ΕΛΛΑΔΑ

Στο ζενίθ η κίνηση στην πασχαλινή αγορά - Για «τιμές για όλα τα βαλάντια» μιλούν οι έμποροι

Δημοσίευση 14 Απριλίου 2017, 13:20 / Ανανεώθηκε 14 Απριλίου 2017, 17:27
Στο ζενίθ η κίνηση στην πασχαλινή αγορά - Για «τιμές για όλα τα βαλάντια» μιλούν οι έμποροι
Facebook Twitter Whatsapp

Συμβουλές για τους καταναλωτές

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Στο αποκορύφωμά της βρίσκεται η κίνηση στην πασχαλινή αγορά, καθώς ήδη από χθες Μεγάλη Πέμπτη, οι Αθηναίοι και όχι μόνο έχουν σπεύσει για τις αγορές του τραπεζιού της Λαμπρής. 

Με την ολοκλήρωση της Αποκαθήλωσης, όσοι καταναλωτές επισκέφθηκαν τη Βαρβάκειο αγορά και ιδίως την ιχθυαγορά της, κάλυψαν πλήρως τις ανάγκες τους καθώς «υπάρχουν προϊόντα και τιμές για όλα τα βαλάντια», όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο πρόεδρος της 'Ενωσης Ιχθυοπωλών της Βαρβακείου Ιχθυαγοράς Σπύρος Κοράκης. Εκφράζει την ικανοποίηση του για την κίνηση στην αγορά βεβαιώνοντας ότι «φέτος κινήθηκε πάρα πολύ καλά και είχε καλύτερες τιμές τόσο για τους εμπόρους όσο και για τους καταναλωτές».

Διαβεβαιώνει ότι πρόκειται για «άριστα προϊόντα» τα οποία ελέγχονται καθημερινά από τα ελεγκτικά κλιμάκια τριών υπουργείων (Υγείας, Εμπορίου, Αγροτικής Ανάπτυξης ) και της Περιφέρειας Αττικής προκειμένου να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία και να αντιμετωπιστεί η αισχροκέρδεια που επιχειρείται μέσω της ελληνοποίησης των ειδών, όπως σημειώνει.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κρεοπωλών Αττικής Βασίλης Ντελφιλιππίδης τον οποίο συναντήσαμε στη Βαρβάκειο, δηλώνει στο Πρακτορείο πως δεν είναι ικανοποιημένος από την κίνηση που υπάρχει μέχρι στιγμής στην αγορά.

Σημειώνεται ότι η αγορά είναι ανοιχτή σήμερα και αύριο Μ. Σάββατο, θα παραμείνει κλειστή την Κυριακή του Πάσχα καθώς και τη Δευτέρα, και θα επαναλειτουργήσει την Τρίτη 18 Απριλίου.

Σήμερα Μ. Παρασκευή τα καταστήματα και τα σούπερ μάρκετ θα κλείσουν στις 7 το βράδυ, ενώ αύριο Μ. Σάββατο θα είναι ανοιχτά από τις 9 το πρωί έως τις 8 το βράδυ.

ΙΕΛΚΑ: Στα ίδια επίπεδα με το 2016 η τιμές στο Πασχαλινό Τραπέζι 

Στα ίδια επίπεδα με το 2016 βρίσκεται, σύμφωνα με έρευνα του ΙΕΛΚΑ η τιμή του κιλού στο αρνί και εν γένει το Πασχαλινό τραπέζι.

Η έρευνα του ΙΕΛΚΑ βασίζεται σε πρωτογενή δεδομένα που συνέλεξαν ερευνητές του Ινστιτούτου από τις μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ και αφορούν τις τιμές της μεγάλης εβδομάδας.

Συγκεκριμένα η μέση τιμή του αρνιού σήμερα Μεγάλη Παρασκευή διαμορφώνεται στα 5,50 ευρώ ανά κιλό και για το κατσίκι στα 6,50 ευρώ ανά κιλό.

Σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ, το μέσο τυπικό καλάθι του 2017 στις μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ υπολογίζεται σχεδόν στην ίδια τιμή σε σχέση με το 2016.

Σημαντικό ρόλο για άλλη μια χρονιά διαδραματίζει η παρατηρούμενη το τελευταίο διάστημα ένταση των προσφορών και προωθητικών ενεργειών από τις αλυσίδες σουπερμάρκετ και τις προμηθευτικές εταιρείες με τη μορφή παροχής επιπλέον εκπτώσεων, εκπτωτικών κουπονιών, δωροεπιταγών κλπ, η οποία αφορά σχεδόν το σύνολο των εποχιακών προϊόντων και εκτιμάται ότι παρέχει επιπλέον όφελος περίπου 10% κατά μέσο όρο στους καταναλωτές, ενώ ο καταναλωτής που θα αφιερώσει χρόνο στην αναζήτηση αυτών των προσφορών μπορεί να εξοικονομήσει άνω του 20% της δαπάνης του.
Χαρακτηριστικό είναι ότι σχεδόν σε όλα τα προϊόντα που συνθέτουν το τυπικό καλάθι του Πάσχα, την Μεγάλη εβδομάδα υπάρχει κάποια εκπτωτική προωθητική ενέργεια, αρκετές από τις οποίες φτάνουν και στο 50% της τιμής.

Παράλληλα φαίνεται ότι το εύρος των τιμών και προϊόντων που έχει να επιλέξει ο καταναλωτής είναι ιδιαίτερα μεγάλο ανάμεσα σε διαφορετικές αλυσίδες σουπερμάρκετ και διαφορετικά προϊόντα.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η εξάδα αυγών πωλείται από 1,19 ευρώ έως 2,46 ευρώ με ένα εύρος τιμής 52%. Οι ελληνικές ντομάτες πωλούνται το κιλό από 1,33 ευρώ έως 1,85 ευρώ με ένα εύρος τιμής 28%. Το αλεύρι για όλες τις χρήσης το κιλό από 0,65 ευρώ έως 0,97 ευρώ με ένα εύρος τιμής 33%. Τα 500 γρ. βούτυρο πωλούνται από 3,98 ευρώ έως 7,68 ευρώ με ένα εύρος τιμής 48%. Η φέτα (βαρέλι) πωλείται το κιλό από 5,68 ευρώ έως και 8,59 ευρώ με ένα εύρος τιμής 34%. Το γιαούρτι το κιλό πωλείται από 2,25 ευρώ έως 3,6 ευρώ με ένα εύρος τιμής 38%.

Τι πρέπει να προσέχουμε στην αγορά των κρεάτων και των αυγών 

Καθώς η αγορά των κρεάτων και των αυγών βρίσκεται στο αποκορύφωμά της αυτές τις ημέρες, εκτός από την προσοχή στις τιμές, οι ειδικοί εφιστούν και την προσοχή στην ποιότητα.

Συγκεκριμένα, η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Πειραιά εφιστά την προσοχή των καταναλωτών στα παρακάτω:

 • Όλα τα σφάγια αμνοεριφίων πρέπει να προέρχονται από εγκεκριμένες εγκαταστάσεις σφαγής και να φέρουν ευανάγνωστη τη σήμανση καταλληλότητας (ωοειδή σφραγίδα).
 • Τα ελληνικά σφάγια αμνοεριφίων φέρουν ωοειδή σφραγίδα χρώματος τυρκουάζ και παραλληλόγραμμη σφραγίδα με την ένδειξη «ΕΛΛΑΣ»..
 • Τα σφάγια κοινοτικής προέλευσης φέρουν επίσης ωοειδή σφραγίδα σήμανσης, χρώματος τυρκουάζ, καθώς και σφραγίδα της χώρας προέλευσης π.χ. Ισπανία, Γαλλία, Βουλγαρία κ.λ.π.
 • Τα σφάγια που προέρχονται από τρίτες χώρες φέρουν σφραγίδα σήμανσης χρώματος καφέ, αναγράφεται η χώρα προέλευσης και ο κωδικός της εγκατάστασης.
 • Τα νωπά κρέατα πρέπει να διατηρούνται και να διατίθενται σε θερμοκρασία 2-5οC και τα κατεψυγμένα σε -18 έως -20 οC.
 • Η έκθεση των σφάγιων αμνοεριφίων εκτός ψυκτικών θαλάμων απαγορεύεται ακόμη και αν βρίσκονται εντός του χώρου του καταστήματος πώλησης.
 • Από όλα τα σφάγια των αμνοεριφίων πρέπει υποχρεωτικά να έχει αφαιρεθεί ο σπλήνας.
 • Η μεταφορά των κρεάτων επιτρέπεται μόνο με οχήματα-ψυγεία εφοδιασμένα με την απαραίτητη άδεια καταλληλότητας από τις αρμόδιες Διευθύνσεις Κτηνιατρικής των Περιφερειών.
 • Τα κρεοπωλεία που διαθέτουν παρασκευαστήριο πρέπει να έχουν καταχωρηθεί στην οικεία περιφερειακή κτηνιατρική αρχή.
 • Οι χειριστές του κρέατος θα πρέπει να διαθέτουν πιστοποιητικά υγείας σε ισχύ και βεβαίωση κρεοπώλη από τη  Σχολή Επαγγελμάτων Κρέατος, αναρτημένα με την άδεια λειτουργίας του καταστήματος σε εμφανές σημείο.
 • Η κοπή κιμά στα σημεία πώλησης πρέπει να γίνεται παρουσία του αγοραστή.
 • Η αγορά και η φόρτωση κρεάτων σε μη επιτρεπόμενα μέσα μεταφοράς (Ι.Χ φορτηγά κ.λπ.) από πελάτες των επιχειρήσεων είναι παράνομη και η ευθύνη βαραίνει και τους προμηθευτές, οι οποίοι οφείλουν να ελέγχουν την καταλληλότητα του μεταφορικού μέσου.
 • Αναγραφή σε όλα τα εμπορικά έγγραφα (δελτία αποστολής – τιμολόγια) η χώρα προέλευσης των κρεάτων με ευθύνη του αγοραστή και του πωλητή.
 • Τα αυγά πρέπει να πωλούνται με κέλυφος χωρίς ρωγμές, καθαρά, στεγνά, απαλλαγμένα από εξωτερικές δυσάρεστες οσμές και να μην διατίθενται εκτεθειμένα στην ηλιακή ακτινοβολία. Επίσης, σε κάθε αυγό πρέπει να αναγράφεται υποχρεωτικά ο κωδικός αριθμός εκτροφής του παραγωγού.
 • Τα συσκευασμένα αυγά πρέπει να φέρουν τον αριθμό έγκρισης του ωοσκοπικού κέντρου και την ημερομηνία παραγωγής και λήξης, η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 21 ημέρες από την ημέρα της ωοτοκίας. Επίσης, πρέπει να αναγράφεται στη συσκευασία η κατηγορία του αυγού (Α-Β κ.λ.π.), τα πλήρη στοιχεία με τη διεύθυνση του παραγωγού ή το εμπορικό σήμα της επιχείρησης.
 • Τα τυριά και τα αλλαντικά πρέπει να παρασκευάζονται μόνο σε εγκαταστάσεις που λειτουργούν νόμιμα και στη συσκευασία τους να αναγράφονται οι προβλεπόμενες από την νομοθεσία επισημάνσεις για την ταυτότητά τους.