ΕΛΛΑΔΑ

Συνεχίζεται ο «χορός» σεισμών στην Κρήτη: Τρεις σεισμικές δονήσεις με διαφορά λίγων λεπτών - Τι λένε οι σεισμολόγοι

Δημοσίευση 7 Δεκεμβρίου 2019, 16:00 / Ανανεώθηκε 7 Δεκεμβρίου 2019, 17:11
Συνεχίζεται ο «χορός» σεισμών στην Κρήτη: Τρεις σεισμικές δονήσεις με διαφορά λίγων λεπτών - Τι λένε οι σεισμολόγοι
Facebook Twitter Whatsapp

Στο θαλάσσιο χώρο νοτιοδυτικά του νησιού

Οι σεισμικές δονήσεις συνεχίζουν να ταρακουνούν την Κρήτη. Το απόγευμα του Σαββάτου σημειώθηκαν τρεις σεισμοί μέσα σε λίγα λεπτά.

Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο, ο πρώτος είχε ένταση 4,3 Ρίχτερ, ενώ ο δεύτερος 3,8. και ο τρίτος 4,5. 

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, οι σεισμικές δονήσεις σημειώθηκαν στο θαλάσσιο χώρο νοτιοδυτικά του νησιού και είχαν εστιακό βάθος 10 χιλιόμετρα. 

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί σημειώθηκε ακολουθία σεισμών και συγκεκριμένα, τριών δονήσεων σε διάστημα λίγων μόλις λεπτών ταρακουνούν τα Χανιά, προκαλώντας  αρκετή ανησυχία.

Ο πρώτος σεισμός έγινε στις 09:13 το πρωί και είχε ένταση 3,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Το επίκεντρο του ήταν στην θαλάσσια περιοχή 35 χιλιόμετρα δυτικά νοτιοδυτικά της Χώρας Σφακίων και είχε εστιακό βάθος 5 χιλιόμετρα.

Ο δεύτερος σεισμός που ήταν μεγαλύτερης έντασης 3,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο την ίδια περιοχή και είχε εστιακό βάθος 7,4 χιλιόμετρα και ο τρίτος είχε ένταση 2,8 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ και επίκεντρο 35 χιλιόμετρα δυτικά -νοτιοδυτικά της Χώρας Σφακίων.

Το εστιακό βάθος και των τριών σεισμών κυμαινόταν από τα 5 μέχρι τα 10 χιλιόμετρα περίπου.

Θυμίζουμε πως έντονη η σεισμική δραστηριότητα στην Κρήτη είχαμε και την Παρασκευή, καθώς μετά τις δυο πρωινές δονήσεις, ακολούθησαν άλλες τέσσερις το βράδυ της Παρασκευής, μέσα σε διάστημα μικρότερο των 20 λεπτών.

Η ισχύς των κυμάνθηκε από 2,3 μέχρι 3,5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με τις μετρήσεις από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο.

Σε ανάρτησή του στο Facebook ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας σχολίασε το φαινόμενο:

«Χορεύουν τα Ρίχτερ στη Κρήτη, 4,4 ρίχτερ ο μεγαλύτερος της ημέρας στις 16:46 με έντονη επιφανειακή μικροσεισμική δραστηριότητα. Η συγκεκριμένη μικροσεισμική δραστηριότητα νότια από τα Σφακιά ΔΕΝ σχετίζεται με τα 6,1 Ρίχτερ που έγιναν στις 27/11 βόρεια από τα Χανιά και σε μεγαλύτερο βάθος. Σπανίως (5%) τέτοιες δραστηριότητες οδηγούν σε μεγαλύτερο σεισμό (προσεισμικές) αλλά μπορεί να διαρκέσουν αρκετές ημέρες με χαρακτηριστικό την έντονη σεισμικότητα μικρού μεγέθους, όπως συμβαίνει το τελευταίο 24ωρο»