ΕΛΛΑΔΑ

Γάλλος πρέσβης: Ψευτοσυμφωνία το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης

Δημοσίευση 27 Ιανουαρίου 2020, 16:00 / Ανανεώθηκε 3 Φεβρουαρίου 2020, 16:26
Γάλλος πρέσβης: Ψευτοσυμφωνία το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης
Facebook Twitter Whatsapp

Ο Γάλλος πρέσβης υποδέχθηκε, στο κατάστρωμα του γαλλικού ελικοπτεροφόρου, τους Έλληνες δημοσιογράφους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Το ενδιαφέρον της Γαλλίας να αναπτύξει περαιτέρω αμυντικές σχέσεις με την Ελλάδα εξέφρασε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Γάλλος πρέσβης στη χώρα μας, Πατρίκ Μεζονάβ, από το ελικοπτεροφόρο πολεμικό πλοίο «Dixmude», που βρίσκεται στο λιμάνι του Πειραιά και το οποίο συμμετείχε σε ασκήσεις με τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις. 

«Τα αμυντικά Επιτελεία συνεργάζονται για αυτή την ανάπτυξη των σχέσεων. Η παρουσία αυτού του πλοίου δείχνει ότι η Γαλλία θέλει να έχει παρουσία και σε αυτό το σημείο του κόσμου», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στις τουρκικές προκλήσεις είπε πως «είναι γεγονός ότι η Τουρκία επιδεικνύει ακτιβισμό και θα δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε αυτή τη συμπεριφορά».

Σε ό,τι αφορά το θέμα της Λιβύης, ο Πατρίκ Μεζονάβ σημείωσε ότι «βρισκόμαστε μπροστά σε έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ που αναλαμβάνει πρωτοβουλίες εκτός διεθνούς δικαίου με το παράνομο μνημόνιο με τη Λιβύη και το έχει δηλώσει και ο Γάλλος πρόεδρος». Τόνισε δε ότι η «Γαλλία καταδικάζει το μνημόνιο αυτό το οποίο παραβιάζει κατάφορα το διεθνές δίκαιο» και το οποίο είναι ουσιαστικά μια «ψευτοσυμφωνία». 

Σχολιάζοντας τη στάση της Αγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ είπε πως «είναι λόγοι νομικής φύσεως που φαίνεται ότι αντιβαίνει στο δίκαιο της θάλασσας. Αντιβαίνει προς το δίκαιο των νησιών που δικαιούνται αποκλειστική οικονομική ζώνη».

Προανήγγειλε δε ότι «θα σταθούμε στο πλάι όλων των εθνών που θα υπερασπιστούν τα δίκαια των Ελλήνων και των Κυπρίων. Δεν θα μιλήσω για μια ευρωπαϊκή δύναμη αλλά εμείς θα είμαστε στο πλευρό όλων των συμμάχων».

Ο Γάλλος πρέσβης υποδέχθηκε, στο κατάστρωμα του γαλλικού ελικοπτεροφόρου, τους Έλληνες δημοσιογράφους στο πλαίσιο επίσκεψης του Dixmude στη χώρα μας και της προσεχούς συμμετοχής του στην πολυεθνική διακλαδικική άσκηση «Μέγας Αλέξανδρος 2020». Μαζί με τον κυβερνήτη του πλοίου πραγματοποιήθηκε ξενάγηση και ενημέρωση για τους σκοπούς του πλοίου και για την επόμενη αποστολή του.

Ειδικότερα, το πλοίο αποβατικής κρούσης - ελικοπτεροφόρο Dixmude (L 9015), τύπου Mistral, υπηρετεί στο γαλλικό ναυτικό από το 2012 και κύριο χαρακτηριστικό του είναι οι αμφίβιες επιθέσεις. Έχει μήκος 199 μέτρα και πλάτος 32 μέτρα, ενώ το εκτόπισμα του είναι 21.600 τόνοι (με πλήρες φορτίο). Το πλήρωμά του αποτελείται από 200 άτομα (ανάλογα με τις αποστολές μπορεί να φτάσει και τα 450).

Τα πλοία Mistral είναι ικανά να μεταφέρουν και να αναπτύξουν 16 ελικόπτερα NH90 ή Tiger, τέσσερις φορτηγίδες απόβασης, μέχρι 70 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων 13 αρμάτων μάχης AMX-56 Leclerc, ή ένα τάγμα 40 αρμάτων μάχης Leclerc και 450 στρατιώτες. Τα πλοία είναι εξοπλισμένα με ένα νοσοκομείο 69 κλινών, και είναι σε θέση να εξυπηρετούν ως μέρος της Δύναμης Αντίδρασης του ΝΑΤΟ, ή με τα Ηνωμένα Έθνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση σε ειρηνευτικές αποστολές.

Τρία πλοία της κλάσης βρίσκονται σε υπηρεσία με το γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό (Mistral, Tonnerre και Dixmude), ενώ άλλα δύο ανήκουν στο Πολεμικό ναυτικό της Αιγύπτου.