ΕΛΛΑΔΑ

Ανυπολόγιστες οι ζημιές από την κακοκαιρία στην Ηλεία – Εικόνες καταστροφής

Δημοσίευση 22 Νοεμβρίου 2019, 13:00 / Ανανεώθηκε 25 Νοεμβρίου 2019, 17:42
Ανυπολόγιστες οι ζημιές από την κακοκαιρία στην Ηλεία – Εικόνες καταστροφής
Facebook Twitter Whatsapp

Κάτοικοι προσπαθούσαν να σώσουν ό,τι μπορούσαν

Το πρώτο φως της ημέρας αποκάλυψε το τεράστιο μέγεθος της καταστροφής που υπέστη ο Πύργος Ηλείας, αφού τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την περιοχή προκάλεσαν σημαντικές ζημιές.

Θεομηνία και προβλήματα

Σημαντικές αυξομειώσεις παρατηρήθηκαν στην ένταση της βροχής από νωρίς το βράδυ της Τετάρτης όπου ξεκίνησε, μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες χθες. Περιοχές όπως Βιδιά, Ροφιάς, Λιθαράκια, Άγιος Σπυρίδωνας, Επιτάλιο, Αμπελώνας, Κολίρι, Λαμπέτι, αντιμετώπισαν τα μεγαλύτερα προβλήματα από τη βραδινή νεροποντή, όπου στο τελευταίο μάλιστα είχε αποκλειστεί ο κεντρικός δρόμος που οδηγεί στο χωριό εξαιτίας των νερών που βγήκαν από το αυλάκι και υπήρχαν και εγκλωβισμένοι άνθρωποι κυρίως στα αυτοκίνητά τους.

Σπασμένα τηλέφωνα

Κατά τη διάρκεια της Τετάρτης και το πρωί της Πέμπτης, το τηλεφωνικό κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πύργου είχε πάρει πραγματικά φωτιά! Οι συνολικές κλήσεις για απαντλήσεις υδάτων έφτασαν τις 80(!), με το δήμο Πύργου να έχει τον εξωπραγματικό αριθμό των 74(!) και το δήμο Ζαχάρως να έχει τις υπόλοιπες 6. Πρόκειται για μια νύχτα που ουσιαστικά οδήγησε το δήμο στο να χαρακτηριστεί και με τη «βούλα» σε έκτακτη ανάγκη.

Η ανατολή «έφερε» σοκ!

Αρκετοί πολίτες έδιναν τεράστια μάχη καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας προκειμένου να σώσουν ό,τι μπορούν από τις περιουσίες τους και τα ζωντανά τους, μιας και δε μπορούσαν με τίποτα να εμποδίσουν τα πλημμυρικά φαινόμενα. Η κατάσταση ήταν άσχημη σε αρκετές περιοχές, αλλά ιδιαίτερα σε Ροφιά και Επιτάλιο χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γης είχαν μετατραπεί σε μια απέραντη θάλασσα που θα σόκαρε τον οποιονδήποτε.

Ξανά λίμνη… λόγω καιρού!

Το πρόβλημα στο Επιτάλιο είναι χρόνιο. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που με μικρότερης έντασης βροχοπτώσεις η περιοχή παίρνει την «παλαιά μορφή» της, αυτή της λίμνης, όταν καλλιεργήσιμες εκτάσεις πλημμυρίζουν. Ίδια εικόνα και χθες, όπου αρκετά σπαρμένα κτήματα καταστράφηκαν, γεμίζοντας απόγνωση τους ιδιοκτήτες των οποίων το εισόδημα πλήττεται ανεπανόρθωτα.

Τους πλάκωσε το βουνό!

Τον τρόμο έζησε όλο το βράδυ μια οικογένεια στο Επιτάλιο, αφού η έντονη βροχόπτωση προκάλεσε μικρή κατολίσθηση στο βουνό που βρισκόταν πάνω από την οικεία τους, με αποτέλεσμα να εισέλθουν στα μπαλκόνια και ακολούθως στο σπίτι τους τεράστιοι όγκοι λάσπης μαζί με τα νερά που εκείνη την ώρα είχαν συγκεντρωθεί από τη βροχή. Οι προσπάθειες τους όλη τη νύχτα αλλά και το πρωί ήταν υπεράνθρωπες, έχοντας στο πλάι τους και μερικούς εργάτες που πάλευαν να διώξουν τους χωμάτινους όγκους που κόπηκαν από το βουνό. Τα ηλεκτρικά εντός του σπιτιού έχουν πάθει ανεπανόρθωτες ζημιές, ενώ περιέγραψαν με μεγάλη γλαφυρότητα τις στιγμές τρόμου που έζησαν.

Απροσπέλαστο λόγω λάσπης!

Η λάσπη όμως έπαιξε άσχημα παιχνίδια και εντός του χωριού, αφού ο κεντρικός άξονας της κοινότητας βρέθηκε σε αρκετά σημεία του με τεράστιους όγκους λάσπης που έκαναν την προσπέλασή του ακατόρθωτη. Ο πρόεδρος, μαζί με αρκετούς συγχωριανούς του και με τη βοήθεια μηχανήματος JCB κατάφεραν να διανοίξουν τους δρόμους και να μπορεί ο κόσμος να κινείται ευκολότερα και με μεγαλύτερη ασφάλεια σ’ αυτούς.

Βιβλική καταστροφή στον Ροφιά!

Πιθανότατα το ισχυρότερο πλήγμα από όλες τις περιοχές δέχθηκε η περιοχή του Ροφιά, όπου το νερό σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπέρασε και το ένα μέτρο, με τους κατοίκους να προσπαθούν να σώσουν ότι μπορούν από τις περιουσίες τους. Τεράστιο μέρος των καλλιεργειών τους κατεστραμμένο, πνιγμένα ζώα, τροφές πλέον άχρηστες, οικιακά έπιπλα βρεγμένα και κατεστραμμένα, είναι ο τραγικός απολογισμός των κατοίκων στην περιοχή Ροφιά.

Πηγή: Patrisnews