ΕΛΛΑΔΑ

Εγκαινιάζεται το «πολιτικό περίπτερο» στην πλατεία Εξαρχείων

του Διονύση Βυθούλκα - Δημοσίευση 18 Απριλίου 2017, 08:00 / Ανανεώθηκε 18 Απριλίου 2017, 09:10
Εγκαινιάζεται το «πολιτικό περίπτερο» στην πλατεία Εξαρχείων
Facebook Twitter Whatsapp

Tην ίδια στιγμή που ΕΛΑΣ και Δήμος Αθηναίων αναζητούν λύση στο ζήτημα που προκλήθηκε με την τοποθέτηση του κοντέινερ στην πλατεία Εξαρχείων

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Tην ίδια στιγμή που ΕΛΑΣ και Δήμος Αθηναίων αναζητούν λύση στο ζήτημα που προκλήθηκε με την τοποθέτηση του κοντέινερ στην πλατεία Εξαρχείων σε ιστοσελίδα του αντεξουσιαστικού χώρου αναρτήθηκε ανακοίνωση για τα εγκαίνια του "πολιτικού περιπτέρου"!

Ειδικότερα το βράδυ της Δευτέρας του Πάσχα αναρτήθηκε η εξής ανακοίνωση:

"Αύριο 18/4 (σ.σ σήμερα), στις 17:00, ανοίγει για πρώτη φορά το πολιτικό περίπτερο στην πλατεία Εξαρχείων και συνεχίζονται οι εργασίες για την κατασκευή της παιδικής χαράς. Ενάντια στις μαφίες, την κρατική καταστολή και τον κοινωνικό κανιβαλισμό

Για τα Εξάρχεια της κοινωνικής αλληλεγγύης και της ταξικής αυτοοργάνωσης

Συνέλευση για την επανοικειοποίηση των Εξαρχείων"

Το ΚΕΠ αντιεξουσιαστών στα Εξάρχεια

To κοντέινερ είχε τοποθετηθεί νωρίς το πρωί της 8ης Απριλίου και στην ανακοίνωση της τότε η «Συνέλευση για την  επανοικειοποίηση των Εξαρχείων» αιτιολογώντας την ενέργεια της είχε επισημάνει ότι «η περιοχή των Εξαρχείων οφείλει να πρωταγωνιστήσει ξανά στην τροπή των εξελίξεων. Να αποτελέσει ορμητήριο του ανταγωνιστικού κινήματος απέναντι στον πόλεμο που έχουν κηρύξει οι διεθνείς πολιτικές και οικονομικές ελίτ αλλά και εναντίον του εγχώριου πολιτικού και οικονομικού συστήματος που συντελεί στη γενικευμένη κοινωνική εξαθλίωση. Γιατί η επανοικειοποίηση της γειτονιάς των Εξαρχείων και συνολικότερα το ρίζωμα των αντιστάσεων δεν πρέπει να αποτελεί μια αποκομμένη τακτική πάλης αλλά να εκφράζεται ως τμήμα μιας προλεταριακής στρατηγικής αγώνα ορίζοντας την μορφή όσο και το περιεχόμενό του μέσα στις συνθήκες στις οποίες διεξάγεται. Σήμερα η συνέλευση για την επανοικειοποίηση των Εξαρχείων, παρότι δεν εκφράζει μια ενιαία κεντρική στρατηγική αγώνα, καλείται εκ θέσεως να εκπονήσει μια κοινωνικά βιώσιμη στρατηγική για την περιοχή. Καλείται συνδυάζοντας τον πόλεμο με την οικοδόμηση να συγκροτήσει νέες μορφές κοινωνικής και πολιτικής οργάνωσης που θα υποδεικνύουν έμπρακτα την προοπτική ενός άλλου κόσμου.»

Και είχε προσθέσει «κομμάτι αυτής της συλλογικής προσπάθειας φιλοδοξεί να αποτελέσει η κατασκευή «πολιτικού περιπτέρου» στην πλατεία Εξαρχείων».

«Ένα «πολιτικό περίπτερο» που απευθύνεται σε όλα τα εκδοτικά εγχειρήματα και τους ανθρώπους που αγαπούν την πλατεία και αγωνίζονται για την δουν επιτέλους βιώσιμη για τους κατοίκους της. Ένα «πολιτικό περίπτερο» που χωράει όσους και όσες ακόμη και εάν διαφωνούν με επιμέρους σχεδιασμούς ή πρακτικές του αγώνα στέκονται δίπλα έστω και σιωπηρά σε όσους συνεχίζουν να μάχονται για τη γειτονιά των Εξαρχείων. Το «πολιτικό περίπτερο» επιθυμούμε να συμβάλει στην πολιτιστική και πολιτική αναβάθμιση του δημόσιου χώρου ως όχημα για τη ριζοσπαστικοποίηση και τη συγκρότηση αγωνιστικής πολιτικής κουλτούρας. Επιδιώκουμε να αποτελέσει σημείο αναφοράς της νεολαίας και της αγωνιζόμενης γειτονιάς μέσα από μια σειρά εκδηλώσεων, συζητήσεων, δράσεων και παρεμβάσεων που θα πραγματοποιούνται την ώρα λειτουργίας του. Βασική επιδίωξη του «πολιτικού περιπτέρου» αποτελεί η παρουσία συντρόφων/-ισσών στην πλατεία, η εδαφικοποίηση δηλαδή της παρουσίας ενός αγωνιστικού πληθυσμού στον δημόσιο χώρο και οι δυναμικές που θα γεννήσει αυτή η νέα σύνθεση της ανθρωπογεωγραφίας», τόνιζε η ανακοίνωση.