Στο εδώλιο του Αυτόφωρου Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης κάθισε ζευγάρι πολιτικών προσφύγων από την Τουρκία, που συνελήφθη την περασμένη Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη, κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης, ύστερα από σήμα της Ιντερπόλ.
Πρόκειται για 50χρονο άντρα και 42χρονη γυναίκα, φερόμενοι ως μέλη του ευρωπαϊκού τμήματος του Επαναστατικού Λαϊκού Κόμματος (DHKP-C), που έχει κηρυχθεί παράνομο στην Τουρκία.

Στις έρευνες για τη σύλληψή τους συμμετείχαν αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, καθώς, όπως έγινε γνωστό, υπήρχαν πληροφορίες ότι ο άντρας κρύβει οπλισμό σε δύο σπίτια στις περιοχές Άνω Πόλη και Τριανδρία της Θεσσαλονίκης. Τελικά, κατά τις αστυνομικές εφόδους δεν επιβεβαιώθηκαν οι σχετικές πληροφορίες των διωκτικών αρχών.

Οι δύο συλληφθέντες παραπέμφθηκαν στο δικαστήριο με τις κατηγορίες της κατοχής πλαστών εγγράφων και της παράνομης εισόδου στην ελληνική επικράτεια, ενώ ο 50χρονος άνδρας αντιμετώπιζε και την κατηγορία της υπόθαλψης εγκληματία, καθώς η 42χρονη αναζητείτο από τις γερμανικές αρχές με ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, κατηγορούμενη για «τρομοκρατική δράση».

Το δικαστήριο τούς αθώωσε για τις δύο πρώτες πράξεις, κρίνοντας ως ένοχο τον 50χρονο μόνο για το αδίκημα της υπόθαλψης εγκληματία και του επέβαλε εξαγοράσιμη ποινή φυλάκισης έξι μηνών.

«Έχω ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα το 2003 και εκκρεμεί η εξέτασή του αιτήματος σε δεύτερο βαθμό», είπε ο 50χρονος απολογούμενος στο δικαστήριο, τονίζοντας ότι καταζητείται στην Τουρκία για τις πολιτικές του ιδέες. Από την πλευρά της, η 42χρονη, που εξακολουθεί να κρατείται βάσει του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης, υποστήριξε ότι δεν μπορεί να γυρίσει στη χώρα της, καθώς, εκεί καταζητείται από τις αρχές για τα πολιτικά της «πιστεύω».

Στο δικαστήριο κατέθεσε, επίσης, αστυνομικός της Αντιτρομοκρατικής, που επιβεβαίωσε ότι η κινητοποίηση ξεκίνησε ύστερα από ανώνυμη καταγγελία ότι ο 50χρονος κρύβει σημαντικό οπλισμό σε δύο σπίτια στη Θεσσαλονίκη.

Κατέθεσε δε ότι κατά την προ ημερών έφοδο βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ηλεκτρονικοί υπολογιστές, φορητοί σκληροί δίσκοι, USB stick, κάρτες μνήμης υπολογιστών και άλλα αντικείμενα, τα οποία έχουν κατασχεθεί και εξετάζονται στα εργαστήρια του εγκληματολογικού.

Eξάλλου, σχετικά με το αίτημα έκδοσης της 42χρονης στις γερμανικές αρχές αναμένεται να αποφασίσει το επόμενο διάστημα το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης. Πάντως, ο συνήγορός της τόνισε ότι η γυναίκα δεν έχει σχέση με τρομοκρατικές πράξεις κι ότι το μόνο που μπορεί να της αποδοθεί είναι ότι στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, όταν διέμενε στην πόλη Καρλσρούη, διένειμε έντυπο υλικό και συμμετείχε σε εκδηλώσεις για τα δικαιώματα των Κούρδων και Τούρκων πολιτικών κρατουμένων.