ΕΛΛΑΔΑ

Κραυγή βοήθειας από τον δήμαρχο Αν. Σάμου στο «Εκτός Γραμμής»: «Αν δεν αντιδράσει η κυβέρνηση θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις– Δεν αντέχουμε άλλο»

Δημοσίευση 22 Ιανουαρίου 2020, 12:00 / Ανανεώθηκε 24 Ιανουαρίου 2020, 11:16
Facebook Twitter Whatsapp

«Δεν είμαστε ενάντια στους μετανάστες και πρόσφυγες»

Ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου, Γιώργος Στάντζος, παρουσίασε για ακόμα μια φορά το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από τον τεράστιο αριθμό μεταναστών και προσφύγων που έχει εγκατασταθεί στα νησιά του Αιγαίου και αναφέρθηκε στις κινητοποιήσεις που αποφάσισαν οι νησιώτες, τις οποίες θα συνεχίσουν αν δεν υπάρχει αντίδραση από την κυβέρνηση.

«Τα νησιά έχουν ενοποιηθεί στο πολιτικό πλαίσιο διεκδίκησης. Σήμερα είναι μια μεγάλη μέρα για την Ελλάδα. Οι πολιτικές δυνάμεις κατάφεραν και ενοποιήθηκαν σε ένα εθνικό κορυφαίο θεσμικό θέμα, περιμένουμε να δούμε λοιπόν την ενοποίηση και στα υπόλοιπα μεγάλα εθνικά θέματα, όπως είναι το μεταναστευτικό/προσφυγικό και άμεση στήριξης ουσίας, προς τη γραμμή άμυνας και ασφάλειας της χώρας που είναι οι κοινωνίες μας.

Η περιοχή όλη είναι ιδιαίτερα ασταθής. Πρέπει να μην συνεχίσει να υπάρχει αυτό το οποίο υπάρχει στα νησιά μας, που θα είναι ένα πρόσφορο έδαφος για μεγαλύτερη αποσταθεροποίηση», τόνισε μεταξύ άλλων στον Alpha και το «Εκτός Γραμμής», με τους Τάκη Χατζή και Δήμο Λίδα Μπόλα.

Για τα αιτήματα που έχουν οι νησιώτες: «Είναι ο απεγκλωβισμός των μεταναστών/προσφύγων προς την υπόλοιπη Ευρώπη και αν δεν είναι δυνατόν, στην ηπειρωτική Ελλάδα. Όχι για να μεταφέρουμε αλλού το θέμα, αλλά διότι πλέον 50.000 στα νησιά αυτά δημιουργούν προβλήματα».

Αν θα έχουν συνέχεια οι κινητοποιήσεις: «Πρέπει να υπάρχει συνέχεια. Θέλω να ευχηθώ το θέμα να παρέλθει, να επουλωθεί κι αν είναι δυνατόν να ξεχαστεί σε βάθος χρόνου. Το ξέρουμε ότι έχει βάθος χρόνου το θέμα, ζητάμε απλά τα αυτονόητα. Να ισχύσουν τα χρονοδιαγράμματα αποσυμφόρησης των νησιών μας. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Αν δεν υπάρξει αντίδραση από την κυβέρνηση θα συνεχίσουμε με όλους τους νόμιμους τρόπους. Ειρηνικές διαδηλώσεις, οι οποίες θα μεταφερθούν στην Αθήνα και είναι και όλα τα νομικά μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας για να υπερασπιστούμε τον τόπο μας και τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων μας. Ο αγώνας μας δεν είναι ενάντια στους μετανάστες/πρόσφυγες, ούτε ενάντια σε καμία εθνική κυβέρνηση. Είναι ενάντια στο πρόβλημα».

Για τις αντιδράσεις των δημάρχων στην ενδοχώρα: «Όλοι πρέπει να πράξουμε το εθνικό μας καθήκον, όπως το πράττουμε εμείς τα τελευταία 5 χρόνια, διατηρώντας και σηκώνοντας ένα σταυρό όλου του έθνους, στις πλάτες μόνο μερικών νησιωτών. Η αλληλεγγύη και η πραγμάτωση της εθνικής συνείδησης πρέπει να εκφράζεται με έργα και πράξεις. Βοήθεια από όλους, δεν αντέχουμε άλλο».

Για τις νέες δομές: «Δομές στα νησιά, ωσότου συνεχίζεται και υπάρχει το θέμα, πρέπει να έχουν τα χαρακτηριστικά και το μέγεθος. Εκεί είναι το θέμα. Εμείς μιλάμε για βραχυχρόνια παραμονή και μικρής δυναμικότητας. Εκεί είναι η διαφορά. Σε εμάς κατασκευάζεται μια δομή δυναμικότητας 1.200 ατόμων, τουλάχιστον να μην πάμε παραπάνω».