ΕΛΛΑΔΑ

Αποκλειστικό Newpost: Αυτοψία στο άτυπο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στην Κάλυμνο (φωτό)

του Μιχάλη Τεζάρη - Δημοσίευση 20 Νοεμβρίου 2019, 11:00 / Ανανεώθηκε 26 Νοεμβρίου 2019, 14:32
Αποκλειστικό Newpost: Αυτοψία στο άτυπο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στην Κάλυμνο (φωτό)
Facebook Twitter Whatsapp

Οι μετανάστες διαμένουν μέσα σε κοντέινερ, αλλά και στον κυρίως χώρο του παλιού σφαγείου, σε άθλιες συνθήκες.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Στον χώρο που στεγάζονταν τα παλιά σφαγεία, λίγα μόλις μέτρα μακριά από το λιμάνι της Καλύμνου, έχει δημιουργηθεί ένα «άτυπο» κέντρο φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων στο ακριτικό νησί.

Άτομα κάθε ηλικίας και εθνικότητας που φτάνουν στην Κάλυμνο από τα τουρκικά παράλια, διαμένουν στον συγκεκριμένο χώρο και άμεσα, μεταφέρονται στο hot spot της Κω.

Πρόθεση του δήμου είναι η άμεση μεταφοράς τους, για να μην δημιουργούνται συνθήκες ασφυξίας σε μια δομή που ουσιαστικά λειτουργεί σε ένα μη ενδεδειγμένο και εγκεκριμένο χώρο.

Όπως άλλωστε φαίνεται στις αποκλειστικές φωτογραφίες που εξασφάλισε το Newpost, οι μετανάστες διαμένουν μέσα σε κοντέινερ, αλλά και στον κυρίως χώρο του παλιού σφαγείου.

Οι μετανάστες απλώνουν τα ρούχα τους πάνω σε παρατημένα τσιμεντένια μπλόκ που υπάρχουν στο σημείο, κάποιοι άλλοι κάνουν... ηλιοθεραπεία, ενώ μερικοί κάνουν ακόμη και μπάνιο στη θάλασσα.

Οι διαμένοντες στο «άτυπο» κέντρο φιλοξενίας της Καλύμνου, είναι άτομα από την Αφρική, το Αφγανιστάν και την Συρία μεταξύ άλλων και κυκλοφορούν στους δρόμους του νησιού, αναμένοντας να μεταφερθούν στην ενδοχώρα με στόχο να μετακινηθούν σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης.

Στο πλευρό των μεταναστών και των προσφύγων βρίσκονται εθελοντές από το νησί, ενώ πρόθεση του δήμου είναι η συντομότερη απομάκρυνση τους, ώστε να μεταφέρονται σε δομές κατάλληλες για την παραμονή τους.