current views are: 8

26 Νοεμβρίου 2019
Δημοσίευση06:44

Τι λένε οι Έλληνες σεισμολόγοι για το σεισμό στην Αλβανία

Αναμένεται ισχυρός μετασεισμός 

Δημοσίευση 06:44’

Αναμένεται ισχυρός μετασεισμός 

Σε επιφυλακή είναι οι σεισμολόγοι μετά το φονικό σεισμό που έπληξε τα ξημερώματα την Αλβανία, αφήνοντας πίσω του μέχρι στιγμής τρεις νεκρούς, δεκάδες τραυματίες και τεράστιες ζημιές σε κτίρια.

Σύμφωνα με τον διευθυντή ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γεράσιμο Χουλιάρα, στην ίδια περιοχή είχε σημειωθεί προσεισμική ακολουθία με 5.6 Ρίχτερ στις 21 Σεπτεμβρίου.

«6,4 Ρίχτερ στην Αλβανία στις 04:54, το επίκεντρο εντοπίζεται 43 χιλιόμετρα Βορειοδυτικά από τα Τίρανα και ανατολικά από το Δυρράχιο, σε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων. Έχουν ακολουθήσει 2 ισχυρές μετασεισμικές δονήσεις 5,3 και 5,1 Ρίχτερ και πλούσια μετασεισμική ακολουθία με σοβαρές ζημιές. Στην ίδια περιοχή είχαμε προσεισμική ακολουθία με 5.6 Ρίχτερ στις 21 Σεπτεμβρίου», αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook ο κ. Χουλιάρας.

Σίγουρος ότι η σεισμική δόνηση στην Αλβανία, η οποία άφησε τουλάχιστον τρεις νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες, δεν θα επηρεάσει την Ελλάδα, είναι από την πλευρά του ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμιος Λέκκας.

«Ο κύριος σεισμός ήταν 6,4, πριν από λίγο έκαναν και έναν σεισμό της κλίμακας των 6 Ρίχτερ και βασικά είναι συνέχεια της σεισμικής ακολουθίας που άρχισε τον Σεπτέμβρη και κορυφώνεται τώρα από ότι φαίνεται», δήλωσε στον Alpha 98,9 και το «Ραντάρ» με τους Τάκη Χατζή και Δήμο Βερύκιο και συνέχισε:

«Ευτυχώς αυτή η δραστηριότητα δεν θα επηρεάσει τον ελληνικό χώρο. Υπάρχει μια εγκάρσια τεκτονική δομή στο ύψος της Κόνιτσας και της Κορυτσάς, η οποία ουσιαστικά αποκόπτει τη συνέχεια της τεκτονικής δομής προς τον νότο. Είναι ένα τελείως διαφορετικό σύστημα και αυτή η δραστηριότητα δεν επηρεάζει ρήγματα στον ελληνικό χώρο».

Παπαζάχος: Δεν υπάρχει κίνδυνος για ενεργόποιηση ρηγμάτων στον ελληνικό χώρο

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο καθηγητής της σεισμολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Παπαζάχος, ως προς το εάν ο σεισμός 6.4 βαθμών στην Αλβανία μπορεί να ενεργοποιήσει ρήγματα στον ελληνικό χώρο.  

«Δεν διατρέχουμε κανέναν τέτοιο κίνδυνο» τόνισε ο κ. Παπαζάχος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Το ρήγμα του Δυρραχίου είναι πολύ γνωστό σεισμικό κέντρο και η δραστηριότητά του γνωστή από την αρχαιότητα. Με βάση τις υπάρχουσες ιστορικές μαρτυρίες, ο πρώτος μεγάλος σεισμός τοποθετείται στο 58 π.χ. Ο Πλούταρχος αναφερόμενος στην εξορία του Κικέρωνα στο Δυρράχιο σημειώνει πως αυτή συνέπεσε με μεγάλο σεισμό, ο οποίος προκάλεσε μεγάλα κύματα στις αλβανικές ακτές» ανέφερε. 

Ερωτηθείς για το εάν αυτός ο σεισμός μπορεί να δώσει  τσουνάμι, λόγω και της ανοιχτής θάλασσας, απάντησε πως «μπορεί να προκαλέσει σχετικά μικρά κύματα με περιορισμένες επιπτώσεις, αλλά δεν μπορεί να προκαλέσει τσουνάμι τύπου Ινδονησίας». 

Απέδωσε τον ισχυρό σεισμό στην αδυσώπητη, σύγκρουση στα έγκατα της γης των λιθοσφαιρικών πλακών του Αιγαίου και της Απουλίας. Οι δυο πλάκες “σπρώχνουν” η μια την άλλη και βορείως της Κεφαλονιάς έως την Αλβανία και το Μαυροβουνιο το κομμάτι του Αιγαίου υπερπηδάει αυτήν της Απουλίας προκαλώντας ισχυρούς σεισμούς στα εκεί ρήγματα. Άλλους μεγάλους σεισμούς το ρήγμα του Δυρραχίου έδωσε το 1870 (6.7 Ριχτερ) και το 1926 (6.1 Ριχτερ) εξήγησε ο κ. Παπαζάχος. 

Αναφερόμενος, τέλος, στις ζημιές που προκλήθηκαν αλλά και στις απώλειες ανθρώπινων ζωών, έκανε λόγο για κακές κατασκευές των κτιρίων σε αυτή τη χώρα.   


σχετικα αρθρα