ΕΛΛΑΔΑ

Καταγγελία για αστυνομική κακομεταχείριση σε βάρος κατηγορούμενου για αρχαιοκαπηλία (εικόνες)

του Μιχάλη Τεζάρη - Δημοσίευση 20 Οκτωβρίου 2019, 13:00 / Ανανεώθηκε 20 Οκτωβρίου 2019, 13:04
Καταγγελία για αστυνομική κακομεταχείριση σε βάρος κατηγορούμενου για αρχαιοκαπηλία (εικόνες)
Facebook Twitter Whatsapp

Σκέφτεται να κινηθεί νομικά κατά παντός υπευθύνου και όσων αστυνομικών συμμετείχαν στην έρευνα στο σπίτι του

Θύμα  κακομεταχείρισης καταγγέλλει πως έπεσε από αστυνομικούς, ένας 63χρονος άνδρας από την Κάλυμνο, που κατηγορείται για υπόθεση αρχαιοκαπηλίας.

Ο Τάσος Βεζυρόπουλος, μιλάει αποκλειστικά στο Newpost και περιγράφει πως αστυνομικοί του τμήματος πολιτιστικής κληρονομιάς και αρχαιοτήτων της ασφάλειας Αττικής,  τον μετέφεραν όπως υποστηρίζει,  από το νοσοκομείο της Καλύμνου στο αστυνομικό τμήμα, ενώ αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με την καρδιά του και πως τελικά πείστηκαν μετά από εκκλήσεις των οικείων του και των αστυνομικών του τμήματος του νησιού  να μεταφερθεί και πάλι στο νοσοκομείο όπου παρέμεινε νοσηλευόμενος υπό αστυνομική προστασία για τέσσερις ημέρες.

Όλα εξελίχθηκαν το πρωί της 29ης Σεπτεμβρίου όταν κλιμάκιο του τμήματος πολιτιστικής κληρονομιάς και αρχαιοτήτων μετέβη στην Κάλυμνο και προχώρησε στην σύλληψη τριών ατόμων σε βάρος των οποίων ασκήθηκαν διώξεις για παράνομη κατοχή αρχαίων ενάλιων κινητών μνημείων. Οι αστυνομικοί χτύπησαν την πόρτα του κυρίου Βεζυρόπουλου και του ζήτησαν να τους ανοίξει. Ανοίγοντας την πόρτα ο άνδρας βρέθηκε μπροστά στους αστυνομικούς και πριν προλάβει να πει το παραμικρό, μπήκαν στο σπίτι του και ξεκίνησαν έρευνες κάνοντας του όπως λέει, «άνω κάτω. Μου είπαν πως βρήκαν λαβράκι, φώναζαν πως έχω 100 κιλά χασίς και δυναμίτιδα. Μου ζήτησαν να τους ακολουθήσω. Τους είπα πως πρέπει να πάρω τα χάπια μου από το κομοδίνο δίπλα στο κρεβάτι μου και δεν με άφησαν, μου είπαν θα πάμε στο αστυνομικό τμήμα, νόμιζαν ότι προσπαθούσα να του ξεγελάσω» αναφέρει ο 63χρονος άνδρας. Τελικώς τον πάνε στο νοσοκομείο όπου οι γιατροί του βάζουν ορό και του κάνουν καρδιογράφημα.

«Έχω κάνει τρία μπαϊ πας, ήμουν ταλαιπωρημένος αλλά δεν άκουγαν οι αστυνομικοί. Με πήραν με το ζόρι από το νοσοκομείο, τα σημάδια από τις ενέσεις ήταν εμφανή στα χέρια μου και με πήγαν στο τμήμα. Με έβαλαν σε ένα χώρο και περίμενα. Τα παιδιά μου του έλεγαν πως έχω πρόβλημα και κινδυνεύει η ζωή μου, χρειάστηκε να μεσολαβήσουν οι αστυνομικοί του τμήματος Καλύμνου για να με ξαναμεταφέρουν με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο, τους ευχαριστώ για το καλό που μου έκαναν  και έσωσαν την ζωή μου», δηλώνει ο κύριος Βεζυρόπουλος. Μάλιστα υποστηρίζει πως του πήραν δακτυλικά αποτυπώματα ενώ βρισκόταν σε θάλαμο του νοσοκομείου «με φυλούσε ένας αστυνομικός έξω από την πόρτα με όπλο λες και ήμουν τρομοκράτης» υποστηρίζει. Οι  τρεις συλληφθέντες κατηγορούνται  για παράβαση των διατάξεων της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς καθώς και για αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος, καθώς σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές «ψάρευαν» αρχαιότητες από την  θάλασσα. Από την μεριά τους, όλοι οι εμπλεκόμενοι υποστηρίζουν πως κατείχαν νόμιμα τα αρχαία και μάλιστα τα είχαν σε κοινή θέα καθώς δεν έκαναν κάτι παράνομο. Στο πλαίσιο της έρευνας εντοπίστηκαν, μεταξύ άλλων και μεταφέρθηκαν στο αρχαιολογικό μουσείο του νησιού, εννέα  ακέραιοι αμφορείς ελληνιστικών χρόνων , εκ των οποίων οι τρείς  Κωακής προέλευσης, πέντε  ακέραια χυτροειδή αγγεία, δύο  άωτα αγγεία και κάτω μέρος από αμφορέα, βυζαντινών χρόνων, ένα ακέραιο δίωτο μαγειρικό σκεύος, προχριστιανικών χρόνων, ενώ κατασχέθηκε και ένα  αλιευτικό σκάφος ως μέσο αναζήτησης, ανεύρεσης και μεταφοράς των αρχαιοτήτων.

Ο κύριος Βεζυρόπουλος μετά την περιπέτεια του στην Κάλυμνο, μετέβη στην Αθήνα για σειρά εξετάσεων σε εξειδικευμένα νοσοκομεία, καθώς υποστηρίζει πως η κατάσταση της υγείας του έχει επιδεινωθεί. Δεν αποκλείει μάλιστα το ενδεχόμενο να κινηθεί δικαστικά κατά παντός υπευθύνου και όσων αστυνομικών συμμετείχαν στην έρευνα στο σπίτι του και έλεγαν μεταξύ τους, πως «πιάσαμε λαβράκι» ευελπιστώντας να βρουν στο σπίτι του 63χρονου αλιέα ναρκωτικές ουσίες και ποσότητα δυναμίτιδας.