current views are: 13

11 Δεκεμβρίου 2019
Δημοσίευση05:46

Αναστάτωση στην Κρήτη: Απανωτοί μετασεισμοί μετά την ισχυρή δόνηση των 5,3 Ρίχτερ

Συνεχίζει να τρέμει η γη στην Κρήτη…

Δημοσίευση 05:46’

Συνεχίζει να τρέμει η γη στην Κρήτη…

Δύο μετασεισμοί ακολούθησαν τον ισχυρό σεισμό των 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε χθες δύο λεπτά πριν τα μεσάνυχτα, ταρακουνώντας όλη την Κρήτη.

Συγκεκριμένα, δέκα λεπτά μετά τον σεισμό των 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ακολούθησε ένας μετασεισμός έντασης 3,3 Ρίχτερ ενώ στη 1 παρά δέκα μετά τα μεσάνυχτα στο ίδιο σημείο καταγράφηκε νέος σεισμός έντασης 2,9 Ρίχτερ.

Καθησυχάζει ο Λέκκας για τα 5,3 Ρίχτερ

Για μία ακόμα φορά ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και Πρόεδρος του τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, Ευθύμιος Λέκκας εμφανίστηκε καθησυχαστικός για τον μεγάλο σεισμό που σημειώθηκε χθες λίγα λεπτά πριν τα μεσάνυχτα βορειοανατολικά της Κρήτης.

Σε δηλώσεις του ο καθηγητής ανέφερε πως ο συγκεκριμένος σεισμός δεν συνδέεται με τους υπόλοιπους που καταγράφηκαν δυτικά της Κρήτης ενώ παράλληλα τόνισε πως όλοι οι σεισμολόγοι παρακολουθούν το φαινόμενο αυτό.

 Ανησυχούν οι ειδικοί για την έντονη δραστηριότητα

Στον ρυθμό του Εγκέλαδου στροβιλίζεται η Κρήτη τις τελευταίες πέντε ημέρες, με τους επιστήμονες να εκφράζουν σοβαρό προβληματισμό, καθώς ακόμη δεν έχει καταστεί σαφές αν πρόκειται για μια απλή ακολουθία σεισμών μεσαίου μεγέθους ή για προσεισμική δραστηριότητα που υποδηλώνει ότι έπεται ένα ισχυρότερο φαινόμενο.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Τα Νέα», από την προηγούμενη Παρασκευή μέχρι τη Δευτέρα το απόγευμα, σε διάστημα 80 ωρών, είχαν καταγραφεί περισσότερες από 90 σεισμικές δονήσεις προερχόμενες από τον ίδιο εστιακό χώρο, τη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της Παλαιοχώρας Χανίων.

«Δεν έχουμε ακόμη υπερβεί την κόκκινη γραμμή ανησυχίας» επισημαίνει ο σεισμολόγος δρ Γέρασιμος Παπαδόπουλος μιλώντας στα «ΝΕΑ», ενώ ο δρ Αθανάσιος Γκανάς, διευθυντής ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, εξηγεί ότι το φαινόμενο προσομοιάζει σε σμηνοσειρά, όμως απαιτεί περαιτέρω παρακολούθηση για την εξαγωγή έγκυρων αποτελεσμάτων.

«Η σεισμική δραστηριότητα επιμένει στην ίδια εστία, σε απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της Χώρας Σακιών. Εχει αρχίσει να εμφανίζει τα χαρακτηριστικά σμήνους σεισμών, όμως ακόμη δεν είμαστε βέβαιοι ότι είναι κάτι τέτοιο» λέει ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος. «Αν είναι, τότε πρόκειται για ένα αισιόδοξο σενάριο καθώς οι σμηνοσειρές συνήθως διαρκούν αρκετές μέρες αλλά σιγά σιγά “σβήνουν” χωρίς να έχουν αρνητικές συνέπειες. Εξακολουθούμε να παρακολουθούμε με προσοχή την καθημερινή εξέλιξη του φαινομένου ώστε να κάνουμε επαναξιολόγηση. Δεν έχουμε ακόμη ξεπεράσει την ανησυχία. Αλλωστε, οι 85-90 σεισμοί δεν είναι αρκετοί για να διατυπωθούν ασφαλή συμπεράσματα».

Αυτό που προβληματίζει τους σεισμολόγους είναι η περιοχή όπου εκδηλώνονται οι σεισμοί. Η Κρήτη βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα του ελληνικού σεισμικού τόξου, μια περιοχή με πολύ μεγάλη σεισμικότητα, ενώ «πολύ κοντά στον εστιακό χώρο, κατά μήκος των ακτών της Νότιας Κρήτης, από την Παλαιοχώρα μέχρι τα Σφακιά, υπάρχει ένα μεγάλο σεισμικό ρήγμα» προσθέτει ο κ. Γκανάς. «Το καλό είναι ότι δεν έχει ενεργοποιηθεί, τα δεδομένα δείχνουν ενεργοποίηση ρηγμάτων με διαφορετική κινηματική από αυτό το μεγάλο ρήγμα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν περάσει 93 χρόνια από την ημέρα που η Κρήτη έζησε έναν από τους καταστροφικότερους σεισμούς στην ιστορία της. Ηταν στις 26 Ιουνίου του 1926, όταν ένα σκηνικό καταστροφής απλώθηκε στο νησί. Μια σεισμική δόνηση μεγέθους 7,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και εστιακού βάθους 115 χιλιομέτρων έπληξε την Κρήτη, τη Ρόδο και περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου. Στο Ηράκλειο και σε άλλες περιοχές του νησιού εκατοντάδες κατοικίες, εκκλησίες και άλλα κτίσματα καταστράφηκαν, ενώ περίπου 10.000 άνθρωποι έμειναν άστεγοι


σχετικα αρθρα