Ένταση έξω από το Υπουργείο Παιδείας σημειώθηκε πριν από λίγο από ομάδα φοιτητών που συγκεντρώθηκε έξω από το κτίριο του υπουργείου στο Μαρούσι. Άνδρες των ΜΑΤ είχαν παραταχθεί μπροστά στην είσοδο του υπουργείου. Οι διαμαρτυρόμενοι φοιτητές πέρασαν τα κάγκελα της εισόδου και βρέθηκαν αντιμέτωποι με τους αστυνομικούς, με τους οποίους συνεπλάκησαν, στην προσπάθειά τους να μπουν στο υπουργείο. Επιχειρώντας να κρατήσουν μακριά τους αστυνομικούς, οι φοιτητές χρησιμοποίησαν μάνικα νερού, που ήταν συνδεδεμένη με βρύση στο προαύλιο του υπουργείου, για να εισπράξουν ως απάντηση δακρυγόνα.

Οι φοιτητές διαμαρτυρήθηκαν για τις αλλαγές στα δημόσια πανεπιστήμια που προωθεί η υπουργός, Άννα Διαμαντοπούλου, καθώς και για τον νέο νόμο πλαίσιο για τα ΑΕΙ. Μάλιστα κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης δημιουργήθηκε ένταση μεταξύ των φοιτητών και της φρουράς του υπουργείου με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ελαφρά ένας φοιτητής.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο φοιτητής τραυματίστηκε καθώς άνδρες της αστυνομίας έκαναν χρήση χημικών απωθώντας τους με βία.

Οι εκπρόσωποι των πρυτάνεων  συναντήθηκαν νωρίτερα με την υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, εξέδωσαν το απόγευμα ανακοίνωση, στην οποία σημειώνουν ότι «για πρώτη φορά συζητήθηκαν θέματα που εμπεριέχονται στο προσχέδιο νόμου και διατυπώθηκαν απόψεις για ενδεχόμενες αλλαγές.

Από την πλευρά της συντονιστικής επιτροπής της Συνόδου, αναλύθηκαν οι προτάσεις των Πανεπιστημίων και ζητήθηκε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου να ενσωματωθούν αυτές στο τελικό σχέδιο νόμου. Επίσης, τονίστηκε ότι το μέχρι τώρα γνωστό προσχέδιο χρήζει πολλών και σημαντικών αλλαγών πριν κατατεθεί στη Βουλή. Εν αναμονή του τελικού σχεδίου η Σύνοδος, θα συνεδριάσει εκτάκτως τις επόμενες ημέρες».

Αλλά και η ΠΑΣΠ ΤΕΙ εξέδωσε ανακοίνωση για το προσχέδιο νόμου, στο οποίο τονίζει μεταξύ άλλων:

«Πιστεύουμε πως ο προτεινόμενος τρόπος διοίκησης των ΑΕΙ δεν ανταποκρίνεται στην ανάγκη ενός δημοκρατικού, συμμετοχικού και ανοιχτού τρόπου διοίκησής τους. Η ΠΑΣΠ ΤΕΙ έχει προτείνει την καθολική ψηφοφορία του συνόλου των σπουδαστών με στάθμιση της συνολικής βαρύτητάς, της ανάλογα με τη συμμετοχή των σπουδαστών σε αυτή.

Διαμορφώνεται τεχνηέντως διάκριση μεταξύ των δύο ισότιμων τομέων της Ανώτατης Εκπαίδευσης, του Πανεπιστημιακού και του Τεχνολογικού, καθώς οι σχολές των ΤΕΙ δεν έχουν τη δυνατότητα οργάνωσης διδακτορικών διατριβών. Η ΠΑΣΠ ΤΕΙ έχει προτείνει τη δυνατότητα οργάνωσης διδακτορικών διατριβών από τις επιτυχώς αξιολογούμενες σχολές και τμήματα, κάτι που θεωρούμε ως αναγκαία προϋπόθεση για την ακαδημαϊκή ολοκλήρωση των ΤΕΙ.

Κρίνουμε ως λανθασμένη την πρόταση που μιλά για κατάργηση των παραδοσιακών συγγραμμάτων από το 2014. Προφανώς και είναι θετική η ανάρτηση όλων των συγγραμμάτων στο διαδίκτυο και η δωρεάν διανομή των σημειώσεων σε κάθε σπουδαστή, αλλά θα πρέπει να συνεχιστεί η διανομή συγγραμμάτων ανά μάθημα.

Πιστεύουμε, πως ο θεσμός του Συνηγόρου του Φοιτητή, για να αποκτήσει κύρος και ουσία, θα πρέπει να ξεφεύγει από τα όρια του καθηγητικού κατεστημένου. Για το λόγο αυτό, πρέπει ο Συνήγορος του Φοιτητή να είναι νομικός κι όχι μέλος του Εκπαιδευτικού Προσωπικού του Ιδρύματος».