current views are: 5

19 Απριλίου 2017
Δημοσίευση07:24

Τέσσερις νεκροί και μία τραυματίας από την πτώση του στρατιωτικού ελικοπτέρου στο Σαραντάπορο Ελασσόνας

Η επίσημη ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ για την τραγωδία – Τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις

Δημοσίευση 07:24’

Η επίσημη ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ για την τραγωδία – Τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις

Σε τραγωδία εξελίχθηκε η προγραμματισμένη πτήση στα ελληνοαλβανικά σύνορα, για τέσσερις στρατιωτικούς που επέβαιναν σε ελικόπτερο τύπου UH-1H, που εκτελούσε πτήση από Λάρισα προς Κοζάνη.

Το μοιραίο ελικόπτερο κατέπεσε στην περιοχή του Σαραντάπορου στην Ελασσόνα, σε δύσβατη περιοχή, ενώ εντοπίστηκαν οι σοροί των δύο χειριστών και των δύο στρατιωτικών που επέβαιναν κατά τη διάρκεια της πτήσης, οι οποίοι θα μεταφερθούν στο στρατιωτικό νοσοκομείο Λάρισας.

Η μόνη που κατάφερε να διασωθεί είναι μια γυναίκα ιπτάμενη μηχανικός, για την οποία δεν έχει γίνει γνωστή ακόμη η κατάστασή της. Η γυναίκα ήδη μεταφέρεται στο στρατιωτικό νοσοκομείο 424 της Θεσσαλονίκης 

Στην περιοχή της συντριβής του ελικοπτέρου επικρατούσαν την ώρα της τραγωδίας «αυξημένες τοπικές νεφώσεις και περιορισμένη ορατότητα, ενώ φυσούσαν άνεμοι νοτιοανατολικοί, ασθενείς, με ριπές», όπως τόνισε στην ενημέρωση ο εκπρόσωπος Τύπου του ΥΕΘΑ, πλοίαρχος Βασίλης Μπελεσιώτης.

«Επί τόπου βρίσκεται κλιμάκιο διερεύνησης των συνθηκών του δυστυχήματος», επεσήμανε. Ερωτηθείς σχετικά με την κατάσταση του ελικοπτέρου είπε: «ήταν συντηρημένα και είχε υπόλοιπο ωρών πτήσεως. Τηρήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες».

Η επίσημη ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ

Επίσημη ανακοίνωση για το συμβάν εξέδωσε το ΓΕΕΘΑ. Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση τονίζεται πως: 

«Την Τετάρτη 19 Απριλίου 2017 πρωινές ώρες, ελικόπτερο του ΣΞ τ. UH-1H, με πέντε (5) επιβαίνοντες, το οποίο εκτελούσε προγραμματισμένη πτήση από τη Λάρισα στην Κοζάνη, κατέπεσε στην περιοχή Σαρανταπόρου Ελασσόνας.

Αναλήφθηκε άμεσα επιχείρηση έρευνας-διάσωσης, υπό τον συντονισμό του ΕΘΚΕΠΙΧ/ΓΕΕΘΑ με παρουσία της Πολιτικής και Στρατιωτικής ηγεσίας.

Από την επιτόπια έρευνα εντοπίστηκαν τέσσερις (4) σοροί επιβαινόντων, οι οποίες και ταυτοποιήθηκαν ως του Υποστρατήγου Ιωάννη Τζανιδάκη, του Συνταγματάρχη (ΤΘ) Θωμά Αδάμου, του Ταγματάρχη (ΑΣ) Δημοσθένη Γούλα και του Υπολοχαγού (ΑΣ) Κωνσταντίνου Χατζή. Επίσης εντοπίστηκε τραυματισμένη εκτός κινδύνου η Αρχιλοχίας (ΑΣ) Βασιλική Πλεξίδα η οποία και διακομίζεται στο 424 ΓΣΝΣ Θεσσαλονίκης.
Ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής μεταβαίνει στην περιοχή του ατυχήματος. 
Η επιτροπή διερεύνησης έχει ήδη αναλάβει έργο στην περιοχή ατυχήματος».

Τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις

Με εντολή του Υπουργού Εθνικής Aμυνας Πάνου Καμμένου κηρύχθηκε τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις, ενώ οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, ήδη επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με τον Πρόεδρο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης  Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας Κώστα Δουζίνα, ώστε να τους ενημερώσει.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, «ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ εκφράζουν τα συλλυπητήρια τους στις οικογένειες των εκλιπόντων στρατιωτικών».

Οι πρώτες εικόνες από το σημείο 

Το Σαραντάπορο στην Ελασσόνα

Το χρονικό

Το μοιραίο ελικόπτερο απογειώθηκε από την βάση στο Στεφανοβίκειο στις 07:25. «Στις 07:38 διαπιστώθηκε απώλεια επικοινωνιών με το ελικόπτερο, ακολούθησε απώλεια ίχνους ραντάρ και όταν στις 08:50 διαπιστώθηκε ότι δεν προσγειώθηκε στον προγραμματισμένο τόπο άφιξης του σήμανε συναγερμός», όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ΥΕΘΑ.

«Στις 09:03 απογειώθηκαν δύο F16 για να κινηθούν στην περιοχή, καθώς και ελικόπτερα των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και Super Puma. Στις 10:00 δόθηκε πληροφορία από την ΕΛΑΣ ότι το ελικόπτερο έπεσε 3-4 χιλιόμετρα μακριά από το Σαραντάπορο, ενώ λίγα λεπτά αργότερα, συνεργείο της ΔΕΗ που ήταν στην περιοχή ανέφερε ότι εντόπισε ίχνη του ελικοπτέρου», σημειώθηκε κατά την επίσημη ενημέρωση του ΥΕΘΑ για την τραγωδία.

Ακολούθως αναφέρθηκε ότι «στις 11:03 υπήρξε η αναφορά ότι ήταν εν ζωή η γυναίκα που επέβαινε στο ελικόπτερο και ότι είχαν χάσει την ζωή τους οι τέσσερις άνδρες που επίσης επέβαιναν σε αυτό».