current views are: 7

4 Νοεμβρίου 2019
Δημοσίευση09:21

Εκτός ελέγχου το μεταναστευτικό: Συνεχίζονται οι ροές – Στα όριά τους τα νησιά – Ντόμινο αντιδράσεων στην ενδοχώρα (Βίντεο)

40.000 αφίξεις το τελευταίο τετράμηνο – Συνεχίζεται η προσπάθεια αποσυμφόρησης των νησιών

Δημοσίευση 09:21’

40.000 αφίξεις το τελευταίο τετράμηνο – Συνεχίζεται η προσπάθεια αποσυμφόρησης των νησιών

Αντιμέτωπη με τις σφοδρές αντιδράσεις τοπικών φορέων και κατοίκων τόσο στα νησιά όσο και στην ενδοχώρα βρίσκεται η κυβέρνηση, την ώρα που οι προσφυγικές/μεταναστευτικές ροές προς τα νησιά συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό και τα hotspot είναι στο «κόκκινο», έχοντας ξεπεράσει κατά πολύ τα όριά τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργος Κουμουτσάκος, το τελευταίο τετράμηνο έφτασαν στην Ελλάδα 40.000 πρόσφυγες και μετανάστες

Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται η προσπάθεια αποσυμφόρησης των νησιών του βορείου Αιγαίου, με μεταφορά αιτούντων άσυλο σε δομές της ενδοχώρας, όπου όμως οι αντιδράσεις αυξάνονται. Από την πλευρά της, ωστόσο, η κυβέρνηση διαμηνύει σε κάθε τόνο την αναγκαιότητα αποσυμφόρησης των νησιών του Αιγαίου, με τον διαμοιρασμό των πληθυσμών στην ενδοχώρα.

Ασφυξία στα νησιά – Συνεχίζεται η αποσυμφόρηση

Χθες το βράδυ, αναχώρησαν από τη Μυτιλήνη και τη Χίο 46 και 151 αιτούντες άσυλο, αντίστοιχα, ενώ ακόμα 25 έφυγαν από την Κω και 62 από τη Λέρο για τον Πειραιά. Τα πλοία έφτασαν νωρίς το πρωί και λεωφορεία περίμεναν για τη μεταφορά των ανθρώπων στην ενδοχώρα. Σε ερώτηση του ΑΝΤ1, ωστόσο, οι οδηγοί αρνήθηκαν να απαντήσουν στο ποιοι είναι οι προορισμοί τους, υπό το φόβο των αντιδράσεων.

Παρόλο που η προσπάθεια αποσυμφόρησης συνεχίζεται, οι κάτοικοι των νησιών είναι πολύ δυσαρεστημένοι, εξαιτίας των μεγάλων μεταναστευτικών ροών που συνεχίζονται, διαπιστώνουν ότι η μεταφορά προσφύγων μεταναστών στην ηπειρωτική Ελλάδα μόνο για λίγο αμβλύνει το οξύ πρόβλημα που αντιμετωπίζουν.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι καθημερινές αφίξεις από τα τουρκικά παράλια συνεχίζονται, καθώς μόνο το τελευταίο 24ωρο έφτασαν στα ελληνικά νησιά σχεδόν 500 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ πάνω από 35.000 αιτούντες άσυλο παραμένουν σε Λέσβο, Σάμο, Χίο, Λέρο και Κω. Ακόμα και στα πιο αραιοκατοικημένα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης, όπως σε αυτό της Λέρου, έχει δημιουργηθεί το αδιαχώρητο.

«Δεν έχουμε καν τα αναγκαία», διαμαρτύρονται οι εργαζόμενοι στη Μόρια, όπου βρίσκονται σχεδόν 15.000 άνθρωποι σε μια δομή που χωρά λιγότερους από 3.000. Αντίστοιχα είναι τα προβλήματα και στα υπόλοιπα νησιά, όπου δεν υπάρχει ούτε διαθέσιμη κουβέρτα. στην Κω, αλλά μετά το μπλόκο των κατοίκων μόνο δύο από τα 77 άτομα αποβιβάστηκαν, ενώ τα υπόλοιπα έφυγαν από το νησί.

Αναβρασμός σε νησιά και ενδοχώρα

Εν τω μεταξύ, συνεχώς αυξάνονται οι αντιδράσεις τοπικών κοινωνιών τόσο στα νησιά όσο και στην ηπειρωτική χώρα.

Οι μεν κάτοικοι των νησιών διαμαρτύρονται για τις συνθήκες ασφυξίας που επικρατούν στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, ενώ κάτοικοι και φορείς σε διάφορες πειοχές της ενδοχώρας αντιδρούν έντονα στη μετεγκατάσταση αιτούντων άσυλο στις περιοχές τους. 

Σήμερα το πρωί, κάτοικοι του χωριού Χαλκειός στη Χίο έκλεισαν τον δρόμο που οδηγεί στο Κέντρο υποδοχής και Ταυτοποίησης της ΒΙΑΛ, του οποίου ο πληθυσμός έχει φτάσει τους 5.000 ανθρώπους, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι του ΚΥΤ να μην μπορούν να φτάσουν έως εκεί.

Στην περιοχή των Γιαννιτσών, κάτοικοι δημιούργησαν μπλόκο, παρεμποδίζοντας δύο λεωφορεία με μετανάστες να μπουν σε παράδρομο, που οδηγούσε σε ξενοδοχείο της περιοχής.

 

Χρειάστηκε η συνδρομή της Αστυνομίας, ώστε τελικά τα λεωφορεία να φτάσουν στον προορισμό τους, ακολουθώντας διαφορετική διαδρομή. Επέλεξαν έναν παράδρομο για να ξεφύγουν από τους συγκεντρωμένους. Παρόμοιο σκηνικό και στις Σέρρες, όπου πολυπληθής ομάδα ντόπιων προσπάθησε να παρεμποδίσει την έλευση ατόμων σε ξενοδοχείο του Σιδηροκάστρου. Χρειάστηκε και αυτή τη φορά να παρέμβει η αστυνομία, η οποία και ολοκλήρωσε με τα χίλια ζόρια την μεταφορά, ύστερα από δύο σχεδόν ώρες έντασης στον κάθετο άξονα της Εγνατίας. Η

Στην Κω, μία μέρα νωρίτερα είχαν βγει ακόμα και με μπουλντόζες για να εμποδίσουν την αποβίβαση κάποιων δεκάδων ανθρώπων στο νησί.

Το απόγευμα της Κυριακής στην Νέα Κρήνη στην Καλαμαριά, οι κάτοικοι ξεσηκώθηκαν όταν φούντωσαν οι φήμες ότι πρώην νοσοκομείο θα στεγάσει αιτούντες άσυλο. Οι ίδιοι θορυβήθηκαν όταν είδαν εκτέλεση εργασιών ανακαίνισης στο χώρο. Ο δήμαρχος Καλαμαριάς, Γιάννης Δαρδαμανέλης, που βρέθηκε στο σημείο, διαβεβαίωσε τους πολίτες ότι δε θα μεταφερθεί κόσμος στο εν λόγω κτίριο.

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις κατοίκων στην έλευση των προσφύγων – μεταναστών, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιώργος Κουμουτσάκος, ανέφερε πως «η ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών είναι καθήκον της πολιτείας… Τίποτα δεν μπορεί να επιβάλλεται στις τοπικές κοινωνίες», συμπληρώνοντας ότι «για να έχουμε την στήριξη των τοπικών κοινωνιών πρέπει να συνομιλούμε μαζί τους συνέχεια, ακατάπαυστα.»

«H ενημέρωση προκύπτει από την ανάγκη να δειχθεί από όλους μας η έγκαιρη αλληλεγγύη, στις συνοριακές περιοχές της χώρας που δέχονται το πρώτο ωστικό κύμα» και είναι από πλευράς εθνικής ασφάλειας πιο ανοικτές, συμπλήρωσε ο αναπληρωτής υπουργός, τονίζοντας ότι είμαστε υποχρεωμένοι να στηρίξουμε αυτές τις περιοχές.

«Το ζήτημα είναι μεγάλο και είναι εδώ για να μείνει. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε αντοχή… Κυρίως θα μετρηθούμε όλοι στο αν σε ένα ζήτημα που έχει εθνική διάσταση είμαστε όλοι μαζί. Όλες οι πολιτικές δυνάμεις και όλη η κοινωνία» υπογράμμισε.


σχετικα αρθρα