current views are: 7

24 Φεβρουαρίου 2020
Δημοσίευση15:47

Τσιόδρας μετά τη σύσκεψη για τον κορωνοϊό: Δεν χρειάζονται νέα μέτρα στις πύλες εισόδου – Ενισχύονται τα νοσοκομεία με προσωπικό και χρηματοδότηση

Ο κ. Τσιόδρας, μεταφέροντας και την άποψη των υπολοίπων επιστημόνων, εξήγησε ότι το 85% των περιστατικών που αφορούν τον ιό, ίσως και περισσότερο, είπε χαρακτηριστικά, βιώνουν την ίωση αυτή, σαν ένα απλό κρυολόγημα

Δημοσίευση 15:47’

Ο κ. Τσιόδρας, μεταφέροντας και την άποψη των υπολοίπων επιστημόνων, εξήγησε ότι το 85% των περιστατικών που αφορούν τον ιό, ίσως και περισσότερο, είπε χαρακτηριστικά, βιώνουν την ίωση αυτή, σαν ένα απλό κρυολόγημα

Ψυχραιμία συνέστησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, μετά την ευρεία σύσκεψη λοιμωξιολόγων, που έγινε σήμερα για το ζήτημα του κορωνοϊού, στο υπουργείο Υγείας.

Ο κ. Τσιόδρας, μεταφέροντας και την άποψη των υπολοίπων επιστημόνων, εξήγησε ότι το 85% των περιστατικών που αφορούν τον ιό, ίσως και περισσότερο, είπε χαρακτηριστικά, βιώνουν την ίωση αυτή, σαν ένα απλό κρυολόγημα. Όπως εξήγησε, δεν χρειάζεται εφησυχασμός, αλλά ούτε και επιπλέον μέτρα στις πύλες εισόδου της χώρας, καθώς όπως έχει φανεί, η αυξημένη επιτήρηση σε αεροδρόμια και λιμάνια έχει μικρά περιθώρια επιτυχίας όσον αφορά την αναγνώριση ενός κρούσματος. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι το 90% των κρουσμάτων δεν εντοπίστηκαν από τις θερμικές κάμερες και στις πύλες εισόδου.

Ο κ. Τσιόδρας είπε ότι σχεδιάζονται ήδη και θα ληφθούν οριζόντια μέτρα για την επόμενη μέρα, ώστε ο υγειονομικός μηχανισμός να είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει πιθανό κρούσμα στη χώρας μας το οποίο παραμένει πάντα ένα σοβαρό ενδεχόμενο. Τα μέτρα αυτά, όπως είπε, θα αφορούν τη θωράκιση του συστήματος με προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού και επιπλέον χρηματοδότηση. 

Υπενθυμίζεται ότι οι υγειονομικές αρχές της χώρας είναι σε εγρήγορση και επιφυλακή εξαιτίας της ραγδαίας εξάπλωσης του ιού στη γειτονική Ιταλία. Έτσι, από χθες πραγματοποιούνται συνεχείς συσκέψεις των αρμόδιων φορέων με θέμα τη θωράκιση της χώρας απέναντι στον κορωνοϊό, αλλά και τα μέτρα για την αντιμετώπιση πιθανού κρούσματος, καθώς οι ειδικοί εκτιμούν πως είναι αυξημένος ο κίνδυνος εμφάνισης κρούσματος το αμέσως επόμενο διάστημα.

Νωρίτερα μιλώντας στον Alpha και την εκπομπή «Εκτός Γραμμής» με τον Τάκη Χατζή και τη Λίδα Μπόλα, η λοιμωξιολόγος του ΕΟΔΥ Έλενα Μαλτέζου δήλωσε πως «υπάρχει η επιστημονική πιθανότητα ο ιός ίσως να μεταδίδεται μία μέρα πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων όπως συμβαίνει και με τη γρίπη. Δεν είναι όμως το σύνηθες. Ο πιο εύκολος τρόπος για να μεταδοθεί ένας ιός αναπνευστικού είναι όταν ο άνθρωπος έχει συμπτώματα που διευκολύνουν, με τον βήχα με το φτέρνισμα εκτοξεύονται τα σταγονίδια και μολύνονται τα άτομα που είναι γύρω τους, σε κοντινή απόσταση».

Κικίλιας: Ψυχραιμία, έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα

Αμέσως μετά την έκτακτη διευρυμένη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, τόνισε ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας στη χώρα, ζητώντας από όλους «ψυχραιμία, σοβαρότητα και επαγγελματισμό».

 Στη σύσκεψη, που συγκλήθηκε εκτάκτως και οδήγησε σε αλλαγή του προγράμματος του πρωθυπουργού, μετείχαν εκτός από τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, ο γγ Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς και ο γγ πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης.

 Στο τραπέζι της διευρυμένης σύσκεψης βρέθηκαν η θωράκιση της χώρας και τα μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης, δεδομένου ότι έχουν καταγραφεί κρούσματα και θάνατοι στη γειτονική Ιταλία.

«Ενημέρωσα, μαζί με τους συναρμόδιους υπουργούς, τον πρωθυπουργό για τα επιδημιολογικά δεδομένα του νέου κοροναιού, τις εξελίξες τις γεωγραφικές επιδημιολογικές σε σχέση με την Ιταλία και τις υπόλοιπες χώρες», δήλωσε, έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, ο υπουργός Υγείας. «Θέλω να τονίσω για μια ακόμη φορά ότι έχουμε πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας στη χώρα. Είμαστε οργανωμένοι και δομημένοι και αυτό αποδεικνύεται γιατί έχουμε διαχειριστεί επιτυχώς μέχρι σήμερα όλα τα ύποπτα περιστατικά», πρόσθεσε.

Ο κ. Κικίλιας ζήτησε «να συμπεριφερθούμε όλοι με ψυχραιμία, σοβαρότητα και επαγγελματισμό. Ο συγκεκριμένος ιός προσομοιάζει με τον ιό μίας σοβαρής γρίπης και έτσι θα αντιμετωπιστεί». «Υπάρχουν τα γεωγραφικά δεδομένα της Ιταλίας και όπως λένε οι λοιμωξιολόγοι ίσως αυξάνεται η πιθανότητα να έρθει στη χώρα μας. Όμως η χώρα είναι θωρακισμένη, έχει 13 νοσοκομεία αναφοράς, έχει όλα τα νοσοκομεία της σε ετοιμότητα, κέντρα υγείας, το ΕΚΑΒ, έχει τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας έχει την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων και Ειδικών Επιστημόνων, της οποίας προΐσταται ο καθηγητής ο κ. Τσιόδρας, ο οποίος το απόγευμα από το υπουργείο θα κάνει εκτεταμένες ανακοινώσεις. Είμαστε υποχρεωμένοι να προασπίσουμε τη δημόσια υγεία κι αυτό σημαίνει πως πρέπει να ενημερώνουμε σοβαρά, σωστά και θεσμικά τους πολίτες. Σας παρακαλώ πάρα πολύ να το τηρήσουμε όλοι αυτό με θρησκευτική ευλάβεια», υπογράμμισε ο υπουργός.

Οι οδηγίες του υπουργείου Υγείας για την πρόληψη

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Υγείας δίνει οδηγίες που θα πρέπει όλοι να ακολουθούμε στην καθημερινότητά μας, ως ελάχιστα μέσα πρόληψης για τον κορωνοϊό.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

  • Πλένουμε συχνά και σχολαστικά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα.
  • Όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε, καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη μας με τον αγκώνα ή ένα χαρτομάντηλο και πλένουμε αμέσως μετά τα χέρια μας.
  • Απορρίπτουμε το χαρτομάντηλο, αμέσως μετά τη χρήση, σε κλειστό κάδο.
  • Αποφεύγουμε τις κοντινές επαφές όταν παρουσιάζουμε συμπτώματα κρυολογήματος (όπως βήχα, πυρετό, καταρροή, πονόλαιμο) ή με άτομα που παρουσιάζουν αυτά τα συμπτώματα.
  • Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα πυρετού, βήχα ή δυσκολίας στην αναπνοή και έχουμε ταξιδιωτικό ιστορικό σε πληττόμενη περιοχή, επικοινωνούμε με το γιατρό μας ή με τον ΕΟΔΥ (τηλ. 2105212054) και παραμένουμε σπίτι μας.
  • Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα κατά τη διάρκεια ταξιδιού, ενημερώνουμε αμέσως το πλήρωμα και αναζητούμε ιατρική βοήθεια.
  • Πλένουμε τα χέρια μας: όταν μαγειρεύουμε, όταν φροντίζουμε ασθενείς, όταν ερχόμαστε σε επαφή με ζώα.
  • Εμπιστευόμαστε τους ειδικούς και τους επιστήμονες για την πληροφόρησή μας.
 

σχετικα αρθρα