ΕΛΛΑΔΑ

Οι αντιεξουσιαστές επιστρέφουν το τελεσίγραφο στον Χρυσοχοΐδη - Ήρθαν... για να μείνουν στις καταλήψεις

Δημοσίευση 21 Νοεμβρίου 2019, 08:00 / Ανανεώθηκε 26 Νοεμβρίου 2019, 15:34
Οι αντιεξουσιαστές επιστρέφουν το τελεσίγραφο στον Χρυσοχοΐδη - Ήρθαν... για να μείνουν στις καταλήψεις
Facebook Twitter Whatsapp

Casus belli...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

«Αιτία πολέμου». Αυτή ήταν η πρώτη αντίδραση από τον χώρο των αντιεξουσιαστών στο τελεσίγραφο του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για εκκένωση των υπό κατάληψη κτιρίων στα Εξάρχεια εντός 15 ημερών, δηλαδή πριν από την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, στις 6 Δεκεμβρίου.

Ηγετικό στέλεχος του «Ρουβίκωνα» έκανε σαφή μέσω Facebοok τη «γραμμή» της αναρχικής ομάδας, σχολιάζοντας με μόλις δύο λέξεις το τελεσίγραφο Χρυσοχοΐδη: Casus Belli, δηλαδή… αιτία πολέμου.

Λίγο αργότερα, σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου το «Αυτοδιαχειριζόμενο στέκι ΑΣΟΕΕ» απαντά στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, τονίζοντας πως το υπόγειο του πανεπιστημίου όπου πρόσφατα παρενέβη η αστυνομία «θα είναι πάντα δικό μας», επισημαίνοντας πως έγινε επανακατάληψη του χώρου.

«Εμείς από τη μεριά μας δεν πτοούμαστε αλλά παραμένουμε αμετανόητοι και πιστοί στους αγώνες και τις δικές μας πολιτικές αξίες. Γι’ αυτό το λόγο, από την πρώτη μέρα που άνοιξε η σχολή, επανακαταλάβαμε τους χώρους μας και εντατικοποιήσαμε ακόμη παραπάνω την παρουσία μας. Δεν μας τρομοκρατούν τα επικοινωνιακά παιχνίδια Χρυσοχοΐδη-Γιακουμάκη και θα είμαστε μόνιμα στα υπόγεια και στα αναχώματα του πολέμου απέναντι στο κράτος και πρυτανικές αρχές. Δεν απαντάμε σε τελεσίγραφα και οι καταλήψεις μας δεν έχουν ημερομηνία λήξης», ξεκαθαρίζουν στο κείμενό τους.

Το τελεσίγραφο Χρυσοχοΐδη

Την άμεση οικειοθελή απομάκρυνση εντός 15 ημερών, ζητάει με ανακοίνωσή που εξέδωσε, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Μάλιστα καλεί όσους μετανάστες διαμένουν σε αυτά να ενημερώσουν τις αρχές και να μεταφερθούν σε δομές παραμονής.

 Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει:

«Καλούνται όσοι παρανόμως έχουν καταλάβει κτήρια, δημόσια ή ιδιωτικά, να τα εκκενώσουν. Εάν σε αυτά στεγάζονται αιτούντες άσυλο ή υπήκοοι τρίτων χωρών, να ενημερωθούν ότι θα μεταφερθούν σε δομές παραμονής της ενδοχώρας. Για τον σκοπό της μετακίνησης, θα επικοινωνήσουν μαζί τους, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Εάν τα κτήρια είναι ιδιωτικά, για να παραμείνουν οι σημερινοί καταληψίες χρειάζεται να έρθουν σε επαφή με τους ιδιοκτήτες και να συμφωνήσουν σε όρους μίσθωσης. Η προθεσμία για την εκκένωση είναι 15 ημέρες από τη δημοσίευση της παρούσης στον Τύπο».

Ο «χάρτης» των καταλήψεων

Τα δημόσια και ιδιωτικά κτίρια που τελούν υπό κατάληψη στα Εξάρχεια είναι 16 (σε ολόκληρη την Αττική είναι 45) και αυτή τη στιγμή είναι ενεργές δέκα εντολές εκκένωσης.

Σημειώνεται ότι η ΕΛ.ΑΣ. μέχρι στιγμής έχει πραγματοποιήσει επιχειρήσεις εκκένωσης σε 11 κτίρια, στην περιοχή των Εξαρχείων.