current views are: 1

10 Απριλίου 2017
Δημοσίευση12:25

Αποκαλυπτικά στοιχεία για την Υγεία στα χρόνια της κρίσης: Πόσο επηρεάζουν ανεργία και φτώχεια

Ξεκάθαρα ταξικό πρόσημο έχει αποκτήσει  πλέον τα χρόνια της οικονομικής κρίσης η υγεία των πολιτών καθώς οι άνεργοι και οι φτωχοί υπολείπονται, όπως οι ίδιοι δηλώνουν σε έρευνα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας

Δημοσίευση 12:25’
Ηρακλείου

Ξεκάθαρα ταξικό πρόσημο έχει αποκτήσει  πλέον τα χρόνια της οικονομικής κρίσης η υγεία των πολιτών καθώς οι άνεργοι και οι φτωχοί υπολείπονται, όπως οι ίδιοι δηλώνουν σε έρευνα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας

Ξεκάθαρα ταξικό πρόσημο έχει αποκτήσει  πλέον τα χρόνια της οικονομικής κρίσης η Υγεία των πολιτών καθώς οι άνεργοι και οι φτωχοί υπολείπονται, όπως οι ίδιοι δηλώνουν σε έρευνα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, στην παροχή υπηρεσιών υγείας, εν αντιθέσει με τους σχετικά οικονομικά ευκατάστατους οι οποίοι έχουν καλύτερη  πρόσβαση στην πρωτοβάθμια περίθαλψη αλλά  και σε φαρμακευτικές  αγωγές.

Αυτό είναι ένα από τα αποτελέσματα, τα οποία αποτυπώνουν με δραματικούς τόνους την υποβάθμιση και επιδείνωση της κατάστασης της δημόσιας Υγείας,στα οποία κατέληξε έρευνα επιστημόνων του τμήματος Οικονομικών της Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας.

Η έρευνα διεξήχθη το 2015 και 2016 σε 8.000 νοικοκυριά και αποτελεί συνέχεια έρευνας για τη δημόσια υγεία που έχει ξεκινήσει από το 2002 και διεξάγεται ανά 5 χρόνια με πρόσθετα στοιχεία υπό την επίβλεψη του διευθυντή του τμήματος και καθηγητή Οικονομικών  της Υγείας Γιάννη Κυριόπουλου.

Σύμφωνα με τα  αποτελέσματα της έρευνας:

Οι μισοί από τους ανέργους και τα άτομα με μηνιαίο εισόδημα έως 500 ευρώ δήλωσαν ότι η Υγεία τους είναι κακή έως πολύ κακή λόγω της έλλειψης οικονομικών δυνατοτήτων στην πρόσβαση υπηρεσιών υγείας. Αντιθέτως όσοι λαμβάνουν από 1.000 ευρώ και άνω δηλώνουν ότι η υγεία τους είναι σε καλή κατάσταση.

Σε ερώτηση με ποιούς τρόπους κάλυψαν  τα έξοδα για πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας τον τελευταίο μήνα οι ερωτώμενοι, στο πλαίσιο της έρευνας, απάντησαν σε ποσοστό  53,3% (έναντι 26,8% το 2006) ότι το έκαναν  μέσω του  ασφαλιστικού  τους ταμείου  και με τη δική  τους οικονομική συμμετοχή. Σε ερώτηση αν καλύφθηκαν όλα τα έξοδα από το ασφαλιστικό τους ταμείο  θετικά  απάντησε το 20,3% (έναντι 40,8% το 2006).

Η μη χρήση κάποιας πρωτοβάθμιας υπηρεσίας παρά την ύπαρξη προβλήματος υγείας αποδόθηκε από ένα ποσοστό πολιτών 27,4% στην αδυναμία πληρωμής, ενώ ιδιαίτερα αυξημένο σε ποσοστό  13,3% εμφανίζεται το ποσοστό των πολιτών (έναντι 1,2% το 2006) που κάνει συχνότατη χρήση οδοντιατρικών υπηρεσιών τον τελευταίο χρόνο μέσω της οδοντιατρικής σχολής λόγω των  δωρεάν εργασιών.

Αναφορικά με τις δαπάνες αγοράς φαρμάκων τον τελευταίο μήνα το 78,1% των πολιτών δηλώνει ότι κυμαίνονται από 1-50 ευρώ και το 8,9% από 51-100 ευρώ.

Στην έρευνα καταγράφεται αύξηση των περιστατικών που έχουν σχέση με την ισχαιμική καρδιοπάθεια λόγω τους στρες και της οικονομικής κρίσης, ενώ τελευταίες ενδείξεις κάνουν λόγο για μείωση του προσδόκιμου ζωής κατά 2 μήνες  και άνοδο της παιδικής θνησιμότητας αποτελέσματα  ασυνήθη για  περίοδο ειρήνης.

Τέλος στην έρευνα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας  καταγράφεται αύξηση των επισκέψεων σε ψυχίατρο ,ενώ σε ερώτηση προς τους πολίτες τι συναισθήματα σας προκαλεί η παρούσα οικονομική κατάσταση το 42,5% αναφέρει ανασφάλεια, αγωνία, φόβος, θυμός, απογοήτευση, πίκρα, θλίψη και άγχος.


σχετικα αρθρα