εγκληματικότητα στη Νέα Πέραμο: SOS από τους κατοίκους
Facebook Twitter Whatsapp

Tα κρούσματα εισβολών και ληστειών, ακόμη και στη μέση του δρόμου, είναι καθημερινά

Στα όρια των αντοχών τους έχουν φτάσει πλέον οι κάτοικοι της Νέας Περάμου, καθώς τα κρούσματα εισβολών και ληστειών, ακόμη και στη μέση του δρόμου, είναι καθημερινά. Το Newpost  πραγματοποίησε αυτοψία στην δοκιμαζόμενη από την εγκληματικότητα περιοχή και μεταφέρει την έκκληση των κατοίκων της περιοχής για αύξηση της αστυνόμευσης.

«Πήγαν να μου κλέψουν ακόμη και βενζίνη από το αμάξι»

Ο Κώστας Καρασσάβας διατηρεί κρεοπωλείο στη Νέα Πέραμο εδώ και 30 χρόνια.  Ζει στην περιοχή από τα χρόνια που αποτελούσε ένα μικρό χωριό έως και σήμερα που ουσιαστικά είναι ένα προάστειο της Αθήνας.

Όπως δηλώνει, «τρεις φορές έχω πέσει θύμα ληστείας, έχουν ανοίξει το μαγαζί, μια φορά το σπίτι το έχουν αδειάσει, ενώ πήγαν να μου κλέψουν ακόμη και βενζίνη από το αμάξι και μου έσπασαν την τάπα».   

«Είμαστε ξεχασμένοι»

Ο Κώστας Φανδρακλάκης διατηρεί φαρμακείο στην περιοχή τονίζει πως, «από τη στιγμή που είμαστε ξεχασμένοι σε ό,τι αφορά την αστυνόμευση, είναι λογικό οι εγκληματίες να αλωνίζουν εδώ, η εγκληματικότητα έχει αυξηθεί. Έχουμε διαρρήξεις σε σπίτια, καταστήματα, στα αυτοκίνητα που τα σπάνε επι τόπου, δεν έχουν ούτε πρόβλημα, ούτε φόβο».

Ομάδες κακοποιών, Ρομά σύμφωνα τους κατοίκους, έχουν δημιουργήσει «αγέλες» και επιτίθενται σε άτομα που κινούνται μόνα τους. Άλλωστε, τα θύματα είναι νεαρής ηλικίας από τα οποία κλέβουν κινητά τηλέφωνα και χρήματα και άλλοτε, είναι ηλικιωμένες γυναίκες. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση ενός ντελιβερά της περιοχής που κατά την διάρκεια παράδοσης παραγγελία έγινε μάρτυρας μιας τέτοιες επίθεσης. Όπως λέει, «εχω δει μια φορά μια κυρία, που την τράβαγε από τον λαιμό μια γυναίκα Ρομά για να της αρπάξει την αλυσίδα που φορούσε και τις είχε μαυρίσει τον θώρακα από τη πίεση που της άσκησε». 

Σπίτια-φρούρια - Απούσα η αστυνομία

Πολλά σπίτια στην περιοχή έχουν μετατραπεί σε φρούρια, με τους ιδιοκτήτες να έχουν τοποθετήσει κάμερες, ρολά ασφαλείας, περιφράξεις με σύρματα και υπερυψωμένα κάγκελα σε μια προσπάθεια, μάταιης όπως αποδεικνύεται, αποτροπής των εισβολών.

Ειδικότερα στον οικισμό Νεράκι, οι κάτοικοι καταγγέλλουν πως δεν έχουν δει περιπολία από το καλοκαίρι. Όπως δηλώνουν με πικρία, καθώς αισθάνονται ξεχασμένοι από την πολιτεία, «πέρασαν κάτι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ, όχι για εμάς, αλλά επειδή έψαχναν μια εστία φωτιάς και είχαν αποπροσανατολιστεί».

«Μπήκανε από το πίσω παράθυρο. Ήμουν μέσα και κοιμόμουν»

Η κυρία Μαρία, βίωσε τον τρόμο μέσα στο ίδιο της το σπίτι, όταν θρασύτατοι ληστές, μπήκαν σε αυτό ενώ εκείνη κοιμόταν στο υπνοδωμάτιο.

«Μπήκανε από το πίσω παράθυρο. Ήμουν μέσα και κοιμόμουν. Αισθάνθηκα φόβο, φοβήθηκα πάρα πολύ, είχα ένα μήνα να κοιμηθώ. Φοβόμουν πάρα πολύ, γιατί αυτό είναι θράσος, να σε βλέπουν ότι κοιμάσαι και να σε κλέβουν». Σε μια άλλη περίπτωση στην ίδια περιοχή, κάτοικος έχει πέσει θύμα ληστείας τρεις φορές και όπως λέει, «μπαινόβγαιναν από το μπαλκόνι και άδειαζαν το σπίτι, δεν άφησαν ούτε χρήματα, ούτε τρόφιμα, μέχρι και το λάδι που είχαμε στο υπόγειο έκλεψαν». 

Όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι το τελευταίο διάστημα έχουν διαπιστώσει ύποπτες κινήσεις μερίδας αλλοδαπών που παρατηρούν τα παιδιά ενώ αυτά παίζουν αμέριμνα σε παιδικές χαρές και σχολεία. Κάποιοι άλλοι πάλι, απορρίπτουν αυτές τις φωνές, αλλά τέτοιου είδους κινήσεις έχουν προκαλέσει τον προβληματισμό μερίδας κατοίκων. Όπως χαρακτηριστικά λένε, «θα πρέπει η πολιτεία να κάνει κάτι στην περιοχή για να επανέλθει η κανονικότητα, να σταλθεί το μήνυμα πως η αστυνομία είναι παρούσα και επιλαμβάνεται των έκνομων ενεργειών».

Αλλά πώς να γίνει αυτό όταν το αστυνομικό τμήμα της περιοχής υπολειτουργεί λόγω της υποστελέχωσης, όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι.

Εντός του προσεχούς διαστήματος, αναμένονται επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας της ελληνικής αστυνομίας σε Νέα Πέραμο, Μέγαρα, Ασπρόπυργο και Άνω Λιόσια, σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης της εγκληματικότητας, σε περιοχές που χαρακτηρίζονται από στελέχη του σώματος ως «ιδιαιτέρως εγκληματογόνες», κάτι το οποίο επιθυμούν και οι κάτοικοι των περιοχών αυτών, καθώς σε  αυτές οι επιχειρήσεις  έχουν αποθέσεις τις  τελευταίες τους ελπίδες για την βελτίωση της καθημερινότητας τους.