Σάλος έχει προκληθεί στο Δήμο Ζωγράφου με την αποκάλυψη ότι αυτός, μαζί με το Δήμο Αχαρνών, ήταν προς στιγμήν η αιτία να τινάξουν στον αέρα την 5η δόση του δανείου προς την Ελλάδα. Το δάνειο του Δήμου Ζωγράφου συνήφθη το 2007 με την τότε ιδιωτική -νυν κρατική- αυστριακή τράπεζα KommunalΚredit Bank.

Την υπογραφή εκ μέρους του δήμου έβαλε ο τ. δήμαρχος και νυν επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο Ζωγράφου Γιάννης Καζάκος.

Το δάνειο ήταν ύψους 25 εκατ. ευρώ και ο Γιάννης Καζάκος εκταμίευσε όλα τα χρήματα. Από αυτά τα 19,4 εκατ. ευρώ χρησιμοποιήθηκαν για την αγορά της βίλας Ζωγράφου και τα 5,6 για αποπληρωμή παλαιότερων δανείων.

Το «μπλόκο» από το Ελεγκτικό Συνέδριο

Σε όλα αυτά υπήρχε, όμως, ένα πρόβλημα. Η σύναψη του δανείου και η εκταμίευση έγινε χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Ελεγκτικού Συνεδρίου, διαπίστωσε πως η δανειακή σύμβαση είχε υπογραφεί χωρίς τον απαιτούμενο προσυμβατικό έλεγχο, με αποτέλεσμα να το χαρακτηρίσει ως άκυρο και να "παγώσει" τις περαιτέρω διαδικασίες, π.χ., αποπληρωμή δόσεων.

Θέλει τα χρήματά της

Η νέα, κρατική διοίκηση της τράπεζας, θέλοντας να απαιτήσει στο σύνολό του το ληξιπρόθεσμο δάνειο, απευθύνθηκε στην αρχή στην Τράπεζα της Ελλάδας και κατόπιν στην τρόικα με το... γνωστό αποτέλεσμα.

Η παράταξη του Γιάννη Καζάκου «Δημοκρατική Αδέσμευτη Δημοτική Κίνηση», με ανακοίνωσή της, χαρακτηρίζει το ρεπορτάζ για το Δήμο Ζωγράφου και το δάνειο «πολύ γελοίο για να είναι αληθινό» και σημειώνει ότι «δεν πρόκειται περί δήθεν κρυφού χρέους».

Υπογραμμίζει, δε, πως ήταν ήταν γνωστό στους δύο πρώην υπουργούς Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο και Γιάννη Ραγκούση το πρόβλημα με τη μη αποπληρωμή του δανείου λόγω Ελεγκτικού Συνεδρίου, και μάλιστα σημειώνει πως ο δεύτερος δεν απεδέχθη ρύθμιση που είχε κάνει ο πρώτος, αλλά δεν κατετέθη ποτέ στη Βουλή λόγω των βουλευτικών εκλογών του 2009.Πηγή: aftodioikisi.gr
TAGS