current views are: 8

11 Φεβρουαρίου 2020
Δημοσίευση08:03

Μεταναστευτικό: «Πνίγονται» τα νησιά, ναυαγεί ο διάλογος – Ακυρώνεται η σύσκεψη στο υπ. Εσωτερικών – Προσφεύγουν στο ΣτΕ οι δήμαρχοι για την επίταξη εκτάσεων

Τι απαντά ο υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης

Δημοσίευση 08:03’

Τι απαντά ο υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης

Σε ναυάγιο οδηγείται η προγραμματισμένη για την Πέμπτη σύσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών, με τη συμμετοχή της Περιφερειακής αρχής και των πέντε Δήμων των μεγάλων νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Αιτία, η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία θα επιτάσσει περιοχές στις οποίες θα δημιουργηθούν τα κλειστά κέντρα. Μία απόφαση που έχει προκαλέσει οργή στα νησιά που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος του Προσφυγικού, με το ΔΣ της Δυτικής Λέσβου να αποφασίζει την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης κάνουν λόγο για αιφνιδιασμό, ενώ ο αρμόδιος υπουργός, Νότης Μηταράκης, μιλώντας το πρωί στον ΑΝΤ1, αντέκρουσε, λέγοντας: «Δεν αιφνιδιάσαμε κανέναν, ακολουθούμε και υλοποιούμε όσα είχαμε πει προεκλογικά. Για να μειωθούν οι ροές απαιτούνται κλειστά κέντρα»

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου δήλωσε πως θα ζητήσει την αναβολή της συνάντησης με τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και φορέων των νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου. «Κάποιοι ήθελαν να έρθουν, κάποιοι δεν ήθελαν, για να μην τους φέρουμε όλους σε δύσκολη θέση. Έτσι και αλλιώς το θέμα της συζήτησης δεν ήταν τα νέα κέντρα», είπε χαρακτηριστικά.

«Μετά τα επεισόδια στη Μόρια, συνέτρεχαν λόγοι ασφαλείας» σημείωσε ο κ. Μηταράκης, προσθέτοντας πως «η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την επίταξη ακινήτων είναι μέτρο έκτακτης ανάγκης. Εξάλλου, ο Περιφερειάρχης είχε ζητήσει να κηρυχθούν τα νησιά σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης». «Αν δεν προχωρούσαμε στην επίταξη, θα χάναμε ακόμη έξι μήνες και δεν θα προλαβαίναμε να κάνουμε τίποτα μέχρι το τέλος του έτους», πρόσθεσε.

Όπως είπε ο αρμόδιος υπουργός, «για να μειωθούν οι ροές χρειάζονται κλειστά κέντρα», ενώ επανέλαβε πως στις κλειστές δομές θα πάνε 20.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

«Με τα κλειστά κέντρα στέλνουμε ένα μήνυμα σε αυτούς που θέλουν να περάσουν στην Ελλάδα», υπογράμμισε ο κ. Μηταράκης.

Ναυαγεί η σύσκεψη – Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το ΣτΕ προαναγγέλλει ο δημ. Αν. Σάμου

Οι τελευταίες εξελίξεις οδηγούν σε ναυάγιο της προγραμματισμένης σύσκεψης στο υπ. Εσωτερικών. Μάλιστα, οι τοπικοί φορείς τονίζουν ότι όχι μόνο δεν θα δώσουν το παρών, αλλά θα συμμετάσχουν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εσωτερικών.

«Δεν θα πάμε την Πέμπτη να συναντηθούμε με τους αρμόδιους υπουργούς. Θα πάμε στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας», τόνισε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος ανατολικής Σάμου, Γεώργιος Στάντζος, μιλώντας το πρωί στον ΑΝΤ1.

Ο ίδιος σημείωσε ότι έμαθε για την επίταξη λίγη ώρα πριν συναντηθεί με τους αρμόδιους υπουργούς.
Από πλευράς του ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, σημείωσε στον ΑΝΤ1 ότι σε κανέναν Έλληνα σε καιρό ειρήνης δεν αρέσει να ακούγεται ο όρος «επίταξη».

«Δεν γίνεται τα κλειστά κέντρα να στεγάσουν τον τόσο μεγάλο αριθμό μεταναστών που υπάρχει στα νησιά», είπε ο κ. Μουτζούρης και πρόσθεσε: «Εμείς αυτό που ζητάμε είναι όχι κλειστά κέντρα αλλά να σταματήσουν να έρχονται μετανάστες. Θέλουμε να επωμιστούν το βάρος του προσφυγικού και οι υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας. Δεν είμαστε αποκούμπι ψυχών».

Μυτιλήνη: Προσφυγή στο ΣτΕ

Το βράδυ της Δευτέρας συνεδρίασε εκτάκτως το δημοτικό συμβούλιο Δυτικής Λέσβου και όπως έγινε γνωστό αποφάσισε την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

«Είναι προφανές ότι θα αντιδράσουμε στην απόφαση αυτή με κάθε νόμιμο τρόπο και από εκεί και πέρα ξεκινάμε με τη λαϊκή συνέλευση που θα γίνει στις 7 το απόγευμα της Τετάρτης, στο Μανταμάδο και θα κλιμακώσουμε τις αντιδράσεις μας», δήλωσε ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος (στα όρια του δήμου Δυτικής Λέσβου βρίσκεται η έκταση που ανακοινώθηκε ότι επιτάσσεται), μετά τη συνεδρίαση.

Ο κ. Βέρρος ξεκαθάρισε πως δεν θα συμμετάσχει στην προγραμματισμένη, για την Πέμπτη, σύσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών, στην οποία έχουν προσκληθεί η Περιφερειακή Αρχή Βορείου Αιγαίου και οι πέντε Δημοτικές Αρχές Λέσβου, Χίου και Σάμου.

«Δεν θα συμμετέχουμε γιατί πλέον το θεωρούμε ως εμπαιγμό» τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Δεν μπορεί το πρωί της Δευτέρας να καλούμαστε επίσημα σε σύσκεψη με τρεις – τέσσερις υπουργούς και το μεσημέρι να γίνεται η επίταξη».

Για πολύ δύσκολη κατάσταση στο νησί της Λέσβου έκανε ο δήμαρχος Μυτιλήνης, Ευστράτιος Κυτέλης, μιλώντας στο Θέμα 104,6, τονίζοντας αφενός τις άθλιες συνθήκες για τους μετανάστες και πρόσφυγες στη Μόρια και αφετέρου την απώλεια του αισθήματος ασφάλειας από τους δημότες.

«Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου είναι δεσμευτική. Επιμένουμε για μαζική και άμεση αποσυμφόρηση του νησιού, καλύτερη φύλαξη συνόρων, επιτάχυνση των διαδικασιών για το άσυλο. Θέλουμε να κλείσουν όλες οι υφιστάμενες δομές και λέμε όχι σε νέα δομή στο νησία της Λέσβου» πρόσθεσε ο κ. Κυτέλης.

Καταδικάζει και ο δήμος Χίου

Στο ίδιο μήκος κύματος και η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της Χίου, που ενέκρινε κατά πλειοψηφία ψήφισμα που καταδικάζει την κυβερνητική απόφαση περί επιτάξεων.

Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου προβλέπει ότι θα προσφύγει δικαστικά κατά της ΠΝΠ και κάθε υπουργικής απόφασης ή άλλης διοικητικής πράξης που θα σχετίζεται με την επίταξη.

Παράλληλα, συγκροτεί ομάδα με επιστημονικούς υποστηρικτές κατά των πράξεων που προβλέπει η ΠΝΠ και δηλώνει ότι ουδεμιά υπηρεσία ή νομικό πρόσωπο του δήμου Χίου δεν θα συμβάλει στην υλοποίηση της νέας δομής.

«Όχι» και από τη Λέρο

Για προσβολή των κατοίκων της Λέρου στους αγώνες που έδωσαν από το 2015 και τον ανθρώπινο σεβασμό που έδειξαν στους χιλιάδες μετανάστες που πέρασαν από το νησί έκανε λόγο ο δήμαρχος Λέρου, Μιχάλης Κόλλιας, μιλώντας στον Θέμα 104,6. «Από το νησί πέρασαν χιλιάδες πρόσφυγες από το 2015 και έρχεται η κυβέρνηση η οποία προεκλογικά εξήγγειλε αποσυμφόρηση, έρχεται σήμερα με αστραπιαιά κίνηση να δεσμεύσει κάτι, να το περάσει με τον χειρότερο τρόπο στη χώρα της δημοκρατίας για να κατασκευάσουν κλειστή δομή» πρόσθεσε οργισμένος.

«Θέλουν να επαναφέρουν τις φυλακές στη Λέρο και τα νησιά» πρόσθεσε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον ίδιο οι 3500 μετανάστες που βρίσκονται στη Λέρο «μένουν σε παλαιά εγκαταλελλειμένα κτήρια σε συνθήκες που είναι επικίνδυνες και προσβάλουν τους ανθρώπους».

Όπως εξήγησε «η υπάρχουσα δομή μπορεί να φιλοξενήσει 800 ανθρώπους . Τώρα λένε ότι αντί για 10 στρέμματα επιτάσσουμε και τα 70 στα Λέπιδα με αποτέλεσμα να επεκταθεί η δομή και να φιλοξενούνται περισσότεροι πρόσφυγες και μετανάστες». «Θα δώσουμε αγώνα για να μην μετατραπεί το νησί μας σε ένα απέραντο hotspot» κατέληξε ο κ. Κόλλιας.

Οι κλειστές δομές

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Ν. Μηταράκη, επιτάσσονται οι ακόλουθες εκτάσεις:

1. Τοποθεσία Καράβας, Δήμος Δυτικής Λέσβου.

2. Τοποθεσία Κρητικού Λάκος / Ψείρα («17»), Δήμος Χίου.

3. Τοποθεσία Ζερβού (παραπλεύρως υπό κατασκευήν δομής), Δήμος Ανατολικής Σάμου.

Αντίστοιχες δομές, παραπλεύρως υφιστάμενων δομών, θα δημιουργηθούν και σε Λέρο και Κω, σε εκτάσεις που ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο, ως ακολούθως:

4. Στρατόπεδο Καπετάν Λαζαρή, τοποθεσία Πυλί, Δήμος Κω.

5. Τοποθεσία Λέπιδα, Δήμος Λέρου.

Στις ως άνω εκτάσεις θα δημιουργηθούν ελεγχόμενες κλειστές δομές φιλοξενίας αιτούντων άσυλο.


σχετικα αρθρα