ΕΛΛΑΔΑ

Τι λένε οι πολίτες για την ποινικοποίηση της βλασφημίας – Εξετάζεται η απόσυρση της διάταξης

Δημοσίευση 12 Νοεμβρίου 2019, 23:00 / Ανανεώθηκε 12 Νοεμβρίου 2019, 23:00
Facebook Twitter Whatsapp

Τσιάρας: Αν συνεχίσουν οι αντιδράσεις, θα αποσυρθεί η διάταξη

Αντιδράσεις προκάλεσε η διάταξη του νέου ποινικού κώδικα για την ποινικοποίηση της βλασφημίας. Η κυβέρνηση αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να αποσύρει την επίμαχη διάταξη.

Πολίτες μίλησαν στο Alpha και είπαν την άποψή τους για την συγκεκριμένη διάταξη. Πολλοί ήταν αυτοί που συμφωνούν με αυτή, ενώ αρκετοί είναι και αυτοί που διαφωνούν.

Πάντως ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην συμπεριελήφθη τελικά η συγκεκριμένη διάταξη στις αλλαγές του Ποινικού Κώδικα, καθώς όπως είπε: «Πρέπει οι πολιτικοί να αντιλαμβάνονται ό,τι εισπράττουν ως κοινωνική αντίδραση και το τι δέχεται ή αντέχει η κοινωνία».

Εξηγώντας σε τι αποσκοπούσε με τη συγκεκριμένη διάταξη, τόνισε: «Η λογική με την οποία πρότεινα τη συγκεκριμένη τροπολογία είχε να κάνει με το γεγονός ότι έπρεπε να προστατεύσουμε όλους αυτούς τους κατατρεγμένους ανθρώπους που για διαφορετικούς λόγους μπορεί να βρεθούν σε οποιαδήποτε πόλη στην ενδοχώρα και οι οποίοι δέχονται μια γενικότερη πίεση από ακραίους ανθρώπους, οι οποίοι επιδεικνύουν μια άλλου είδους συμπεριφορά».

Ωστόσο, μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, ο ίδιος εξέφρασε τους προβληματισμούς του: «Δεν σας κρύβω ότι είναι μία διάταξη η οποία προφανώς δημιουργεί μία ένταση, έναν γενικότερο προβληματισμό, αλλά πρέπει να δει κάποιος την ανάγνωσή της μέσα από όλες τις προοπτικές που ενδεχομένως δημιουργεί. Υπάρχουν πολλές χώρες που την εφαρμόζουν στην Ευρώπη. Ίσως με κάποια διαφορετική εκδοχή, αλλά με την ίδια ουσία. Στη Δανία καταργήθηκε πριν από περίπου έναν χρόνο και αναγκάστηκαν να την επαναφέρουν όταν έβλεπαν ακροδεξιούς να καίνε το κοράνι. Η δική μου προσπάθεια ήταν προς αυτή την κατεύθυνση και το λέω γιατί θέλω να κάνω γνωστό ότι έχω μία απολύτως φιλελεύθερη αντίληψη γύρω από όλα αυτά τα ζητήματα και δεν είχα στόχευση να επιστρέψουμε σε ένα παλιό θεοκρατικό κράτος, όπως κάποιοι έσπευσαν να σχολιάσουν».