current views are: 11

24 Μαρτίου 2020
Δημοσίευση20:05

Κορωνοϊός: Διασωληνωμένοι 45 ασθενείς – Ο χάρτης διασποράς στην Ελλάδα – Πού υπάρχουν τα περισσότερα κρούσματα

Συνεχίζεται η εξάπλωση του κορωνοϊού στη χώρα μας, καθώς σήμερα να ανακοινώθηκαν ακόμη 48 κρούσματα

Δημοσίευση 20:05’

Συνεχίζεται η εξάπλωση του κορωνοϊού στη χώρα μας, καθώς σήμερα να ανακοινώθηκαν ακόμη 48 κρούσματα

Συνεχίζεται η εξάπλωση του κορωνοϊού στη χώρα μας, καθώς σήμερα να ανακοινώθηκαν ακόμη 48 κρούσματα. Το ανησυχητικό ωστόσο είναι το γεγονός ότι, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος του ΕΟΔΥ Σωτήρης Τσιόδρας, δέκα ακόμη ασθενείς διασωληνώθηκαν και νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας [45 την Τετάρτη, 35 την Τρίτη]. Επίσης σήμερα απεβίωσε μία 41χρονη από τον κορωνοϊό, γεγονός που την κάνει το νεαρότερο θύμα της επιδημίας στη χώρα μας.

Η ακτινογραφία των κρουσμάτων

Με βάση την επιδημιολογική έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΕΟΔΥ, συνολικά έχουν καταγραφεί στη χώρα μας 743 κρούσματα. Ως προς το σύνολο των κρουσμάτων, το 55,5% είναι άνδρες και το 44,5% γυναίκες. Παράλληλα το 20,7% των κρουσμάτων ανήκει στην ηλικιακή ομάδα 65 και άνω, το 48,6% είναι από 40 έως 64 ετών, το 26,7% από 18 έως 39 ετών και το 4% έως 17 ετών.

Εξ αυτών, οι 134 νοσηλεύονται ακόμα, οι 20 απεβίωσαν και οι 32 πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και όπως ανέφερε ο ίδιος ο κ. Τσιόδρας, 45 άτομα έχουν διασωληνωθεί σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. «Οπωσδήποτε η διασωλήνωση για αυτούς τους ανθρώπους είναι πολύ σημαντική και αυξάνει την πιθανότητα επιβίωσης σε ανθρώπους που εμφανίζουν τη βαριά επιπλοκή της νόσου, την αναπνευστική ανεπάρκεια», ανέφερε ο κ. Τσιόδρας. Επίσης υπενθύμισε ότι «τα περιλαμβάνουν και ασθενείς που νοσηλεύτηκαν ή διασωληνώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες, αλλά δηλώθηκαν και καταγράφηκαν στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας το τελευταίο 24ωρο. Άρα, η αύξηση αυτή των 10 ασθενών που διασωληνώθηκαν, δείχνει και στοιχεία από κάποιες προηγούμενες ημέρες».

Δείτε εδώ ολόκληρη την έκθεση του ΕΟΔΥ

Η μέση ηλικία των θανούντων συμπολιτών μας ήταν τα 75 έτη. Σε αυτή τη λίστα, την τραγική λίστα, περιλαμβάνονται 17 άνδρες και 3 γυναίκες, όλοι με κάποιο υποκείμενο νόσημα και ένας ηλικιωμένος

Την ίδια στιγμή, τα περισσότερα κρούσματα καταγράφονται στην Αθήνα (366) και ακολουθεί η Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας με 43, η Π.Ε. Θεσσαλονίκης με 31, η Π.Ε. Ανατολικής Αττικής με 29 και η Π.Ε. Πειραιά με 28 Στην Π.Ε. Καστοριάς έχουν καταγραφεί 19 κρούσματα.

Ο θάνατος της 41χρονης

Αναφορά έκανε ο κ. Τσιόδρας και στη 41χρονη που έχασε τη ζωή της, ενώ νοσηλευόταν κατ’ οίκον και το αποτέλεσμα του τεστ βγήκε θετικό σε κορωνοϊό, μετά το θάνατό της. «Έχει πολύ μεγάλη σημασία για τους ανθρώπους που μένουν σπίτι να έχουν επικοινωνία με τον γιατρό τους, ιδιαίτερα αν έχουν κάποιο υποκείμενο πρόβλημα υγείας. Μου είπαν τηλεφωνικά ότι υπήρχε κάποιο υποκείμενο πρόβλημα υγείας. Το χρόνιο αναπνευστικό νόσημα είναι χρόνιο πρόβλημα υγείας – δεν το έχω επιβεβαιώσει – αλλά θεωρώ ότι ιδιαίτερα για τους ανθρώπους που μένουν σπίτι και έχουν μια ήπια κλινική εικόνα, πρέπει να υπάρχει μια καθημερινή επικοινωνία με το γιατρό τους ώστε σε επιδείνωση να αναζητείται άμεσα ιατρική βοήθεια. Ο θεράπων ιατρός είναι αυτός που θα καθορίσει την πορεία και την εξέλιξη της νόσου με την έγκαιρη παρέμβασή του. Σας θυμίζω βέβαια εδώ, ότι αν κάποιος άνθρωπος έχει υποκείμενο νόσημα, σας λέω δεν έχω επιβεβαιώσει για την συγκεκριμένη περίπτωση, ούτως άλλως ανήκει στις ομάδες αυξημένου κινδύνου και θα πρέπει να αναζητηθεί ιατρική βοήθεια και έλεγχος για τη νόσο» είπε και συνέχισε:

«Παρόλα αυτά, δεν είναι μη αναμενόμενο. Μια νόσος η οποία είναι θανατηφόρα σε ένα 15% των ασθενών άνω των 80 που την εμφανίζουν, έχει ένα ποσοστό πολύ χαμηλό, όπως σας έχω πει σε άλλες ανακοινώσεις μου, και σε ανθρώπους οι οποίοι την εμφανίζουν και είναι νεότερης ηλικίας. Όπως κάνει βέβαια και η γρίπη και ιδιαίτερα η πανδημική χρόνια τα πρώτα χρόνια της κυκλοφορίας στον πληθυσμό. Εάν παρακολουθήσει κανείς, θα δει με εξαιρετικό ενδιαφέρον να ανεβαίνει σιγά-σιγά η μέση ηλικία των ανθρώπων που πεθαίνουν, από μικρότερες σε μεγαλύτερες ηλικίες. Είναι ένας νέος ιός και δεν υπάρχει ανοσία σε κανέναν μας. Όλοι κινδυνεύουμε. Απλά κινδυνεύουν πολύ λιγότερο οι νέοι άνθρωποι, κινδυνεύουν πολύ περισσότερο οι ηλικιωμένοι και αυτοί που έχουν υποκείμενα νοσήματα. Άρα, το μήνυμα εδώ είναι επικοινωνία με το γιατρό, φυσικά και δεν αλλάζει το μήνυμα «μείνε σπίτι», γιατί είναι ήπια νόσος και οι περισσότεροι θα την περάσουν ήπια, αλλά χρειάζεται επαγρύπνηση στους ανθρώπους που έχουν αυξημένο κίνδυνο, στους ηλικιωμένους, σε αυτούς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, σε αυτούς που εμφανίζουν επιδείνωση των συμπτωμάτων τους, παρά το γεγονός ότι είναι ήπιοι, όπως λέμε και για τη γρίπη».

Για το φάρμακο από την Ιαπωνία

Εξάλλου, ο κ. Τσιόδρας τοποθετήθηκε και για το νέο αντιικό φάρμακο που αναπτύσσει ιαπωνική εταιρεία. «Τα δεδομένα για το φάρμακο από την Ιαπωνία αυτή την στιγμή, δεν είναι τόσο ενθαρρυντικά και δεν φαίνεται να ισχύουν in vitro. Παρ’ όλα αυτά έχει γίνει ακόμα και για αυτό επικοινωνία για να δούμε αν υπάρχει διαθεσιμότητα και αν πρέπει να έρθει στην Πατρίδα. Όλα αυτά είναι θέματα ειδικά, επιστημονικά. Υπάρχει ειδική επιτροπή που τα συζητά και υπάρχει ειδικό πρωτόκολλο που ακολουθείται στην Πατρίδα μας, σύμφωνα με τους κανόνες. Αλλά πρέπει να ισχύσουν οι κανόνες».

 

σχετικα αρθρα