ΕΛΛΑΔΑ

Μπεχράκης στο «Ραντάρ» για αντικαπνιστικό νόμο: «Θα έχει πολιτικό κέρδος η κυβέρνηση»

Δημοσίευση 20 Νοεμβρίου 2019, 09:00 / Ανανεώθηκε 26 Νοεμβρίου 2019, 14:54
Μπεχράκης στο «Ραντάρ» για αντικαπνιστικό νόμο: «Θα έχει πολιτικό κέρδος η κυβέρνηση»
Facebook Twitter Whatsapp

«Αποτελεί κοινωνική απαίτηση η εφαρμογή του»

Πώς σχολίασε ο καθηγητής, ιατρός Πνευμονολόγος – Εντατικολόγος Παναγιώτης Μπεχράκης τον αντικαπνιστικό νόμο.

«Έχουν ωριμάσει οι συνθήκες στην κοινωνίας, οι απόψεις το κοινού έχουν δημοσκοπηθεί με επιστημονική διαδικασία και ξέρουμε πόσο έτοιμος είναι ο Έλληνας πολίτης για να συμβάλει ενεργά στην εφαρμογή της νομοθεσίας.

Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα εφαρμοστεί και χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία. Πρόκειται για έναν σωστό νόμο που προστατεύει την υγεία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τους εργαζόμενους και τα παιδιά», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Μπεχράκης στον Alpha 98,9 και την εκπομπή «Ραντάρ», με τους Τάκη Χατζή και Δήμο Βερύκιο.

Για το αν με την εφαρμογή του νόμου θα υπάρξει πολιτικό κόστος: «Πιστεύω ότι θα έχει μεγάλο πολιτικό κέρδος, διότι ακόμα και οι καπνιστές επιθυμούν την εφαρμογή του. Αποτελεί κοινωνική απαίτηση, δεν υπάρχει αντίσταση και άρνηση από κανέναν».

Για το αν θα αλλάξει την κατάσταση της υγείας της χώρας: «Είναι δεδομένο ότι θα ελαττώσει τα έκτακτα περιστατικά από καρδιαγγειακά νοσήματα. Έχουν παρατηρηθεί σε όλες τις κοινωνίας που οι νόμοι εφαρμόστηκαν για το κάπνισμα. Τα περιστατικά καρκίνου θα εμφανιστούν αργότερα, θα αρχίσει να μειώνεται μετά από δεκαετίες».

Για το αν θα έπρεπε να υπάρχουν χώροι αποκλειστικά για καπνιστές: «Αυτό δεν έχει γίνει πουθενά στην Ευρώπη και στη βόρεια Αμερική, γιατί απλούστατα όχι μόνο δεν καταπατούνται δικαιώματα, αλλά είναι πρακτικά ανέφικτο. Για να υπάρξει τέτοιος χώρος, στον οποίο δεν θα πρέπει να υπάρχει εργαζόμενος, διότι αντιλαμβάνεστε ότι η προστασία των εργαζομένων είναι κι αυτή μία παράμετρος».

Για τον λόγο που δεν εφαρμοζόταν τόσα χρόνια: «Δεν υπήρχε πολιτική βούληση. Η κουλτούρα έχει αλλάξει, 80% των Ελλήνων θεωρούν πολιτισμική ντροπή για αυτό που γίνεται. Το 75% των Ελλήνων είναι θυμωμένοι από τη μη εφαρμογή του νόμου. Μιλούσαμε με υπουργούς για την εφαρμογή του νόμου και μας έλεγαν να το αφήσουμε».