current views are: 7

13 Φεβρουαρίου 2020
Δημοσίευση05:02

Προσφυγικό: Αποφασισμένη η κυβέρνηση για τα κλειστά κέντρα – «Κόκκινο πανί» οι επιτάξεις για τους νησιώτες – Συλλαλητήριο στην Αθήνα

Το κλίμα γίνεται «εκρηκτικό» με κίνδυνο να χαθεί ο έλεγχος ακόμη και με αφορμή ένα τυχαίο περιστατικό ή επεισόδιο

Δημοσίευση 05:02’

Το κλίμα γίνεται «εκρηκτικό» με κίνδυνο να χαθεί ο έλεγχος ακόμη και με αφορμή ένα τυχαίο περιστατικό ή επεισόδιο

Αναπόφευκτη είναι η αναμέτρηση της κυβέρνησης τόσο με τους κατοίκους των νησιών όσο και με την αντιπολίτευση προκειμένου να προχωρήσουν τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί να προχωρήσουν.

Η κυβέρνηση δείχνει ότι πρόκειται να κρατήσει αυστηρότερη στάση επιμένοντας στη δημιουργία κλειστών κέντρων με επίταξη χώρων για τη δημιουργία τους. Από την άλλη πλευρά οι επιτάξεις εκτάσεων αποτελεί πλέον «κόκκινο πανί» για τους νησιώτες του Βορειοανατολικού Αιγαίου και οι αντιδράσεις γιγαντώνονται, ενώ το κλίμα γίνεται «εκρηκτικό» με κίνδυνο να χαθεί ο έλεγχος ακόμη και με αφορμή ένα τυχαίο περιστατικό ή επεισόδιο. 

Υπενθυμίζεται ότι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, με ψήφισμα έκτακτης συνεδρίασης του συμβουλίου της την Τρίτη το απόγευμα, διακόπτει κάθε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, μέχρι να ανακληθεί η πράξη νομοθετικού περιεχομένου με την οποία επιτάσσονται εκτάσεις γης στα νησιά για τη δημιουργία δομών φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.

Με το ψήφισμα αυτό, καταδικάζεται η πράξη νομοθετικού περιεχομένου ως αντιδημοκρατική ενέργεια, γίνεται γνωστή η προσφυγή εναντίον της στα αρμόδια δικαστήρια, και ζητείται να ξεκινήσει άμεσα ο απεγκλωβισμός και η αποσυμφόρηση των νησιών από όλους τους αιτούντες άσυλο που διαμένουν σε αυτά. Επίσης, αποφασίστηκε η ενημέρωση των κομμάτων της Βουλής των Ελλήνων και του Ευρωκοινοβουλίου ενώ για σήμερα Πέμπτη έχει προγραμματισθεί συλλαλητήριο έξω από το υπουργείο Εσωτερικών.

Στο χωριό Μανταμάδο της Λέσβου οι κάτοικοι ετοιμάζουν περιφρούρηση και άλλες δυναμικές δράσεις – μηχανήματα του δήμου είναι έτοιμα να κλείσουν τον δρόμο. Ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος, τονίζει ότι «θέλουν να φορτώσουν το Μεταναστευτικό μόνο στα νησιά».

Μηταράκης: Υποχρέωσή μας το κλείσιμο των ανοιχτών δομών

Η αμετακίνητη στάση που κρατά η κυβέρνηση αποδεικνύεται και από τις δηλώσεις του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, ο οποίος επισήμανε ότι τα κλειστά κέντρα είναι απαραίτητα για την κράτηση των νεοαφιχθέντων, των παραβατικών, καθώς και των προς επιστροφή μεταναστών.

Όπως τόνισε ο υπουργός, μιλώντας στον Alpha 98,9, η ΒΙΑΛ, η Μόρια και η ανοιχτή δομή της Σάμου θα κλείσουν άμεσα με τη λειτουργία των νέων κέντρων.

Αναφερόμενος στις επιτάξεις νησιωτικών εκτάσεων, εξήγησε πως «δημόσιες εκτάσεις υπήρχαν σε όλα τα νησιά, ωστόσο αυτές βρίσκονταν πολύ πιο κοντά στους αστικούς ιστούς και θα δημιουργούσαν πολύ περισσότερα προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες».

Χαρίτσης: Μπάχαλο από την στρατηγική της Ν.Δ. στο προσφυγικό

Μιλώντας στο «Ράδιο Άλφα» της Καβάλας ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιστρατεύει τη στρατηγική της αποτροπής στο προσφυγικό. Η Ν.Δ. θεωρεί ότι με την εξαθλίωση των συνθηκών διαβίωσης στις δομές, στα νησιά μας, θα αποτρέψει την έλευση των προσφύγων και μεταναστών. Αγνοεί, όμως, πως εκατομμύρια πρόσφυγες περιμένουν στην Τουρκία για να περάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος, αγνοεί τις πολεμικές συρράξεις στην ευρύτερη περιοχή, την κλιματική αλλαγή, τη φτώχεια. Και προσπαθεί ταυτόχρονα να μην έρθει σε σύγκρουση με τους τοπικούς παράγοντες, τους βουλευτές και τους δημάρχους της στην ενδοχώρα. Γι’ αυτό δεν προχωράει στην αποσυμφόρηση των νησιών».

Χαρακτήρισε, ακόμη, «φιλοδωρήματα» και «οικονομικές ενισχύσεις» τα χρήματα που δίνει η κυβέρνηση στις τοπικές κοινωνίες και τα οποία οι «οι κάτοικοι των νησιών και οι αυτοδιοικητικοί φορείς έχουν χαρακτηρίσει “ελεημοσύνη”».

Ο Αλέξης Χαρίτσης τόνισε πως οι τοπικές κοινωνίες και οι εκπρόσωποί τους νιώθουν ότι έχουν εξαπατηθεί, ενώ έκανε λόγο για «πλήρη αποτυχία  και πρωτοφανές μπάχαλο που οδηγούν σε τρομερή όξυνση της κοινωνικής έντασης».
 
«Η ΝΔ υποσχόταν πως σε ένα μήνα από την εκλογή της στην κυβέρνηση θα λύσει το προσφυγικό. Ιδού τα αποτελέσματα. Ολιγώρησε δραματικά για έξι μήνες, κατάργησε το αρμόδιο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής  και αγνόησε τις προτροπές μας για αποσυμφόρηση των νησιών», επισήμανε ο Αλ. Χαρίτσης, στηλιτεύοντας την προ δυο ημερών Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τις επιτάξεις  εκτάσεων «μια πράξη υπονόμευσης και υποβάθμισης, μεταξύ άλλων, των κοινοβουλευτικών θεσμών. Η ΝΔ βρίσκεται σε απόλυτο αδιέξοδο και προσπαθεί με αυτό τον τρόπο να αποφύγει τους ίδιους τους βουλευτές της», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τόνισε, τέλος, ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις από την πρώτη στιγμή, ενώ θα επανέλθει σε αυτές και δια της κοινοβουλευτικής οδού”. “Πρέπει να προχωρήσει άμεσα η αποσυμφόρηση των νησιών και η μεταφορά προσφύγων στην ενδοχώρα, να ενισχυθούν με στελεχιακό δυναμικό οι υπηρεσίες ασύλου, να στηριχθούν τα νησιά με νοσηλευτικό προσωπικό και αστυνομικές δυνάμεις -μόνο δύο μεταθέσεις έγιναν στη Λέσβο!- και φυσικά, να ασκήσει η κυβέρνηση πιέσεις, ώστε να υπάρξει έμπρακτη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προς την Ελλάδα». «Η γειτονική μας Ιταλία, με πολύ μικρότερες ροές προσφύγων, συγκάλεσε ειδική διάσκεψη πέρυσι, και το πέτυχε. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να καταθέτει τις προτάσεις του και να στέκεται στο πλευρό των τοπικών κοινωνιών για να αντιμετωπιστεί αυτό το πολύ κρίσιμο κοινωνικό ζήτημα», κατέληξε.

Πλακιωτάκης: Αποφασισμένοι να υλοποιήσουμε το σχέδιο για το μεταναστευτικό

«Η κυβέρνηση αυτή έχει ένα συγκεκριμένο και ολοκληρωμένο σχέδιο και είμαστε αποφασισμένοι να το υλοποιήσουμε» τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης αναφερόμενος στο μεταναστευτικό ζήτημα.
Κατά τη διάρκεια παρουσίασης του σχεδίου νόμου του υπουργείου του «Εκσυχρονισμός Θεσμικού Πλαισίου Θαλάσσιων Ενδομετεταφορών», ο κ. Πλακιωτάκης είπε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να συνομιλεί με τις τοπικές κοινωνίες, όπως κάνει όλο αυτό το διάστημα, ωστόσο σημείωσε ότι θα πρέπει κάποια στιγμή να αναλάβει και αποφάσεις και αυτό κάνει, καθώς το πρόβλημα είναι υπαρκτό και μπορεί να αυξηθεί το επόμενο διάστημα.

Για το θέμα της δημιουργίας των κλειστών δομών στα νησιά τόνισε, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, ότι αυτές εξυπηρετούν καταρχήν τον σκοπό της αποσυμφόρησης, είναι πιο οργανωμένες, με ποιοτικές συνθήκες διαβίωσης, ενώ ενισχύεται η ασφάλεια των πολιτών. Επίσης, υποστήριξε ότι έχει ήδη προχωρήσει με νομοθετική ρύθμιση η βελτίωση των διαδικασιών παροχής ασύλου και οι επιστροφές αρχίζουν και αυξάνονται.

«Όλοι θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι το προσφυγικό-μεταναστευτικό πρόβλημα είναι εθνικής σημασίας ζήτημα και δεν αφορά μόνο τις νησιωτικές περιοχές. Προφανώς και οι νησιώτες μας δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση και εγώ προσωπικά και όλοι μας καταλαβαίνουμε απολύτως τις ανάγκες και τις απαιτήσεις και τη δικαιολογημένη αγωνία τους», επισήμανε.

Ο υπουργός Ναυτιλίας υπογράμμισε ότι «μέχρι στιγμής δεν έχουμε ακούσει από κάπου αλλού κάποιο εναλλακτικό σχέδιο ή πρόταση αντιμετώπισης του προβλήματος», συμπληρώνοντας πως «η κυβέρνηση όφειλε και οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλίες».

Αναφερόμενος στην επιχειρησιακή δυνατότητα του Λιμενικού Σώματος, ο κ. Πλακιωτάκης σημείωσε ότι ενισχύεται με μέσα και προσωπικό, ενώ για τον Ενιαίο Φορέα Επιτήρησης Συνόρων δήλωσε πως η κυβέρνηση αποφάσισε να συντονίσει δυνάμεις εμπλέκοντας ενεργά και τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας.

Σχετικά με το πλωτό φράγμα, τόνισε ότι είναι ένα πιλοτικό μέτρο φύλαξης των θαλασσίων συνόρων της πατρίδας μας και πρόσθεσε ότι η Τουρκία έως σήμερα δεν συμμορφώνεται, με βάση το κοινό ανακοινωθέν με την Ευρωπαϊκή Ένωση, για το θέμα του μεταναστευτικού προβλήματος.

Αποζημιώσεις ενοικίου

Ο υπουργός συμπλήρωσε πως «και οι τρεις εκτάσεις που επελέγησαν είναι εγκαταλελειμμένα χωράφια και οι ιδιοκτήτες τους θα λάβουν αποζημιώσεις ενοικίου» για τα τρία χρόνια της επίταξης».

Αντίστοιχα, στην Κω και στη Λέρο, όπως είπε, «πάμε στη λύση δημόσιων εκτάσεων, γιατί τυγχάνουν να είναι βέλτιστες για την ανέγερση των νέων κέντρων».

«Έχουμε συγκεκριμένη πολιτική με έξι βασικούς άξονες: φύλαξη των συνόρων, επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, συστηματικές, κλειστές ελεγχόμενες δομές, έλεγχος των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και διεθνοποίηση του προβλήματος μέσω θέσπισης κοινών κανόνων ασύλου και επιστροφών από την Ε.Ε.» επανέλαβε ο υπουργός.

Πέτσας: Είναι η ώρα των αποφάσεων

Στον ίδιο τόνο πραγματοποίησε δηλώσεις και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος αναφερόμενος στις αντιδράσεις που σημειώνονται στις τοπικές κοινωνίες των πέντε νησιών του ανατολικού Αιγαίου όπου θα κατασκευαστούν οι κλειστές δομές, χαρακτήρισε τις περιοχές που επιτάχθηκαν, απομακρυσμένες και μάλλον απαξιωμένες, ενώ δεσμεύτηκε ότι δεν υπάρχει περίπτωση για επίταξη άλλων στο μέλλον.

«Εξαντλήσαμε τον διάλογο επί δύο μήνες. Κάποια στιγμή, όμως, ήρθε η ώρα των αποφάσεων. Δεν μπορεί ο διάλογος να διαιωνίζεται και να είναι άλλοθι για αδράνεια», δήλωσε συγκεκριμένα ο κ. Πέτσας.

«Επομένως, αυτή τη στιγμή με την επίταξη τι κάνουμε; Δεν δημεύουμε την περιοχή. Επιτάσσουμε τις συγκεκριμένες εκτάσεις για ένα χρονικό διάστημα τριών ετών, για το οποίο θα καταβάλλει ενοίκιο το Ελληνικό Δημόσιο. Άρα, αυτός ο οποίος θα δει την περιουσία του, το ακίνητό του να γίνεται χώρος για αυτή την κλειστή δομή, θα έχει ένα εισόδημα για αυτό το χρονικό διάστημα. Κάποια στιγμή, όμως, έπρεπε να πάρουμε τις αποφάσεις. Η ώρα των αποφάσεων ήρθε. Δεν είναι η περίοδος των διαπιστώσεων, αλλά των λύσεων», εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Οι πιο ακραίες φωνές ωστόσο στην κυβέρνηση, ζητούν τη δημιουργία κέντρων τύπου  – Αμυγδαλέζα.

Σε χτεσινές του δηλώσεις ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, δε δίστασε να εκφράσει μάλιστα την άποψη ότι «πρέπει να σταλεί ένα μήνυμα ότι οι μετανάστες δεν είναι ευπρόσδεκτοι».

Όπως ανέφερε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο ίδιος είναι υπέρ των «εντελώς κλειστών» κέντρων. «Εγώ θέλω Αμυγδαλέζα, να μην βγαίνει ούτε κουνούπι, ποτέ. Κλειστά κέντρα 24 ώρες το 24ωρο» είπε χαρακτηριστικά.

Μεταξύ άλλων μάλιστα ακούστηκε να λέει πως «περνάνε καλύτερα στη Μόρια από ότι περνάνε στην Τουρκία».

Αντιδρούν οι νησιώτες – Λαϊκή συνέλευση στη Μυτιλήνη

Από την πλευρά τους κάτοικοι και τοπικοί άρχοντες στα νησιά «βράζουν» για τις αποφάσεις της κυβέρνησης, κατηγορώντας την ότι αγνοεί τις αγνοεί τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.

Ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, μιλώντας το πρωί στον ΑΝΤ1, τόνισε ότι οι αντιδράσεις των φορέων των νησιών του βορείου Αιγαίου που δέχονται τον κύριο όγκο των προσφύγων και των μεταναστών που φτάνουν στη χώρα μας, οφείλονται στο ότι η Κυβέρνηση μονομερώς και χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος, ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά την επίταξη χώρων για τη δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Όπως είπε ο κ. Μουτζούρης, αυτό έγινε μόλις τρεις μέρες πριν την προγραμματισμένη συνάντηση στο αρμόδιο Υπουργείο, συνάντηση η οποία ματαιώθηκε τελικά από την Κυβέρνηση.

Ως απάντηση στη στάση της κυβέρνησης, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, με ψήφισμα έκτακτης συνεδρίασης του συμβουλίου της το απόγευμα της Τρίτης, διακόπτει κάθε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, μέχρι να ανακληθεί η συγκεκριμένη πράξη νομοθετικού περιεχομένου.

Με το ψήφισμα αυτό, καταδικάζεται η πράξη νομοθετικού περιεχομένου ως αντιδημοκρατική ενέργεια, γίνεται γνωστή η προσφυγή εναντίον της στα αρμόδια δικαστήρια, και ζητείται να ξεκινήσει άμεσα ο απεγκλωβισμός και η αποσυμφόρηση των νησιών από όλους τους αιτούντες άσυλο που διαμένουν σε αυτά.

Επίσης, αποφασίστηκε η ενημέρωση των κομμάτων της Βουλής των Ελλήνων και του Ευρωκοινοβουλίου.

Συγκεκριμένα, το ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου αναφέρει:

  • Καταδίκη των πρακτικών της επίταξης
  • Διακοπή διαλόγου με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης μέχρι να υπάρξει ανάκληση της ΠΝΠ για την επίταξη
  • Την επαναβεβαίωση προηγούμενης απόφασης για την αποσυμφόρηση των νησιών και τον απεγκλωβισμό των προσφύγων και μεταναστών
  • Να επιμείνει ότι δεν πρέπει να δημιουργηθεί καμία νέα δομή και να κλείσουν οι ήδη υπάρχουσες
  • Να ζητήσει την πραγματοποίηση σύσκεψης πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
  • Να ζητήσει την πραγματοποίηση προ ημερησίας συζήτησης στη Βουλή
  • Να ενημερωθεί η Ευρωβουλή
  • Να υπάρξει στήριξη όλων των αποφάσεων των Δημοτικών Συμβουλίων των δήμων
  • Να κινηθεί δικαστικά με όλα τα μέσα κατά της ΠΝΠ

Σειρά μέτρων από τον δήμο Λέσβου

Σειρά μέτρων κατά της κυβερνητικής απόφασης για επίταξη περιοχών σε δήμους νησιών του Β. Αιγαίου, λαμβάνουν δημοτικά συμβούλια με έκτακτες συνεδριάσεις τους, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Το δημοτικό συμβούλιο της Δ. Λέσβου αποφάσισε μεταξύ άλλων:

  • Να δημιουργηθούν ομάδες περιφρούρησης της περιοχής κοντά στην Καράβα, όπου σχεδιάζεται να κατασκευασθεί η νέα δομή, και να δημιουργηθεί Επιτροπή Αγώνα.
  • Να πραγματοποιηθεί λαϊκή συνέλευση στο Πολύκεντρο Μανταμάδου, αύριο Τετάρτη, το απόγευμα.
  • Να κληθεί ο υπουργός Μετανάστευσης να παραστεί σε επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Δυτικής Λέσβου.
  • Να υπάρξει προσφυγή στα διοικητικά δικαστήρια και στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης επίταξης της επίμαχης περιοχής.

Από την πλευρά τους, αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν την δημιουργία δομής στην περιοχή του Αίπους, εμφανίστηκαν κάτοικοι του Βροντάδου  στη Χίοπου συγκεντρώθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης στο σημείο που θα κατασκευαστεί η συγκεκριμένη εγκατάσταση.

Ξεκαθαρίζοντας ότι θα μείνουν μέραινύχτα εκεί προκειμένου να αποτρέψουν την είσοδο μηχανημάτων, που θα ξεκινήσουν την δημιουργία του Κλειστού Κέντρου, οι πολίτες θέλησαν με την «πρόχειρη», όπως την χαρακτήρισαν κινητοποίηση να στείλουν το δικό τους μήνυμα.

Οι συγκεντρωμένοι, ύψωσαν πανό ενώ από μεγαφώνων εξέφρασαν την πρόθεσή τους να ξεκινήσουν άμεσα αγώνα διαρκείας, με βάρδιες μάλιστα, προκειμένου να αποτρέψουν σε πρώτη φάση την έναρξη των εργασιών περίφραξης της έκτασης των 620 στρεμμάτων που δέσμευσε η κυβέρνηση με πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου το απόγευμα της Δευτέρας 10/2/2020.

Οι κάτοικοι ζήτησαν αφενός το κλείσιμο του hotspot της ΒΙ.ΑΛ. στην περιοχή του Χαλκειούς, αφετέρου τη δημιουργία μίας πολύ μικρής δομής με μόνο αντικείμενο την καταγραφή και ταυτοποίηση προσφύγων και μεταναστών, ότι δηλαδή ισχύει στην ευαίσθητη εθνικά περιοχή του Έβρου, όπως μεταδίδει το politischios.gr.

Οι διαμαρτυρόμενοι μετά τις ομιλίες αποχώρησαν δημιουργώντας αυτοκινητοπομπή προς την πόλη της Χίου και σημειώνοντας ότι σύντομα θα οργανωθούν και πάλι μέσω διαδικτύου για τις περαιτέρω κινήσεις.

Αντιδράσεις και στη Λέσβο

Σφοδρές αντιδράσεις ωστόσο παρατηρούνται και στο Μανταμάδο της Λέσβου, όπου και εκεί αναμένεται να χτιστεί κλειστή δομή φιλοξενίας. Οι κάτοικοι πραγματοποίησαν λαϊκή συνέλευση, αποφάσισαν να συγκροτήσουν επιτροπή αγώνα και να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Υπενθυμίζεται ότι το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Δυτικής Λέσβου αποφάσισε να προσφύγει στο ΣτΕ και να μπλοκάρει την επίταξη της Καραβας.

Μειωμένες οι ροές προς τα νησιά τον Φεβρουάριο

Σημαντικά μειωμένες είναι οι ροές προσφύγων και μεταναστών προς τα νησιά του βόρειου Αιγαίου από την 1η Φεβρουαρίου μέχρι σήμερα Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου στις 2 το μεσημέρι.

Συγκεκριμένα πέρασαν συνολικά 286 άτομα, 122 στη Λέσβο, 49 στη Χίο και 115 στη Σάμο.

Σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου, τον Ιανουάριο πέρασαν στα νησιά 2.540 άτομα. Από αυτούς 1.767 στη Λέσβο, 176 στη Χίο και 597 στη Σάμο.


σχετικα αρθρα