current views are: 107

16 Απριλίου 2017
Δημοσίευση08:41

Η ζωή μετά την Ανάσταση: Τι έκανε ο Χριστός τη μέρα που αναστήθηκε;

Τι έκανε ο Χριστός, αφότου ανέστη;

Δημοσίευση 08:41’

Τι έκανε ο Χριστός, αφότου ανέστη;

Ξέρουμε όλοι καλά τι έκαναν οι πιστοί, τουλάχιστον οι Νεοέλληνες, αμέσως μετά την Ανάσταση. Μόλις άκουσαν το Χριστός Ανέστη και φιλήθηκαν, στις δώδεκα και πέντε, εγκατέλειψαν την εκκλησία και έτρεξαν σπίτι τους, να φάνε μαγειρίτσα και τα άλλα… τερψιλαρύγγια –κι ας συνεχιζόταν η λειτουργία για πολλές ώρες ακόμα. Κι αφού κοιμήθηκαν και ξεκουράστηκαν, θα συνεχίζουν στο ίδιο στυλ όλη τη μέρα της Κυριακής: τρωγοπίνοντας και γλεντώντας, με κοψίδια και κοκορέτσια, μαζί με την οικογένεια και τους φίλους.

Τι έκανε, όμως, ο ίδιος, ο άμεσα «ενδιαφερόμενος»; Ο ίδιος ο Χριστός, αφότου ανέστη; Τι έκανε ανήμερα της Ανάστασής του; Έμεινε μόνος του; Πήγε σπίτι του να ξεκουραστεί; Βγήκε έξω να διασκεδάσει με την οικογένεια ή τους μαθητές του; Έκανε κάποια εκδρομή; Τίποτα από τα παραπάνω. Όπως μας λένε και οι τέσσερις Ευαγγελιστές (ο Λουκάς και ο Ιωάννης εκτενέστερα, ο Μάρκος και ο Ματθαίος με μεγαλύτερη συντομία, αλλά και οι Πράξεις των Αποστόλων), ο Ιησούς, τη μέρα της Ανάστασής του, έκανε επισκέψεις και εμφανίσεις. Όχι μία ή δύο, αλλά τουλάχιστον πέντε εκείνη την πρώτη μέρα.

Πρώτη και δεύτερη εμφάνιση: Στη Μαρία Μαγδαληνή και στις άλλες μυροφόρες

Ο Χριστός αναστήθηκε πολύς νωρίς, πριν ακόμα χαράξει. Έτσι, όταν η Μαρία Μαγδαληνή επισκέπτεται πρωί – πρωί τον τάφο, τον βρίσκει άδειο και μένει εκεί θρηνώντας. Τότε εμφανίζεται ο Χριστός, αλλά η Μαρία δεν τον αναγνωρίζει μέσα στη σύγχυσή της, παρά μόνο όταν της μιλάει και της λέει να πάει να ειδοποιήσει τους μαθητές του.

Στη συνέχεια, ο Χριστός εμφανίζεται και στις άλλες γυναίκες, τις μυροφόρες, που είχαν έρθει να αλείψουν το σώμα του με μύρα. Η πράξη της πρώτης εμφάνισης σε γυναίκες είναι συμβολική και επαναστατική. Στην Παλαιστίνη, και σε όλο τον κόσμο, εκείνη την εποχή, η μαρτυρία μιας γυναίκας έχει πολύ μικρή αξία, σχεδόν μηδαμινή. Το ότι ο Χριστός λοιπόν διαλέγει γυναίκες, για να είναι αυτές οι πρώτοι μάρτυρες της Ανάστασής του, έχει μεγάλη σημασία.

Τρίτη εμφάνιση: Στους μαθητές του Κλεόπα και Λουκά, στον δρόμο προς τους Εμμαούς

Αργότερα την ίδια μέρα ο Χριστός εμφανίζεται σε δυο μαθητές του, τον Κλεόπα και τον Λουκά. Είναι λυπημένοι και απογοητευμένοι και έχουν πάρει το δρόμο προς το χωριό Εμμαούς. Δεν πιστεύουν όσα άκουσαν από τις γυναίκες για την Ανάσταση. Ο Χριστός τους πλησιάζει, τους μιλάει, αλλά δεν τον αναγνωρίζουν. Μιλάνε κάμποσο μαζί του και όταν πια έχει βραδιάσει και κάθονται να δειπνήσουν, ο Χριστός παίρνει τον άρτο, τον ευλογεί, τον κόβει σε τεμάχια και τους τον μοιράζει. Εκείνη τη στιγμή «διηνοίχθησαν οι οφθαλμοί αυτών» και τον αναγνώρισαν και χάρηκαν χαρά μεγάλη.

Τέταρτη και πέμπτη εμφάνιση: Στον Πέτρο και μετά στους δέκα Αποστόλους

Την ίδια μέρα, και ενώ ο Ιησούς έχει ήδη εμφανιστεί στον απόστολο Πέτρο, ο Κλεόπας και ο Λουκάς βρίσκουν τους άλλους μαθητές και τους λένε τα καθέκαστα. Εκείνοι αμφιβάλλουν και δυσπιστούν. Τότε εμφανίζεται ο Χριστός, τους χαιρετάει λέγοντάς τους «Ειρήνη υμίν» και τους απευθύνει τα γνωστά λόγια: «Δείτε τας χείρας μου και τους πόδας μου, ότι αυτός εγώ ειμι· ψηλαφήσατέ με και ίδετε». Επειδή συνεχίζουν να μην τον πιστεύουν, κάθεται να φάει μαζί τους, και τρώει ψάρι και μέλι, όχι επειδή πεινούσε, αλλά για να τους δείξει ότι δεν είναι φάντασμα ή πνεύμα. Ήταν εκεί όλοι οι μαθητές, εκτός από τον Θωμά (και τον Ιούδα, βέβαια, που είχε κρεμαστεί). Στον Θωμά, τον γνωστό «άπιστο», επειδή δεν πίστευε ότι είχε αναστηθεί, ο Χριστός εμφανίστηκε μια βδομάδα μετά, την επόμενη Κυριακή (εξού και Κυριακή του Θωμά), οπότε και αυτός, ο άπιστος, πείστηκε.

***

Ο Ιησούς συνέχισε τις εμφανίσεις για σαράντα μέρες, μέχρι τη μέρα της Ανάληψης σε διάφορους πιστούς και μαθητές του (στους εφτά Αποστόλους στην Τιβεριάδα λίμνη, στον αδελφόθεο Ιάκωβο, σε πεντακόσιους πιστούς, κ.ά.). Τα Ευαγγέλια δεν μας λένε πολλές λεπτομέρειες. Αλλά ας μην ξεχνάμε ότι πλέον ο Ιησούς έχει αποβάλει την ανθρώπινη φύση, είναι πια μοναχά Θεός, και είναι απαλλαγμένος από τους καταναγκασμούς–οπότε μπορεί, ανενόχλητος από τις καθημερινές μέριμνες, να εμφανίζεται παντού, για να βεβαιώνει το θαύμα της Ανάστασης και να κηρύττει. Μέχρι που συμπληρώνονται σαράντα μέρες και, σε μια τελευταία εμφάνιση, αναλαμβάνεται στους Ουρανούς.

Καλό Πάσχα σε όλους και όλες!


σχετικα αρθρα