ΕΛΛΑΔΑ

Στον χορό των Ρίχτερ η Κρήτη – Τι λένε οι σεισμολόγοι

Δημοσίευση 7 Δεκεμβρίου 2019, 10:00 / Ανανεώθηκε 7 Δεκεμβρίου 2019, 10:32
Στον χορό των Ρίχτερ η Κρήτη – Τι λένε οι σεισμολόγοι
Facebook Twitter Whatsapp

Τρεις δονήσεις προκάλεσαν αναστάτωση

Ακολουθία πρωινών σεισμών και συγκεκριμένα, τριών δονήσεων σε διάστημα λίγων μόλις λεπτών ταρακουνούν τα Χανιά, προκαλώντας  αρκετή ανησυχία.

Ο πρώτος σεισμός έγινε στις 09:13 το πρωί και είχε ένταση 3,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Το επίκεντρο του ήταν στην θαλάσσια περιοχή 35 χιλιόμετρα δυτικά νοτιοδυτικά της Χώρας Σφακίων και είχε εστιακό βάθος 5 χιλιόμετρα.

Ο δεύτερος σεισμός που ήταν μεγαλύτερης έντασης 3,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο την ίδια περιοχή και είχε εστιακό βάθος 7,4 χιλιόμετρα και ο τρίτος είχε ένταση 2,8 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ και επίκεντρο 35 χιλιόμετρα δυτικά -νοτιοδυτικά της Χώρας Σφακίων.

Το εστιακό βάθος και των τριών σεισμών κυμαίνεται από τα 5 μέχρι τα 10 χιλιόμετρα περίπου.

Θυμίζουμε πως έντονη η σεισμική δραστηριότητα στην Κρήτη είχαμε και την Παρασκευή, καθώς μετά τις δυο πρωινές δονήσεις, ακολούθησαν άλλες τέσσερις το βράδυ της Παρασκευής, μέσα σε διάστημα μικρότερο των 20 λεπτών.

Η ισχύς των κυμάνθηκε από 2,3 μέχρι 3,5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με τις μετρήσεις από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο.

Τι λένε οι σεισμολόγοι

Σε σχέση με τις δονήσεις που σημειώνονται στην Κρήτη, ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γεράσιμος Χουλιάρας σημειώνει: «συνεχίζει η μικροσεισμική δραστηριότητα νότια των Σφακίων και οι ασθενείς δονήσεις είναι ιδιαίτερα αισθητές λόγω τού μικρού εστιακού βάθους (~8 χιλιομέτρων). Η συγκεκριμένη εστία δεν είναι η ίδια που έδωσε τα 6,1 ρίχτερ στις 27/11 που ήταν πιο βόρεια και σε μεγαλύτερο βάθος της τάξης των 60 χιλιομέτρων».

Σύμφωνα με τους σεισμολόγους μόνο του 5% των σεισμών οδηγούν σε κάτι μεγαλύτερο.

Οι σεισμολόγοι ωστόσο παρακολουθούν στενά τη σεισμική δραστηριότητα.